Barion Pixel

Gyógynövény addikció mentálisan

Már két éve, naponta iszom a Redpower Immuno gyógynövényes italból minimum fél decit. Minden ebédnél ott az elmaradhatatlan pohárka a finom almalével. Ennek kapcsán merült fel, hogy vajon kialakulhat-e gyógynövény függőség, hiszen az Immuno két fő gyógynövénye illetve fűszere a kömény és a fahéj. A lényeg, hogy a „függőséget okozó” élelmiszerek inkább érzelmileg és mentálisan okoznak függőséget, mint más módon, például fizikailag.

Mentális gyógynövény, élelmiszer, fűszer függőség

Ha eléggé szeretünk egy ételt, akkor attól valamennyire függőnek tekinthetjük magunkat. Például komoly szükségünk lehet kedvenc gyümölcsünkre, vagy egy bizonyos gabonafélére. De amikor az összetevőkről, fűszerekről és egyéb függőséget okozó élelmiszerekről van szó, maga a szó “függőség” egészen más jelentést kap.

A „függőséget okozó” élelmiszerek esetében ez általában annak a ténynek köszönhető, hogy „endorfint vagy „jó közérzetet biztosító” neurotranszmittereket szabadítanak fel, amelyek átmenetileg kevésbé depresszióssá, szorongóvá vagy érzelmileg kimerültté tesznek minket. Ez a folyamat némileg utánozza azt, ami a kábítószerfüggők agyában és testében történik. Ha egy étel beindítja az agyunk jutalomközpontját, és kellemes érzést kelt, akkor egy kicsit függővé válhatunk tőle, például kávé vagy csokoládé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez hasonlít a kábítószer-függőséghez.

A „függőséget okozó” élelmiszerek inkább érzelmileg és mentálisan okoznak függőséget, mint más módon. Amikor valaki rabja egy ételnek, az gyakran inkább azt jelenti, hogy pozitív érzéseket társít hozzá, és így főleg elégedettséget okozó ételként vágyik rá. Azonban nélküle is tudna élni, a hiánya nem okozna különösebb problémát.

Az étel utáni sóvárgás nem mindig rossz dolog. A fűszereket például általában nem árt használni a napi étkezésben, még akkor sem, ha azoknak mentálisan addiktiv tulajdonságaik vannak. Érdekes többet megtudni arról, hogyan hatnak ezek az ételek az agyra, és miért vágyunk rájuk. Íme néhány fűszerként is ismert gyógynövény, illetve étel, amely a szakértők szerint függőséget okozhat, akár fizikailag, akár mentálisan.

Lehetséges kömény függőség?

Ha valaki azt mondja, hogy köményfüggő, nem valószínű, hogy ez a helyzet – legalábbis fizikai értelemben nem. Aki úgy érzi, hogy a kömény rabja, akkor feltehetően lelki függőségről van szó. A kömény gyógyszerszerű hatása abban rejlik, hogy amikor a fogyasztását élvezik, akkor enyhe dopaminválasz is társul hozzá. De ez minden olyan ételre igaz, amit élvezünk. Így nézhet ki a mentális vagy pszichológiai függőség, szemben a fizikai függőséggel – az evéskor felszabaduló dopamin miatt vágyik az ételre. Mivel a kömény valószínű nem káros, mértékkel továbbra is fogyasztható.

A köménymag érdekes tulajdonsága, hogy állítólag másnaposságra is jó. Legalábbis Jamie Oliver ezt ajánlja: „Csak nyeljen le egy teáskanálnyi köményt, az rendbe hozza a gyomrát. Elég visszataszító, de működik.”

