Barion Pixel

A gyógynövény-kiegészítők hatása a vérnyomásra: szisztematikus áttekintés

A Növényi gyógyszerek Bizottsága (HMPC) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bizottsága, amelynek feladata a növényi anyagokra, készítményekre és kombinációkra vonatkozó tudományos adatok összegyűjtése és értékelése. A bizottság 2 havonta ülésezik, plenáris üléseinek napirendje, jegyzőkönyvei és üléseiről készült jelentések nyilvánosan elérhetők.

A 2024. április 2-i ülése például a szőlőlevél-készítmények alkalmazhatóságáról szólt. A HMPC arra a következtetésre jutott, hogy a szőlőlevél-készítmények alkalmazhatók krónikus (hosszú távú) vénás elégtelenség kezelésére, amely olyan állapot, amely duzzadt lábakkal, visszérrel, valamint a lábikrában jelentkező nehézség, fájdalom, fáradtság, viszketés, feszültség és görcsök érzésével jár.

Bizonyos esetekben a vénás rendellenességek másodlagos hatásként befolyásolhatják a vérnyomást, például ha a vénás pangás miatt a szív nehezebben tud dolgozni, vagy ha a vénás problémák más kardiovaszkuláris rendellenességekkel társulnak. A magas vérnyomást gyógyszeresen lehet kezelni, de bizonyos gyógynövényekkel is karban tartható. Természetesen szakorvos véleményét mindig ki kell kérni.

Egy tanulmány szerint az EU-ban élők 22%-ának magas a vérnyomása. Az uniós országokban a 15 év felettiek között a magas vérnyomásban szenvedők arányát tekintve hazánk igen előkelő helyen áll.

Összeségében a legmagasabb Horvátországban 37%, majd Lettországban és Magyarországon 32%. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (12%), Luxemburgban, Romániában és Hollandiában (mindegyik 16%) jegyezték fel. A nők aránya valamivel magasabb volt, mint a férfiaké (23% illetve 21%).

Ha csak a nőket vizsgáljuk, akkor a legmagasabb arányt Horvátország (38%) képviseli, majd Lettország (37%) és Magyarország (34%) következik.

Férfiak tekintetében ismét Horvátország (36%) jár az élen, őket követi Magyarország (29%) és Finnország (28%).

A természet laboratóriuma: a gyógynövények klinikai titkainak feltárása

A magas vérnyomás globális egészségügyi probléma, és a becslések szerint 2025 végéig emberek milliárdjait érinti. A cél egy frissített metaanalízis és a közelmúltban publikált tanulmányok áttekintése volt, hogy értékeljék a kiválasztott gyógynövény-kiegészítők vérnyomáscsökkentő hatását. A 2011-től 2021-ig tartó vizsgálatokat elemezve. Összesen 31 vizsgálatot vontak be az elemzésbe, melyek közül 16 adatain végezték el a metaanalízist. A metaanalízis és az irodalom áttekintése kimutatta, hogy a gyógynövény-kiegészítők, mint a rezveratrol, cseresznyelé, céklalé, bergamott kivonat, borbolya és piknogenol hatékonyak lehetnek a vérnyomás csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Azonban ezekre is figyelmet kell fordítani a megfelelő adagolásra a lehetséges emésztőrendszeri mellékhatások miatt.

Nyomás alatt: útmutató a hipertónia hatékony kezeléséhez

A magas vérnyomás megelőzésére különféle javasolt stratégiák léteznek, beleértve az életmód és étrend megváltoztatását, a fokozottabb fizikai aktivitást, vagy a gyógyszeres kezelést. Az étrend módosításai alatt a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztásának növelését, valamint a nátrium csökkentését érintik.

A vérnyomás csökkentéséhez hozzájáruló gyümölcsök közé tartoznak a következők:

 • Citrusfélék: a grapefruit, narancs és citrom gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben, amelyek segíthetnek a szív egészségének megőrzésében és a magas vérnyomás kockázati tényezőinek csökkentésében.
 • Banán: magas káliumtartalma miatt kedvezően hat a vérnyomásra.
 • Alma: az almában található pektin és antioxidánsok hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez.
 • Körte: a körte rosttartalma és egyéb tápanyagai támogathatják a vérnyomás szabályozását.
 • Szőlő: a szőlőben lévő polifenolok, különösen a resveratrol, segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.
 • Mazsola: a mazsola káliumtartalma és antioxidáns hatása előnyös lehet a vérnyomás szempontjából.
 • Kiwi: a kiwi magas C-vitamin- és káliumtartalma révén segíthet a vérnyomás optimalizálásában.
 • Mangó: A mangóban található tápanyagok, mint például a kálium, hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez.
 • Görögdinnye: A görögdinnye citrullintartalma segíthet az erek ellazításában és ezzel a vérnyomás csökkentésében.
 • Gránátalma: A gránátalma antioxidánsai, különösen a punikalagin, kedvező hatással lehetnek a vérnyomásra.

