Barion Pixel

Ha egy férfi nem akar szexet


A szexuális vágy eltérő a férfiak között, tehát mennyire alacsony a túl alacsony?

„Nincs semmiféle általánosan elfogadott definíciója az alacsony libidónak, de a kulcs az, hogy zavaró-e” – mondja dr. Petar Bajic urológus a Cleveland Klinika Urológiai Központ igazgatója. Tehát pontosan mi számít zavarónak? – kérdeztük dr. Bajicot.

„Ha a szexuális vágy csökkent, de ez nem valamilyen súlyos egészségügyi problémának a jele és nem zavaró, akkor akár figyelmen kívül is hagyható. De ha az alacsony libidó személyes szorongást, depressziót vagy kapcsolati stresszt okoz, akkor ideje segítséget kérni.

Hogy zavaró-e, részben attól is függ, hogy a jelenség mennyi ideig tart. Normális, ha időnként csökken a szex iránti érdeklődés. Például, ha nem aludt jól előző éjszaka, vagy ha éppen egy sérülésből lábadozik, a nemi vágya csökkenhet. Ha eltörné a lábát, lehet, hogy nem a szex lesz a legfontosabb.

Viszont ha a szex iránti érdeklődés elvesztése elég sokáig tart ahhoz, hogy zavaróvá váljon, ideje felkeresni orvosát. Fontos lehet testi és lelki egészsége, valamint intim kapcsolatai az egészsége szempontjából is. Ha párkapcsolatban él, az mindkettőjüket érinti.”

Mi az alacsony libidó?

Mielőtt az okokat megvitatnánk, először beszéljünk arról, hogy mi az alacsony libidó és mi nem. A férfiak gyakran összekeverik az alacsony libidót az erekciós diszfunkcióval (merevedési zavar) röviden az ED-vel.

E kérdéssel kapcsolatban Rajiv Jayadevan, a Kaliforniai Egyetem Egészségközpontjának urológusa így vélekedik.

„Az erekciós diszfunkció azt jelenti, hogy az illető képtelen elérni, vagy megtartani az erekciót. A libidó pedig egyszerűen a szex iránti vágy. Míg az ED és az alacsony libidó egyszerre fordulhat elő, és gyakran szorosan összefüggenek, ezek egészen más problémák.

A libidót részben az általános fizikai egészség határozza meg, beleértve a géneknek és a hormonokat, például a tesztoszteront. De nem minden biológiai eredetű. A pszichológiai tényezők, mint a stressz és a szorongás szintén befolyásolják a szex iránti érdeklődést, csakúgy, mint a fizikai tényezők, például a krónikus betegségek. A szex iránti vágy bizonyos mértékig természetesen csökken az életkor előrehaladtával, de semmi sem indokolja, hogy teljesen elmúljon, még 60, 70 éven felett sem.”

Az alacsony tesztoszteron a bűnös?

A kérdésre dr. Bajic válaszol.

A tesztoszteron a férfiak fő nemi hormonja. Az alacsony tesztoszteronszint egyes férfiaknál csökkentheti a libidót, de nem minden férfi veszíti el a szexuális vágyat emiatt. Egyes idősebb férfiakat pedig nem is zavar a szexuális vágyuk csökkenése.

Ha az alacsony libidó problémát jelent, a kezelőorvos a tesztoszteronszint mérésével kezdheti. Ha alacsony, akkor pótoljuk azt a tesztoszteront, amelyet a szervezet nem termel meg. A legtöbb férfi szexuális vágya a terápia megkezdése után néhány héten belül felpörög.

A férfiak tesztoszteronszintje az életkor előrehaladtával csökken, valamint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, és az elhízott férfiaknál is. Valójában a 45 év feletti férfiak 35%-ának alacsony a tesztoszteronszintje vagy hipogonadizmusa van. (A férfi hipogonadizmus olyan betegség, amely során a herék nem állítanak elő tesztoszteront és ondósejtet.)”

Hogyan befolyásolják a krónikus betegségek és a dohányzás a libidót?

Dr. Bajic így válaszol a kérdésre.

Amint a férfiak elérik a 60-as éveiket, többféle krónikus betegségben szenvednek, például cukorbetegség, szívbetegség. Ezek a szexuális vágyat is befolyásolhatják.

A cukorbetegség és a szívbetegség is csökkentheti a tesztoszteronszintet, ami egyes férfiaknál merevedési zavarhoz is vezethet, mert megváltoztatják a hímvesszőben lévő ereket, korlátozva az erekció elérését vagy fenntartását.

Úgy tűnik, hogy a dohányzásnak hasonló hatása van, bár a tudósok még mindig próbálják kideríteni az okot. A 40 és 70 év közötti dohányzó férfiaknál közel kétszer nagyobb az esélye az ED kialakulásának.

Bár az ED és a libidó különböző dolgok, gyakran szorosan összefüggnek egymással, mivel az ED-ben szenvedő férfiak gyakran elvesztik érdeklődésüket a szex iránt. Ha egy férfi többször próbálkozik, és kudarcot vall, az csökkentheti a nemi vágyát. Az ED és okainak kezelése gyakran újraélesztheti a libidót. Az egészséges test egészséges szexuális élethez vezet.”

