Barion Pixel

Fáradtság ellen energiaital vagy Redpower Energy?

Az energiaitalok jelentős mennyiségű koffeint, gyakran sok cukrot, sok egyéb összetevőt tartalmaznak. Népszerűek a fiatalok körében, de sajnos káros hatásaik is ismertek. A Redpower Energy ital azonban alacsony koffein tartalmú, csak természetes cukrokat tartalmaz. Színezékmentes, zsírmentes, laktózmentes, gluténmentes vegán ital.

Energiaital vagy Redpower Energy rostos almalé?

Az energiaitalokkal kapcsolatos veszélyek egyre nagyobb sajtót kapnak, mivel a piacon hatalmas mennyiségű energia-serkentő termék található, melyekhez a kiskorúak könnyen hozzáférhetnek. Ezek az italok a jelentős mennyiségű koffeinen kívül gyakran erősen édesítettek, sok egyéb összetevőt tartalmaznak, könnyen fogyaszthatók, amitől még vonzóbbá válnak a fiatalok számára. Ezért egyre több incidens tapasztalható a 18 éven aluliak körében, akiknél veszélyes mellékhatások jelentkeznek a túl sok energiaital egyidejű elfogyasztásából.

Az is látható, hogy egészségügyi következményei vannak annak, ha túl sok energiaitalt fogyasztunk napi rendszerességgel hosszabb időn keresztül. A Redpower Energy ital azonban alacsony koffein tartalmú és csak természetese cukrokat tartalmaz, ami a frissen préselt almaléből származik, ezáltal cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Ráadásul színezékmentes, zsírmentes, laktózmentes, gluténmentes vegán ital.

Az energiaitalok fogyasztásának lehetséges veszélyei

1. Szívleállás

Akik szívbetegségben szenvednek, már néhány energiaital elfogyasztása után szívmegállás következhet be. Mielőtt rendszeresen energiaitalokat vagy koffeint fogyasztana, feltétlenül vizsgáltassa ki szíve egészségét.
Egy 2013-ban készült kutatás kimutatta, hogy az energiaitalok erősebb szívösszehúzódásokat okoznak, ami bizonyos szívbetegségekben káros lehet. Egy 2018-as kutatás adatai szerint mindössze 90 perccel 24 uncia (kb. 7 deci) energiaital elfogyasztása után az artériák belső átmérője felére csökkent. A kutatók úgy gondolják, hogy ezért a magas cukor- és koffeinszint a felelős.

2. Függőség

A fogyasztók függővé válhatnak a koffeintől és az energiaitaloktól. Ha a szervezet nem tud energiaitalt fogyasztani, súlyos szervi tünetek jelentkezhetnek. Akár anyagi problémát is okozhat a drága energiaital beszerzése.

3. Fejfájás és migrén

A túl sok energiaital súlyos fejfájáshoz vezethet. A koffeinhez szoktatott szervezet elvonási tünetként fejfájással reagál ha nem kapja meg a megfelelő mennyiségű koffeint. A napi bevitt koffein mennyiségének változtatása gyakoribb fejfájást okozhat.

4. Fokozott szorongás

Azok, akiknek adenozin receptoraiban 2 különböző genetikai eltérés van, hajlamosak arra, hogy fokozott szorongást érezzenek koffeintartalmú italok, például energiaitalok fogyasztásakor. A nagyobb adag koffein akár teljes pánikrohamokat is kiválthat.

5. Álmatlanság

Az energiaitalok képesek a fogyasztót ébren tartani, de a nagy mennyiség álmatlanságot okoz, egyeseknél akár teljes alváshiány léphet fel. Ez az alváshiány működési zavarokat okoz, és veszélyes lehet például a vezetés vagy más, koncentrálást igénylő feladatok elvégzése során.

6. Út a 2-es típusú diabéteszhez

Mivel sok energiaitalnak nagyon magas a cukortartalma is, ez a magas koffein szinttel együtt inzulin rezisztenciát okozhat, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

7. Allergiás reakciók

Az energiaitalokban lévő számos összetevő miatt allergiás reakciók léphetnek fel, egészen a kisebb viszketéstől a légutak összehúzódásáig.

8. Magas vérnyomás

A koffeintartalmú termékek, például az energiaitalok megemelhetik az ember vérnyomását. A normál vérnyomásúak számára ez nem aggályos, de a már magas vérnyomással rendelkezők a stroke és más, magas vérnyomással összefüggő egészségügyi problémák kockázatának tehetik ki magukat, ha túl sok energiaitalt fogyasztanak rövid időn belül.

Az American Heart Association által 2016-ban közzétett tanulmány kimutatta, hogy az energiaitalok hatása a vérnyomásra negatívabb, mint azoké az italoké, amelyek csak koffeint tartalmaznak hatóanyagként. Úgy vélik, hogy az energiaitalok összetevőinek kombinációja miatt ezek az italok nagyobb kockázatot jelentenek a szívproblémákra, mint a kávé vagy a tea.

Mit érdemes észben tartani mielőtt szárnyakat adnánk vágyainknak?

A Labinfo Magazin online felületén egy nagyon részletes elemzés olvasható az energiaitalok összetevőiről. Ebből érdemes kiemelni, egy megállapítást: „Fontos tudnivaló, hogy az energiaitalok hipertóniás italok, vagyis bennük magasabb a folyadéknyomás, mint ami az emberi szervezet sejtjeiben van. Látszólagos ellentmondás: az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidrációt (kiszáradást) okoznak, illetve a felgyorsult anyagcsere következménye hasmenés is lehet.

Összefoglalásként emlékezzünk arra, hogy a Redpower Energy ital alacsony koffein tartalmú, csak természetes cukrokat tartalmaz. Ez a cukor pedig a frissen préselt almaléből származik, ezáltal cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Ráadásul színezékmentes, zsírmentes, laktózmentes, gluténmentes vegán ital.