Ezek a gyümölcsök különféle tápanyagokat tartalmaznak, mint például káliumot, magnéziumot és antioxidánsokat, amelyek elősegíthetik a vérnyomás csökkentését és az általános szív- és érrendszeri egészség javítását. Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcsök fogyasztása csak egy része a magas vérnyomás kezelésének, és a legjobb eredmények eléréséhez életmódváltásokra és esetlegesen gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A vérnyomás csökkentéséhez hozzájáruló zöldségek

 • Cékla: a cékla nitráttartalma miatt kedvezően hat a vérnyomásra.
 • Kelkáposzta, kelbimbó: a kelkáposzta és más leveles zöldek gazdagok étrendi nitrátokban, amelyek segíthetnek az erek tágításában.
 • Svájci mángold: a mángold magas kálium- és magnéziumtartalma révén járulhat hozzá a vérnyomás csökkentéséhez.
 • Bok choy: más néven kínai kel szintén segíthet a vérnyomás szabályozásában. Kálium tartalma különösen fontos, mert segít feldolgozni a nátriumot, ami csökkentheti a nátrium káros hatásait a szív- és érrendszerre.
 • Édes burgonya: A és B6 vitamin, valamint kálium és magnézium tartalma miatt szintén hasznos lehet a vérnyomás csökkentésében.
 • Brokkoli: folsav és kálium tartalma segíthet a vérnyomás csökkentésében.
 • Zeller: a benne levő A és K vitamin, kálium, valamint folsav járulhat hozzá a vérnyomás csökkentéséhez.

Ezek a zöldségek különböző tápanyagokat tartalmaznak, mint például káliumot, magnéziumot és nitrátokat, amelyek elősegíthetik a vérnyomás csökkentését és az általános szív- és érrendszeri egészség javítását. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségek fogyasztása csak egy része a magas vérnyomás kezelésének, és a legjobb eredmények eléréséhez életmódváltásokra és esetlegesen gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A szőlőmagok ereje: természetes út a vérnyomás csökkentéséhez

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére javasolt termékek olyan fenolos vegyületekben gazdagok, amelyek fontosak az öregedésgátló, gyulladásgátló, antioxidáns és antiproliferatív hatásuk miatt is. A szőlő, szőlőlé, bor vagy a gránátalmalé gazdag fenolokban. Tartalmuk azonban erősen függ a termesztéstől, a technológiai folyamatoktól és a feldolgozásuktól.

Magyarország a szőlőtermesztés terén a világon a 27. helyen áll. A 2022-es adatok szerint Magyarország évente körülbelül 414,550 tonna szőlőt termel Ez a mennyiség jelentős, figyelembe véve, hogy Magyarország viszonylag kis ország.

szolo-vernyomas-csokkento-hatasa-redpower-blog
A szőlőben található polifenolok segíthetnek a vérnyomás csökkentésében

A szőlőben található polifenolok, különösen a resveratrol, segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. Egy meta-analízis szerint a napi szőlő polifenol bevitel jelentősen csökkentheti a szisztolés vérnyomást. A tanulmányok azt mutatják, hogy a szőlő polifenoljai, mint például a szőlőmag kivonat, pozitív hatással lehetnek a vérnyomásra, bár az eredmények változatosak lehetnek a mintavételi stratégia, az életmód, az adagolás és a kezelés időtartama miatt.

Ezenkívül a szőlő polifenoljai antioxidáns hatásuk révén is hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség javításához, ami közvetetten segíthet a vérnyomás szabályozásában. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szőlő és más élelmiszerek fogyasztása önmagában nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot, amelyek szintén kulcsfontosságúak a magas vérnyomás kezelésében.

Számos kutatás bemutatja a diéta önmagában vagy más életmódbeli változtatásokkal kombinálva hatásosságát a vérnyomás csökkentésében a vérnyomás széles skáláján, valamint más krónikus betegségek kockázatának csökkentésében. A vérnyomás csökkentésében hatékonynak elismert étrendi beavatkozások egyike a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diéta , különösen a magas nátriumbevitellel rendelkező egyének esetében.

Számos kiegészítő és alternatív terápia is létezik, amelyek magukban foglalják az étrend-kiegészítőket, a funkcionális élelmiszereket és a hagyományos gyógynövényeket a magas vérnyomás kezelésére. A vizsgálatok megerősítették, hogy a vérnyomásra gyakorolt pozitív hatás a kálium, króm vagy szervetlen nitrát termékek pótlásakor jelentkezik. Ez utóbbit általában rövid távú klinikai vizsgálatok során figyelték meg.