Barion Pixel

Harmóniában szeretnék élni magammal

Ha úgy dönt, hogy harmóniában szeretne élni önmagával akkor el kell fogadnia önmagát, jellemének minden elemét. Ez lehetővé teszi, hogy ezen elemek együttműködjenek, melynek eredménye egy kedves, nyugodt egyéniség. Bár egyszerűnek hangzik harmóniában élni önmagával, de a megvalósításnak megvannak a maga nehézségei is. Különösen, ha gyakran érzi magát stresszes állapotban.

A harmónia érdekében hogyan kezeljem a stresszt?

A stressz az emberi lét része, és akár motiválhat is bizonyos dolgok elvégzésére. Még a súlyos betegség, a munkahely elvesztése, a családban bekövetkezett haláleset vagy egy fájdalmas életesemény miatti magas stressz is az élet természetes velejárója lehet. Levertnek vagy szorongónak érezheti magát, ami egy ideig normálisnak is tekinthető.

A stressz leküzdésére sok féle házi módszer létezik, de ha több hétig levertnek vagy szorongónak érzi magát, vagy ha ez zavarni kezdi otthoni vagy munkahelyi életét beszéljen a háziorvosával. Ilyen esetekben a terápia, a gyógyszeres kezelés és más stratégiák segíthetnek.

Addig is vannak olyan megtanulható dolgok, amelyek segítenek kezelni a stresszt, mielőtt az elburjánzana. Íme néhány tipp a a stressz kordában tartásához:

 1. Ne hagyatkozzon alkoholra, drogokra vagy kényszeres viselkedésekre a stressz csökkentése érdekében. A drogok és az alkohol még jobban megterhelheti a szervezetet.
 2. Próbálja megőrizni az eseményekhez való pozitív hozzáállást.
 3. Fogadja el, hogy vannak olyan események, amelyeket nem tud irányítani.
 4. Ne agresszív, hanem határozott legyen. Ahelyett, hogy dühös, védekező vagy passzív lenne, érvényesítse érzéseit, véleményét.
 5. Tanulja meg hatékonyabban beosztani az idejét.
 6. Állítsa fel saját határait, és tanuljon meg nemet mondani azokra a kérésekre, amelyek túlzott stresszt okoznának az életében.
 7. Szánjon időt hobbira és érdeklődési körére.
 8. Töltsön elég időt azokkal, akiket szeret.

Az első tipp különösen fontos. Az alkohol amúgy sem elengedhetetlen, valójában nincs rá szüksége a szervezetünknek. Az már más kérdés, hogy sokan szeretik és fogyasztják is.
Az orvosok nézete is eltérő. Némelyek, a receptre felírt gyógyszert gyakran a szorongás egyetlen eszközének tekintik. Az orvosok egy új csoportja azonban egy természetesebb megközelítést szorgalmaz.

Mi is ez utóbbi nézetet valljuk. Ezért szesz és drogok helyett stresszoldásra javasoljuk orvos kollégánk receptje alapján kifejlesztett Redpower Harmony gyógyitalt. A citromfű tartalmú, természetes stresszoldó hatású, vitamindús ital rendszeres fogyasztása nem vezet hozzászokáshoz, de mégis nyugodtságot és pihentető alvást eredményez. Frontin vagy más idegnyugtató helyett tökéletes választás. A gyümölcs húsát is tartalmazó almalé vitaminokban igen gazdag, az éhségérzetet is csökkenti. Semmilyen állati eredetű összetevője nincs, vegánok is fogyaszthatják. Napi ajánlott mennyiségi minimum 0,5 deciliter, de a gyorsabb hatás érdekében 12 óra elteltével az adag duplázható.

