Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-val kapcsolatos irányelv értelmében.

Felkészülés az őszi allergia szezonra

Felkészülés az őszi allergia szezonra
Az ősz beköszönte az allergiások számára sok esetben rosszabb állapotot jelenthet! Ezért érdemes időben elkezdeni a felkészülést a Redpower Allergy gyógynövényes almalé kúrával. Már napi fél deci Allergy almalé sokat segíthet az allergia tüneteinek enyhítésében. Elsősorban milyen allergén forrásokra kell számítani ősszel? Erre a kérdésre válaszolunk.

1. Allergén forrás: növények kései virágzása

Nem az egyetlen, de a legelfogadottabb magyarázat az , hogy sok növény virágzása nyár végén tetőzik, ami igencsak megkeseríti az allergiások napjait. Főleg a pázsitfüvek, az üröm, a csalánfélék és a parlagfű virágzása okozhat ilyenkor igen kellemetlen tüneteket: szem, fül, garat viszketés, köhögés, időnként  köhögési rohamokkal fűszerezve,  orrfolyás, könnyezés. Ha ezekhez asztmás tünetek istársulnak, az éjszakai alvás sem nyugodt.

2. Allergén forrás: penészgombák szaporodása

Az ősszel tapasztalható alacsonyabb hőmérséklet a nedvesebb levegővel együtt kiváló feltételeket biztosít a penészgombák szaporodásának. Ahogy a növényi pollenek a levegőben terjednek, ugyanúgy viselkednek a penészgomba spórái is ezért ugyanolyan allergiás reakciókat válthatnak ki.

A külső környezetünkből eltakaríthatjuk a penészgombákat ha eltüntetjük az összegereblyézett, nedves leveleket, mert alattuk a penészgombák előszeretettel élnek és virulnak. A penészgomba gyakran telepszik meg a cserepes növények virágföldjében is, ezért az erre allergiások tünetei csupán attól felerősödhetnek, ha a nyáron a teraszra kitett szobanövények ősszel visszakerülnek a lakásba.

"Bent a lakásban a ruhaszárítón vagy a radiátoron szárított ruhák akár 30 százalékkal is megemelhetik a szoba páratartalmát, ami igen kedvez néhány penészgomba elszaporodásának. Sokan eleve immunisak vagyunk az ilyen nedves körülményeket kedvelő gombákkal szemben, vagy egy erős immunrendszer legyőzi a fertőzést, mielőtt az tüneteket okozna. Az asztmások azonban a kórokozó belégézse miatt köhögni, zihálni kezdhetnek. "  - magyarázza David Denning a manchesteri egyetem professzora.

A legjobb megoldás az, hogy aki teheti, szárítógépben vagy a szabad levegőn szárítsa a ruhákat. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor egy olyan helyiségben, ahol ritkán tartózkodnak.

3. Allergén forrás: poratkák szaporodása

Az őszi hűvösebb idő miatt egyre több időt töltünk zárt térben, majd beindul a fűtés is.  Ez is kellemetlen helyezetet teremthet az allergiások számára, mert fűtéskor a meleg levegő hatására kiszabadulnak a poratkák a fűtőberendezésekből és bekerülnek a belső légtérbe. A fűtés megkezdése előtti alapos takarítással, a fűtőtestek portalanításával, rendszeres szellőztetéssel javíthatunk a helyzeten.

Az alacsonyabb hőmérsékletnek van némi pozitív hatása is: több rétegű ruhát viselünk, ami a pollenek ellen is védelmet nyújthat. A vírus helyzet miatt viselt maszk a polleneket is felfogja, ezért is érdemes sűrűn új maszkot használni.

Aki allergiás, ne szégyelljen egy divatos kendőt vagy más fejfedőt viselni ugyanis hajunk igazi gyűjtője és raktározója lehet a polleneknek. Amint fedett helyre kerülünk, lehetőleg minél előbb szabaduljunk meg a pollenekkel szennyezett kinti öltözetünktől és mossunk hajat minél gyakrabban.

Kosárba

Tartalomhoz tartozó címkék: allergia elleni ital vegan termékek