Barion Pixel

Felkészülés az őszi allergia szezonra

Már korábban is írtunk arról, hogy milyen széles a skálája az allergéneknek, némelyik egészen meghökkentő, melyek az allergia fázisai és hogyan lehet felkészülni ellene. 2019 őszén készült felmérés szerint honfitársaink harmada pollen allergiás.

Az ősz beköszönte az allergiások számára sok esetben rosszabb állapotot jelenthet! Ezért érdemes időben elkezdeni a felkészülést a Redpower Allergy gyógynövényes almalé kúrával. Már napi fél deci Allergy almalé sokat segíthet az allergia tüneteinek enyhítésében. Elsősorban milyen allergén forrásokra kell számítani ősszel? Erre a kérdésre válaszolnak a következő bekezdések.

Növények kései virágzása

Nem az egyetlen, de a legelfogadottabb magyarázat az , hogy sok növény virágzása nyár végén tetőzik, ami igencsak megkeseríti az allergiások napjait. Főleg a pázsitfüvek, az üröm, a csalánfélék és a parlagfű virágzása okozhat ilyenkor igen kellemetlen tüneteket: szem, fül, garat viszketés, köhögés, időnként köhögési rohamokkal fűszerezve, orrfolyás, könnyezés. Ha ezekhez asztmás tünetek is társulnak, az éjszakai alvás sem nyugodt.

Penészgombák szaporodása

Az ősszel tapasztalható alacsonyabb hőmérséklet a nedvesebb levegővel együtt kiváló feltételeket biztosít a penészgombák szaporodásának. Ahogy a növényi pollenek a levegőben terjednek, ugyanúgy viselkednek a penészgomba spórái is ezért ugyanolyan allergiás reakciókat válthatnak ki.

A külső környezetünkből eltakaríthatjuk a penészgombákat ha eltüntetjük az összegereblyézett, nedves leveleket, mert alattuk a penészgombák előszeretettel élnek és virulnak. A penészgomba gyakran telepszik meg a cserepes növények virágföldjében is, ezért az erre allergiások tünetei csupán attól felerősödhetnek, ha a nyáron a teraszra kitett szobanövények ősszel visszakerülnek a lakásba.

Nedves falon jól szaporodik a penészgomba

„Bent a lakásban a ruhaszárítón vagy a radiátoron szárított ruhák akár 30 százalékkal is megemelhetik a szoba páratartalmát, ami igen kedvez néhány penészgomba elszaporodásának. Sokan eleve immunisak vagyunk az ilyen nedves körülményeket kedvelő gombákkal szemben, vagy egy erős immunrendszer legyőzi a fertőzést, mielőtt az tüneteket okozna. Az asztmások azonban a kórokozó belégzése miatt köhögni, zihálni kezdhetnek. ” – magyarázza David Denning a manchesteri egyetem professzora.

A legjobb megoldás az, hogy aki teheti, szárítógépben vagy a szabad levegőn szárítsa a ruhákat. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor egy olyan helyiségben, ahol ritkán tartózkodnak.

Poratkák szaporodása

Az őszi hűvösebb idő miatt egyre több időt töltünk zárt térben, majd beindul a fűtés is. Ez is kellemetlen helyzetet teremthet az allergiások számára, mert fűtéskor a meleg levegő hatására kiszabadulnak a poratkák a fűtőberendezésekből és bekerülnek a belső légtérbe. A fűtés megkezdése előtti alapos takarítással, a fűtőtestek portalanításával, rendszeres szellőztetéssel javíthatunk a helyzeten.

Az alacsonyabb hőmérsékletnek van némi pozitív hatása is: több rétegű ruhát viselünk, ami a pollenek ellen is védelmet nyújthat. A vírus helyzet miatt viselt maszk a polleneket is felfogja, ezért is érdemes sűrűn új maszkot használni.

Aki allergiás, ne szégyelljen egy divatos kendőt vagy más fejfedőt viselni ugyanis hajunk igazi gyűjtője és raktározója lehet a polleneknek. Amint fedett helyre kerülünk, lehetőleg minél előbb szabaduljunk meg a pollenekkel szennyezett kinti öltözetünktől és mossunk hajat minél gyakrabban.