Mentális fahéj addikció

Bár fizikailag nem okoz függőséget, a fahéj egy másik olyan fűszer, amely minden bizonnyal más módon is függőséget okozhat, akárcsak a kömény. Sok szempontból olyan, mint a cukor. Ugyanúgy mentálisan függővé válhat valaki, mint a cukorhoz, mivel édes íze van, és serkentheti a jutalmazási utakat az agyban, azonban a fahéj nem rossz. Az igazi fahéj valóban segíthet a vércukorszint és a cukoréhség szabályozásában, mivel ugyanolyan “jutalmazó” hatása lehet csak a cukor negatív következményei nélkül. Itt megint a mértékletesség a fontos. Bármikor ehetünk köményt, fahéjat és cukrot, de ügyeljünk a mértékre.

A cukor tényleg boldogít?

A világ összes összetevője közül sok táplálkozási szakértő szerint a cukor az egyik leginkább függőséget okozó élelmiszer. A cukor azért annyira addiktív, mert serkenti az agyunk jutalmazó központját, boldoggá tesz bennünket, és erősíti a vágyunkat további cukor fogyasztásra. Felszabadítja a „jó érzés hormonjait”, ami azt is megmagyarázza, miért vágyhatunk édességre, amikor szomorúak vagy stresszesek vagyunk.

Csokoládé – koffein – függőség

Míg a csokoládé édes, megnyugtató íze miatt mentálisan függőséget okozhat, valójában a kakaóban található koffein okozhat fizikai függőséget. A koffein egy olyan anyag, ami stimulál bennünket és az elégedettség érzését adja. Tudjuk, hogy a csoki erősen addiktiv, mert ha hirtelen elhagyjuk, elvonási tüneteket tapasztalhatunk, például fejfájást és sóvárgást. Ez azt jelenti, hogy a koffein hatása túlmutat az érzelmi kapcsolaton vagy az egyszerű sóvárgáson.

Aki fizikailag koffein függő, az fejfájást és sóvárgást észlelhet, amikor csökkenti a koffeint tartalmazó ételek, italok fogyasztását, például csokoládé, kávé vagy energiaital bevitel mennyiségét. Ezek az elvonási tünetek arra figyelmeztethetnek, hogy ideje lenne leszokni.

sos-snack-fuggoseg

Só és dopamin

A só szerelmesei számára nem lehet meglepő, hogy lelkileg is függőséget okozhat. A csokihoz, cukorhoz hasonlóan, a sós kekszet is ugyanolyan nehéz letenni, és ha vigasztalásra vágyik, lehet, hogy rögtön sós rágcsáért nyúl.

Ne feledjük azonban, hogy a ropogós nassolni valók lelkileg megnyugtathatnak, de igazából a dopamin felszabadulása lehet az, ami miatt még több és több kell. Ez a roham és az ebből fakadó érzés az, ami igazán addiktiv, nem pedig maga az étel. Az ilyen reakciókat kiváltó gyakori élelmiszerek közé tartoznak még a sütik, édességek, chipsek és a mogyoróvaj. Ezek gyakran olyan ételek, amelyek többféleképpen stimulálják az ízlelőbimbókat, és elsősorban édes vagy sós ízük van.

Napi fél deci Redpower Immuno

A Redpower Immuno italba kevert kömény és fahéj kivonat mennyisége nem valószínű, hogy akár mentális, akár fizikai függőséget okozna. Hozzáadott cukrot sem tartalmaz, így feltehetően nem fenyeget a cukor függőség kialakulása sem. Napi fél deci ebből az édeskés gyógynövényes italból belefér az étkezésbe, főleg ha mellette nem nassolunk folyamatosan csokit.

Redpower Immuno gyógynövényes funkcionális ital – 1500 ml

4900 Ft

egységár 3,26 Ft/ml

A RedPower Immuno egy természetes gyógynövényes ital, mely rostos almalével és gyógynövényekkel támogatja az immunrendszer működését. Fokozza a szervezet védekezőképességét, segítve a fertőzések elleni harcot. Hozzájárul a rostban gazdag táplálkozáshoz, és támogatja az egészséges életmódot. Gazdaságos kiszerelés Glutén mentes GMO mentes Hozzáadott cukor nélkül

Készleten

SKU: 83875
Category: