Barion Pixel

Cukorbetegség és fahéj: édes szövetség a vércukor ellen

A fahéj, mint a vércukorszint csökkentésében potenciálisan hatékony természetes szer, már évszázadok óta ismert a hagyományos gyógyászatban. Azonban a téma modern tudományos kutatásai csak az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején kezdődtek.

A fahéj vércukorcsökkentő tulajdonságainak felfedezése

Az egyik első tanulmány, amely tudományosan igazolta a fahéj potenciális előnyeit a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében 2003-ban jelent meg a Diabetes Care folyóiratban. A dolgozat eredeti címe: „Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes„, és az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association) adta ki .

A vizsgálatba összesen 60 főt vontak be, mindannyian 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. Ebből 30 férfi és 30 nő volt, életkoruk 52,2 ± 6,32 évesek. A betegeket véletlenszerűen hat csoportba osztották. Az 1., 2. és 3. csoport naponta 1 g, 3 g vagy 6 g fahéjat fogyasztott, míg a 4., 5. és 6. csoport a három fahéjszinthez elfogyasztott kapszulák számának megfelelő darab placebo kapszulát kapott. A fahéjat 40 napig fogyasztották, majd 20 napos kimosódási időszak következett.

A 40 nap elteltével a bevitt fahéj mindhárom szintje csökkentette az átlagos éhgyomri szérum glükóz (18-29%), triglicerid (23-30%), LDL-koleszterin (7-27%) és összkoleszterin (12-26%) szintet. A placebo-csoportokban nem figyeltek meg szignifikáns változást. A HDL-koleszterin változása sem volt szignifikáns.

A fahéj vércukorcsökkentő hatásának mechanizmusát több különböző módon magyarázzák. Egyes kutatások szerint a fahéj javíthatja az inzulin érzékenységét, ami segít a glükóz jobb felhasználásában a sejtek által. Más tanulmányok szerint a fahéj bizonyos összetevői, mint például a MHCP (metil-hidroxi-kalkon-polimer), utánozhatják az inzulin hatását, és ezáltal segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

A fahéj vércukorcsökkentő tulajdonságainak felfedezése fontos lépés volt a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, mivel ez egy természetes, olcsó és könnyen hozzáférhető módszer lehet a betegség kezelésére. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fahéj nem helyettesítheti a hagyományos gyógyszereket, és a használata előtt mindig konzultálni kell egy orvos vagy egészségügyi szakemberrel.

A fahéj vércukorcsökkentő hatásának további kutatása szükséges annak megerősítésére, hogy ez a természetes szer valóban hatékony-e a cukorbetegség kezelésében. A jelenlegi kutatások eredményei ígéretesek, de a fahéj hosszú távú hatásait és biztonságosságát még további vizsgálatoknak kell alávetni .

A fahéj hagyományos használata és a modern tudományos kutatások ötvözése segíthet jobban megérteni ezt a gyógynövényt, fűszert és annak hatásait az emberi egészségre. Azonban a fahéjat mint gyógymódot mindig óvatossággal kell kezelni, és a használata előtt orvosi tanácsot kell kérni.

A fahéj vércukorcsökkentő tulajdonságainak kutatásáról

Healthline „Hogyan csökkenti a fahéj a vércukorszintet és küzd a cukorbetegség ellen” című cikke 2022. novemberben jelent meg. Részletesen tárgyalja, hogyan segíthet a fahéj a vércukorszint csökkentésében és a cukorbetegség kezelésében. A közlemény lényege: a fahéj segíthet a vércukorszint szabályozásában azáltal, hogy növeli az inzulinérzékenységet, csökkenti a vércukorszintet étkezés után, és csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények kockázatát. A fahéj tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt. Ez számos krónikus betegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség esetén előnyös lehet. .

cukorbetegseg-es-fahej-kapcsolat-kutatasa-redpower-blog
A fahéj és vércukor tudományos kutatása nem oly régi

Annals of Family Medicine folyóirat 2013. szeptemberi számában megjelent „Fahéj használata 2-es típusú cukorbetegségben: frissített szisztematikus áttekintés és metaanalízis tanulmány” című cikke, amely egy frissített rendszerezett áttekintést és meta-analízist tartalmaz a fahéj 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásáról.

Igen érdekes a Journal of the Endocrine Society által közzétett tanulmány, amely szerint a fahéj javíthatja a vércukorszint-szabályozást az elő cukorbetegségben szenvedő embereknél. A randomizált klinikai vizsgálatban a fahéj-kiegészítés hatásait vizsgálták 51 pre-diabéteszes résztvevőnél. A résztvevők 500 mg-os fahéj kapszulát vagy placebót kaptak naponta háromszor 12 héten keresztül. A kutatók azt találták, hogy a fahéj-kiegészítők csökkentették az abnormális éhgyomri glükózszintet, és javították a szervezet reakcióját a szénhidráttartalmú étkezésekre, amelyek a pre-diabétesz jellemzői. A fahéjat jól tolerálták, és nem járt specifikus mellékhatásokkal vagy nemkívánatos eseményekkel. A cikk címe: A fahéj javíthatja a vércukorszint szabályozását a cukorbetegség előtti betegeknél.

A Preventive Medicine Daily folyóiratban megjelent „Fahéj cukorbetegségre: előnyei és a vércukorszintre gyakorolt ​​hatások” című cikk, amely a fahéj cukorbetegségre gyakorolt előnyeit és a vércukorszintre gyakorolt hatásait tárgyalja. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a fahéj jótékony hatással lehet a vércukorszint szabályozására, az inzulinérzékenységre és a glikémiára.