Barion Pixel

Az irányított képzelet és a harmónia

Könnyen tanulható, hatékony stresszkezelés

Talán hallott már az irányított képzeletről, mint stresszkezelési technikáról, de nem tudja, hogyan működik, miért hasznos, és hogyan hat más stresszoldókkal szemben? Az irányított képzelet hatékony stresszkezelési technika, nem nehéz megtanulni és több okból is népszerűnek számít.

Az irányított képzeletünkben megjelenő képek gyorsan megnyugtathatják a testet és egyben ellazíthatják az elmét. A módszer kellemes élményt nyújt, hasznos stratégia lehet a stresszel szembeni ellenálló képesség megőrzésében. Gyakorlatilag olyan egyszerű, mint elmerülni egy élénk álmodozásban, és gyakorlással ez a technika segíthet abban, hogy jobban hozzáférjen a belső bölcsességéhez.

A technika elsajátítása

Számos különböző módon gyakorolható az irányított képzelet használata. Egyik eljárás az élő foglalkozás, ahol egy oktató „irányít”, hangfelvételek, saját felvételek vagy a résztvevő belső hangját és képzeletét használva. Számos jógastúdió tapasztalt terapeutája is alkalmazza az irányított képezelet technikáját. Onkológiai betegek vizsgálata során azt találták, hogy a rákkezeléssel együtt használt irányított képzelet javítja a betegek életminőségét és javítja a műtéten átesettek immunfunkcióját.

Szintén népszerű módszer a saját gondolatok használata, nem csak azért, mert ez a legolcsóbb, hanem azért is mert ez igényli a legkevesebb előkészületet; felveheti saját irányított képszalagjait is. Elég egyszerű technika ahhoz, hogy otthon is használható legyen, pozitív eredménnyel. Először is nézzük meg közelebbről magát a gyakorlatot.

Az irányított képzelet testre gyakorolt hatása

Megállapították, hogy az irányított képzelet jelentős stresszcsökkentő hatással jár, beleértve a test gyors és hatékony ellazulását. Még abban is segítheti a résztvevőket, hogy kapcsolatba kerüljenek a bölcsesség mélyebb szintjeivel (a tudatalatti szinten tartva) ezáltal stresszmentesebbé tegyék életüket.

A módszer egészségügyi előnyeit bizonyító tanulmányok száma olyan sok, hogy sok kórház az irányított képzelet technikájának lehetőségét is beépíti a kezelési eljárások közé.

Irányított képzelet kivitelezése

E stresszkezelő eszköz alapjainak vázolása után, nézzük meg, hogyan gyakorolhatja azt otthon. Az alábbi általános irányelvek segítenek megérteni az irányított képzelet folyamatát.

Helyezkedjen kényelembe

Vegyen fel egy nyugodt testhelyzetet, például amelyet meditációhoz használna. Ha úgy érzi, hogy fekvő helyzetben valószínűleg elaludna, válasszon keresztbe tett lábtartást, vagy dőljön hátra egy kényelmes fotelben. Próbáljon meg úgy elhelyezkedni, hogy fizikai kényelmét ne zavarja semmi.

Alkalmazzon hasi légzést

A mellkas légzés helyett használja a rekeszizom-légzést, más néven hasi légzést. Csukja be a szemét, koncentráljon a „békés légzésre és a stressz kilégzésére”. Ez azt jelenti, hogy hagyja, hogy a hasa kitáguljon és összehúzódjon a lélegzetével – ha azt tapasztalja, hogy a vállai felemelkednek és süllyednek, valószínűleg feszült a teste és nem a leglazábban lélegzik.

Képzelje magát egy nyugtató környezetbe

Miután testileg ellazult, képzeletben fokozatosan helyezze magát egy nyugtató, pihentető környezet közepébe. Egyesek számára ez lehet egy távoli trópusi sziget hűvös, tiszta vizén matracon lebegve, ahol vonzó emberek italokat hoznak miközben a háttérben lágy zene szól. Míg mások képzeletben egy havas erdő mélyén, a tűz mellett üldögélnek egy faházban, forró italt kortyolgatva, a legújabb bestsellert olvasva.

iranyitott-kepzelet-tengerpart-redpower-blog
Fotó: Jill Burrow (pexels.com)
Próbáljon emlékezni egy olyan időre és helyre, amikor csodálatosan és kipihenten érezte magát (egy "boldog hely" az emlékezetében), vagy egy élénken leírt jelenetre egy kedvenc könyvből, vagy képzelje el a helyet, amelyre mindig is vágyott.

Merüljön el az érzékszervi részletekben

Miközben elképzeli a jelenetet, próbálja meg minden érzékszervét bevonni. Hogy néz ki? Milyen érzés? Milyen különleges illatokról van szó? Hallja a tűz zúgását, a vízesés csobbanását vagy a csiripelő madarak hangját? Tegye olyan valósággá az elképzelését, hogy akár meg is kóstolhatná! (Ha észreveszi ezeket a részleteket a mindennapi életében, azzal fokozhatja a tudatosságot, ami tartós stresszkezelési előnyökkel is jár.)

Lazítson!

Maradjon azon az elképzelt, nyugalmas helyen, ameddig csak akar. Élvezze a „környezetét”, a harmóniát és hagyja, hogy távol legyen attól, ami megterhelő. Amikor készen áll, hogy visszatérjen a valóságba, lassan számoljon vissza tíztől vagy húsztól és amikor elérte az „egyet”, mondja magának, hogy nyugodtnak és ébernek fogja érezni magát, és élvezni majd a nap hátralévő részét. Visszatérve nyugodtabb és felfrissültebb lesz, mintha egy mini vakációból térne haza, de közben el sem hagyta a szobát!

Tippek az irányított képi élmény fokozása érdekében:

Használjon olyan környezeti hangokat, amelyek kiegészítik képeit. Így jobban elmerül a képzelt „környezetben”, ráadásul a valós élet hangjai is elhomályosulnak.

Érdemes ébresztő órát is beállítani arra az esetre, ha elveszítené az időérzékét vagy elaludna. Ez segíthet pihenni és ellazulni, mert az időbeosztása nem lesz veszélyben.

Ahogy egyre több gyakorlatot szerez, egyre mélyebbre és gyorsabban tud elmerülni a képzelt világba. Érdemes lehet kommunikálni a tudatalattijával is, egy saját magának felvett kazetta vagy egy terapeuta segítségével.

Van-e hátránya az irányított képzeletnek

Az irányított képzelet technikája hasonlít az önhipnózishoz. Talán nehézségnek, vagy hátránynak tekinthető, hogy időigényes és vannak, akik képtelenek erre.

Mindenképpen rá kell szánni az időt, keresni kell egy nyugodt helyet és ülő- vagy fekvőalkalmatosságot a lakásban, esetleg beállítani a vekkert.

Az afantázia néven ismert jelenség „szenvedői” pedig nem is tudják alkalmazni ezt a technikát. Az afantáziásoknak nem nélkülözik a fantáziát, csak náluk az másképp jelenik meg és másképp működik, mint a többségnél.

Ha nincs ideje, vagy nehéz az elképzelt világba jutni, akkor sem kell lemondani a nyugalomról és harmóniáról. Ajánljuk a Redpower Harmony nevű gyógynövény tartalmú almalevet, napi 0,5-1 deci fogyasztása jótékony hatással lehet önre is.