A libidó pszichológiája: minden a fejben dől el?

Dr. Bajic véleménye szerint, mentális egészségügyi problémák is szerepet játszanak a férfiak libidójának elvesztésében. Ez különösen igaz a fiatalabb férfiakra, akiknél amúgy kevésbé valószínű az alacsony tesztoszteronszint.

nemi-vagy-csokkenése-elleni-gyogynovenyes-ital-stressz
Amikor ki sem lát a munkából …

„A probléma lehet személyes – például depresszió, szorongás vagy kábítószerrel való visszaélés –, vagy olyan probléma, amely az illető és partnere között alakul ki. Gyakran bevonunk szexuálterapeutát – különösen fiatalabb férfiakkal –, hogy megtudjuk, hogyan befolyásolja a mentális egészség és az egyéni tapasztalatok az alacsony libidót. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos ez.

Néha a probléma egyszerűen a túl sok pszichés stressz, aminek számos oka lehet. Ilyen például jelentős változás a munkahelyen vagy az iskolában, vagy családi problémák.

Számos pszichológiai megközelítés létezik, amelyek mind a személyes mentális egészségügyi problémákkal, mind a kapcsolati dinamikával foglalkoznak. Például egy intim kapcsolatban fellépő konfliktus veszélyeztetheti a szexuális vágyat. Ilyenkor mindkét felet be kell vonni a terápiába. Nagyon leleplező lehet, ha mindkét partner jelen van a beszélgetésben. Ilyenkor valóban célszerű egy párterapeutát bevonni.”

Hogyan befolyásolják a gyógyszerek a libidót?

Az orvos bizonyos mentális egészségügyi problémát gyógyszerrel kezelhet. Sajnos ezek a gyógyszerek gyakran hozzájárulnak az alacsony libidóhoz is, például az SSRI-k. (Az SSRI olyan gyógyszercsoport, amelyet elterjedten alkalmaznak antidepresszánsként a depresszió, a szorongás és különféle személyiségzavarok kezelésében.)

Az SSRI-n kívül a legtöbb antidepresszáns, antipszichotikum és pszichiátriai gyógyszer általában negatív hatással lehet a libidóra. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel lehetnek alternatív gyógyszerek, amelyek kevesebb mellékhatással járnak, beszéljen a kezelő orvossal.

A finaszterid egy másik olyan gyógyszer, amely csökkentheti a szexuális vágyat. Általában férfi típusú kopaszság vagy nem rákos prosztata megnagyobbodás kezelésére írják fel.

Hogyan befolyásolja az alvás a szexuális vágyat?

Az alvászavar egy másik gyakori libidó-gyilkos. Ez nem csak az idősebb férfiaknál van így. Dr. Jayadevan gyakran lát olyan karrierjük elején levő fiatal férfiakat, akiknél a libidójuk elvesztése a hosszú munkaórára vezethető vissza. Sok férfi annyira fáradt, hogy már nem érdekli a szex.

Egy másik probléma lehet az obstruktív alvási apnoe. Ez a krónikus állapot egész éjszaka szaggatott légzést jelent, ami megnehezíti a mély, pihentető alvást. Az eredmény nappali fáradtság, amely csillapíthatja a szexuális vágyat.

Az alvási apnoe az alacsonyabb tesztoszteron szinthez is kapcsolódhat, ami egy másik lehetséges befolyásoló tényezője a szexuális vágynak. Ha alvászavara van, vagy napközben mindig fáradt, vagy partnere jelzi, hogy ön hangosan horkol, esetleg rövid időre leáll a légzése, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Lehet, hogy egy éjszakai alvásvizsgálatra lesz szükség. Ilyenkor alvás közben mérik az agyi aktivitást, az oxigénszintet, a pulzusszámot és egyebeket. Ha az orvos alvási apnoét diagnosztizál, a kezelés segíthet helyreállítani a szexuális vágyat.

Kényes téma – merre induljak el?

A legfontosabb, amit először megtehet, hogy miután felismeri a problémát, felhívja az orvosát. Néhány férfi számára ez nehéz lehet, mert szégyelli magát. Pedig sok férfi szenved ilyen problémáktól és vannak nagyon hatékony megoldások.

Ha dohányzik, fontolja meg a leszokást. Ne feledkezzen meg az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontosságáról, amelyek mind a fizikai, mind pedig a mentális egészséget javítják és jobb szexuális élethez vezethetnek.

Ha még nem készült fel lelkileg az orvossal való beszélgetésre, van egy javaslatunk. Próbálja ki a Redpower Man és a Redpower Harmony nevű gyógyitalokat.

A Redpower Man növelheti a nemi vágyat, a Redpower Harmony pedig a nyugodt alváshoz, stresszmentesebb nappalokhoz járulhat hozzá. Ezáltal mindkét gyógynövény tartalmú ital hozzájárulhat az egészséges szexuális élethez.