Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-val kapcsolatos irányelv értelmében.

Ha az immunrendszerünk segítséget kér

2022. 07. 09. 19:48:23
Ha az immunrendszerünk segítséget kér
Szinte unalomig halljuk, hogy milyen fontos az immunrendszerünk és a jó működésének érdekében milyen gyógyszereket vagy étrend kiegészítőket együnk, ingyunk. Vajon tudjuk-e, hogy az immunrendszerünk mikor kér segítséget, ismerjük-e azokat a jeleket, melyek a lappangó veszélyre figyelmeztetnek? Ezt a témát járjuk körbe, felsorolva azt a hat jelet, melyek a leggyakrabban fordulnak elő. Végén a hangulatunk hatásáról is ejtünk pár szót.

1. Állandó feszültség érzése

Nem véletlen, hogy sokan egy nagyobb munkahelyi feladat alatt, vagy egy családi érzelmi megrázkódtatás nyomán hajlamosak megbetegedni. Az Amerikai Pszichológiai Társaság jelentése szerint a hosszú távú stressz gyengíti az immunrendszer válaszait. „Ez azért van, mert a stressz csökkenti a szervezetben a limfociták mennyiségét. Ezek azok a fehérvérsejteket, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Minél alacsonyabb a limfociták szintje, annál nagyobb a kockázata például a vírusos eredetű megfázásnak.” – magyarázza dr. Nadia Hasan, a filadelfiai Delancey Internal Medicine orvosa.


A napi teendők megtervezése sokat segíthet a kivitelezésben. Ha átgondoljuk a napi vagy heti teendőket, akkor átláthatóbb a feladat és elkerülhető a pánik, az érzelmi felkavartság. A folyamatos, komoly emocionális válság okozta stressz, (pl. súlyos betegség, halál, munkahely elvesztése) miatt kialakult fizikai betegség csak tovább ront a helyzeten. Az érzelmi problémákat célszerű megbeszélni egy családtaggal, közeli baráttal, vagy szakemberrel. A fizikai betegség tüneteivel forduljunk orvoshoz.

2. Gyakori megfázás

Teljesen normális, hogy egy felnőtt évente két-három alkalommal náthás lesz, ami tüsszögéssel, szipogással, orrfolyással jár együtt. Ebből a betegségből a legtöbb ember hét-tíz napon belül meggyógyul.

Ezalatt az idő alatt az immunrendszernek három-négy napba telik, hogy antitesteket termeljen, s így leküzdje a bosszantó baktériumokat” – mondja Dr. Hasan.

Azonban ha valaki rendszeresen megfázik – vagy olyan megfázásban szenved, amelynek nincs igazán vége – az egyértelmű jele annak, hogy az immunrendszere nehezen tud lépést tartani az állandó kihívásokkal.

A gyakori megfázásos tüneteket érdemes orvossal megbeszélni, kivizsgáltatni, hogy nem allergiáról van-e szó és az eredmény alapján cselekedni. Nem célszerű antibiotikummal "gyorsítani" a gyógyulást, mert nem is biztos, hogy szükség van antibiotikumra.

3. Gyakori emésztőrendszeri probléma

Ha gyakori hasmenése, vagy székrekedése van, esetleg sok bélgáz termelődik, lehetséges, hogy az immunrendszere károsodott.

A kutatások azt mutatják, hogy immunrendszerünk közel 70 százaléka az emésztőrendszerben található. Az ott élő hasznos baktériumok és mikroorganizmusok megvédik a bélrendszert a fertőzésektől és támogatják az immunrendszert.

Ha ezeknek a hasznos bélbaktériumoknak a mennyisége alacsony, akkor vírusok, krónikus gyulladások és még autoimmun betegségek kialakulásának kockázata is felmerülhet. Ha alapvetően megváltozik a bélműködése, feltétlenül keresse fel háziorvosát, legalább egy széklet vérvizsgálat elvégzéséhez. Ez nem fájdalmas, de rengeteg szenvedést előzhetünk meg az időben felfedezett fekély, polip, tumor révén.

4. Lassú sebgyógyulás

Bőrünket ért égés, vágás vagy karcolás után az azonnal sérüléskezelési módba lép. Testünk azért dolgozik, hogy megvédje a sebet úgy, hogy tápanyagban gazdag vért küld a sérüléshez, és ezzel segítse az új bőr regenerálódását. A gyors sebgyógyulás a vérveszteséget is akadályozza.

