Barion Pixel

A bőrünkre megy!

A bőr a szervezet első akadálya, gátja. Egy olyan szerv, amely többféle immunsejtet tartalmaz, amelyek részt vesznek a veleszületett és adaptív (szerzett) immunválaszokban. A gyenge immunrendszer károsíthatja a bőrgátat, ami gyakori bőrkiütéseket, pörsenéseket, gyulladásokat, fertőzéseket vagy száraz bőrt eredményezhet. A beteg bőrnek sem a látványa, sem az érzete nem kellemes.

Valóban jobb minőségű bőrt lehet elérni gyógynövényekkel és fűszerekkel? Egyszóval igen! A fűszerek és gyógynövények természetes csodák, amelyek a sikeres bőrápolás titkai lehetnek. Sok fűszer nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő szereket és tápanyagokat, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre és a hajra.

Egyik ilyen fűszernövény és egyben gyógynövény is a RedPower Immuno és RedPower Allergy almalében is megtalálható kömény. Az Immuno az immunrendszert támogatja, az Allergy pedig segít az allergia elleni harcban. Mindkét funkció nagyon fontos!

Mi történik a bőröddel, ha az immunrendszered legyengül?

Amikor az immunrendszereddel minden rendben van, bőrödnek sincs különösebb baja. Persze ha a napon megégeted az nem az immunrendszer hibája. Azonban ha az immunfunkcióid legyengülnek vagy károsodnak, az katasztrófális lehet a bőrödre, amely sebezhetőbbé válik a gyulladásokkal, túlérzékenységgel és egyéb problémákkal szemben. Az alábbiakban olvashatsz néhány gyakoribb bőr problémáról, amelyek előfordulhatnak ha az immunrendszered nem megfelelően működik.

A bőröd nem gyógyul hatékonyan

Az immunrendszered nem csak azért felelős, hogy megvédje bőröd a kellemetlen vírusoktól és fertőzésektől; segít a bőrödnek a sebekből való felépülésében is. Ha megsérül a bőröd, az immunrendszered úgy reagál, hogy elárasztja a sérülés helyét speciális, „makrofágoknak” nevezett immunsejtekkel. Ezek a sejtek segítenek megtisztítani a sebet a törmeléktől, megakadályozzák a fertőzést, és ösztönzik az új, egészséges bőrsejtek növekedését.

szaraz-arc-bor-redpower-blog
Száraz bőr

Annak érdekében, hogy ezek a makrofágok a lehető leggyorsabban eljuthassanak az érintett területre, az immunrendszered gyulladásos reakciót vált ki, hogy elszigetelje a területet és kitágítsa az ereket, lehetővé téve a fehérvérsejtek és a tápanyagok hatékonyabb mozgását. Mindazonáltal, bár mérsékelt mennyiségű gyulladás hasznos lehet, ha az immunrendszered gyenge, nehezen tudja szabályozni ezt a gyulladásos reakciót, ami gátolhatja a gyógyulási folyamatot.

Hajlamosabb leszel a bakteriális bőrfertőzésekre

Ahogy az imént olvashattad, ha az immunrendszered károsodott, nehezen tudja megvédeni a bőröd a káros baktériumoktól és fertőzésektől. Ez problémás lehet, mivel a bőrnek, mint a test sok más területének, beleértve a bélrendszert is, megvan a maga finom mikroflórarendszere (mikrobióta), amely barátságos és barátságtalan baktériumokból áll.

Ha a barátságtalan baktériumok szintje megemelkedik, és az immunrendszer ezt nem ellenőrzi, megkönnyítheti a bakteriális bőrfertőzések kialakulását. Az ekcémában szenvedők különösen veszélyeztetettek, mivel a Staphylococcus aureus, egy baktériumtörzs, amely általában ártalmatlanul található a bőrön, képes szuperantigént termelni az ekcémás betegek 90%-ában.

Nem csak az ekcémában szenvedőknek kell azonban vigyázniuk, ha megnő a barátságtalan baktériumok szintje. Ekkor ugyanis könnyebben szaporodhatnak a Candida élesztőgombák, ami így gombás fertőzésekhez, például ótvarhoz vagy lábgombásodáshoz vezethet. Ezt nyilván semmi esetre sem szeretnéd!

Előfordulhat, hogy a bőröd pattanásos lesz

Észrevetted már, hogy amikor megfázol vagy influenzás vagy, úgy érzed a bőröd is szenved? Nos, ennek az egyik oka az, hogy az immunrendszeredet annyira lefoglalja a vírus elleni küzdelem, hogy a test más területei, például a bőr, nem kapnak ugyanilyen szintű figyelmet. Ha olyan betegségben szenvedsz, mint a pattanások, ez azt jelenti, hogy immunrendszered kicsit bizonytalan, nem tud olyan hatékonyan küzdeni a baktériumok, például a P. acnes (Propionibacterium acnes) ellen. Ez egy olyan baktérium, amely az emberi normális mikrobiota része. Főleg a szőrtüszők szintjén található meg, de más testüregekben is fellelhető. (A mikrobióta meghatározott helyen jelenlévő mikroorganizmusok összessége (pl. bél mikrobióta, bőr mikrobióta. Régebben mikroflóra volt a neve.)

bor-gyulladas-redpower-blog
Gyulladt, pattanásos bőr

Hogyan támogatja a kömény az immunrendszert?

A mexikói és/vagy indiai ételekben régóta használt fűszerként ismert kömény E-vitamint is bőségesen tartalmaz – a bőrápolás szupersztárja. A kömény antioxidánsai segítenek leküzdeni a szabad gyökök által okozott károkat, amelyek a bőr idő előtti öregedéséhez vezethetnek. Ezenkívül a kömény fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megóvni a bőrt a méreganyagoktól és fertőzésektől. A köményről már korábban írtunk, részleteket itt olvashatsz.

Nyugtatja a bőrt és kezeli a pattanásokat

A gyulladáscsökkentő tulajdonságairól jól ismert kömény azonnali enyhülést jelenthet az allergiáktól és a csípésektől. Nyugtatja a bőrt és segít az allergia okozta gyulladások leküzdésében. A kömény antibakteriális tulajdonságai elősegítik a bőrön lévő baktériumok elpusztítását és a pattanások gyógyítását. Ha a nap folyamán gyakran mossuk arcunkat köményes vízzel, az távol tarthatja a bőrfertőzéseket.

A RedPower Immuno rendszeres fogyasztásával folyamatosan jut kömény kivonat a szervezetedbe, ami támogatja az immunrendszered s ezáltal szebb és egészségesebb bőröd lehet. A RedPower Allergy szintén tartalmaz köményt, így a jobb bőrminőséghez ez a gyógyital is hozzájárulhat.