Ez a gyógyulási folyamat az egészséges immunsejtektől függ. Azonban ha az immunrendszer lassú, akkor a bőr nem tud regenerálódni. Ehelyett a sebek sokáig megmaradnak, és nehezen gyógyulnak be, gyakran fertőzés keletkezik. Ez igen jellemző a cukorbetegek sérüléseire.

Ha hetekig nem gyógyul a seb, megduzzad, igen fájdalmas, mindenképpen menjen orvoshoz, ne hanyagolja el.


5. Gyakran szenved fertőzéses jellegű betegségben

Ha úgy tűnik, hogy gyakori fertőzésekkel küzd, ezzel immunrendszere vörös zászlót lenget. Az Amerikai Allergia Asztma és Immunológia Akadémia jelentése szerint a lehetséges immunhiány jelei felnőtteknél a következők:

 •     Több mint négy fülfertőzés egy év alatt.
 •     Egy év alatt kétszer alakul ki tüdőgyulladás.
 •     Krónikus arcüreggyulladással küzd.
 •     Több mint három bakteriális arcüreggyulladásban szenved egy év alatt
 •     Évente több mint két antibiotikum kúra szükséges.

6. Szinte állandóan fáradtnak érzi magát

Tudnia kell, hogy aki a gyertyát mindkét végén égeti, az könnyen lerobbantnak érezheti magát. Azonban ha eleget alszik, és mégis mindig kimerültségben szenved, érdemes megfontolni, hogy nem az immunrendszere próbál-e jelezni valamit.

Amikor az immunrendszerünk küzd, az energiaszintünk is küzd. „Ez azért van, mert a szervezet energiát próbál megtakarítani, hogy táplálhassa az immunrendszert, hogy az képes legyen leküzdeni a baktériumokat” – magyarázza Dr. Hasan.

Immunrendszer erősítők

Ha a fenti figyelmeztető jelek ismerősek, fokozott figyelmet kell fordítania immunrendszerére. Néhány életmódbeli változtatás és új szokás természetes módon tarthatja az immunrendszert erősnek és egészségesnek:

 •      Fogyasszon RedPower Immuno gyógynövényes almalét.
 •      Étkezzen kiegyensúlyozottan.
 •      Aludjon eleget.
 •      Mozogjon rendszeresen.
 •      Mosson gyakran kezet.
 •      Vegye fel a szükséges oltásokat.
 •      Figyeljen az egészséges testsúlyra.
 •      Ne dohányozzon.
 •      Próbálja minimalizálni a stresszt.

Az Ön immunrendszere a jó egészség záloga, ezért minél erősebben tud védekezni, annál jobb. Segítsünk magunkon, próbáljunk jókedvűek lenni, kerülni a felesleges zsörtölődést.

Kosárba

Hogyan befolyásolja a hangulat az immunitást?

Bár senki sem tudja biztosan, hogy érzéseink milyen hatással lehetnek az immunrendszerre, a legtöbb orvos egyetért abban, hogy a stressz csökkentése jó ötlet. Sok stresszt nem lehet teljesen elkerülni, de minimalizálhatjuk a „háttér” stresszünket és a stresszes eseményekre adott reakcióinkat.

Ezt könnyebb mondani, mint megtenni. A modern világ szinte úgy van beállítva, hogy szorongást és frusztrációt keltsen. De kezelhetjük a stresszt, ha csökkentjük a ránk háruló követelményeket, növeljük a velük való megbirkózási képességünket, vagy mindkettőt.

A kreatív gondolkodás olyan módszerekhez vezethet, mint például mizonyos munka átadása másnak, a kevésbé fontos tételek törlése a teendők listájáról, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt. Próbáljon minden nap időt szánni a lazításra. Ha szorongásra hajlamos, fontolja meg a meditációt, a jógát.

Bár erőfeszítést igényel, hogy hátradőljünk, és valóban felmérjük, hogyan alakulnak a dolgaink, mi az, amin mi tudunk változtatni,  de ez megéri a boldogságunk és az egészségünk miatt.

Tartalomhoz tartozó címkék: immunerősítő ital vegan termékek