A természetes stresszoldó RedPower Harmony rostos almalé előnyei

 • nem gyógyszer,
 • a benne levő gyógynövények természetes anyagok,
 • frissen préselt magyar almaléből készült,
 • elősegíti a testi és idegrendszeri egyensúly megteremtését,
 • segít a nyugodt alvásban,
 • mérsékli az ingerlékenységet,
 • gluténmentes,
 • laktózmentes,
 • nem tartalmaz zsírt,
 • hozzáadott cukormentes
 • vegán ital

A progresszív izomrelaxáció

A stressz mindig együtt jár valamely izom megfeszülésével, ami ha elhúzódik fájdalmat okoz. Ennek elkerülése érekében érdemes megtanulni az úgynevezetett progresszív izomrelaxációt.

A progresszív izomrelaxáció az egyik legkönnyebben és leghatékonyabban elsajátítható relaxációs technika. Megtanítja ellazítani az elmét és enyhíteni a stresszt azáltal, hogy megtanulja lassan és fokozatosan megfeszíteni, majd ellazítani az izom csoportokat. Ez lehetővé teszi, hogy a feszültség kiáradjon, miközben minden izomcsoport ellazul. A leírás forrás oldala: (https://psychcentral.com/lib/progressive-muscle-relaxation)

Progresszív izomrelaxáció menete

Először is keressen egy kényelmes ülő vagy fekvő pozíciót olyan helyen, ahol nem zavarják. Sokan úgy találják, hogy egy kényelmes szék vagy kanapé tökéletesen megfelel.

Engedje, hogy figyelme csak a testére összpontosítson. Ha kezdi észrevenni, hogy elméje elkalandozik, vigye vissza abba az izomba, amelyen dolgozik. Ne aggódjon, az teljesen rendben van, és el kell fogadnia, hogy eleinte az elméje elkalandozik a gyakorlat során. Azonban amikor ezt tapasztalja, vigye vissza az izmokhoz, amelyeken éppen dolgozik.

Egy kis légzőgyakorlat. Vegyen mély lélegzetet a hasán keresztül, tartsa néhány másodpercig, majd lassan fújja ki. Légzés közben vegye észre, hogy a gyomra felemelkedik, és a tüdeje megtelik levegővel. Szánjon rá időt, és töltsön egy-két percet a légzéssel, és figyelje saját légzését. Kilégzéskor képzelje el, hogy a testében lévő feszültség felszabadul és kiáramlik.

És újra belégzés… és kilégzés. Érezze, hogy teste már ellazul. Az egyes lépések során ne felejtsen el normálisan lélegezni. Próbálja meg nem tartani a lélegzetét, folyamatosan lélegezzen.

Most kezdjen el dolgozni az egyes izomcsoportokon.

Húzza össze a homlok izmait úgy, hogy a szemöldökét olyan magasra emeli, amennyire csak tudja. Tartsa körülbelül öt másodpercig, majd hirtelen engedje el. Érezze, hogy a feszültség megszűnik. Tartson szünetet körülbelül 5-10 másodpercig, ez idő alatt csak lélegezzen.

Ezután szélesen mosolyogjon, érezze, hogy a szája és az arca megfeszül. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el, érezze az arca puhaságát. Tartson szünetet körülbelül 5-10 másodpercig, ez idő alatt csak lélegezzen.

Ezután húzza meg a szemizmokat úgy, hogy szorosan csukja össze a szemhéját. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el. Tartson szünetet körülbelül 5-10 másodpercig, ez idő alatt csak lélegezzen.

Finoman húzza hátra a fejét, mintha a plafont nézné. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el, és érezze, hogy a feszültség olvad. Tartson szünetet körülbelül 5-10 másodpercig, ez idő alatt csak lélegezzen.

Most érezze az ellazult fej és nyak súlyát. Lélegezzen be… és lélegezzen ki…Engedje el az összes stresszt…Lélegezzen be… és lélegezzen ki…

Most szorosan, de erőlködés nélkül szorítsa ökölbe a jobb kezét, és tartsa ezt a pozíciót körülbelül 5 másodpercig… majd engedje el. Tartson szünetet körülbelül 5-10 másodpercig, ez idő alatt csak lélegezzen.

Most érezze a feszültséget a jobb alkarjában és a kezében. Érezze a felgyülemlett feszültséget. Még azt is elképzelheti, hogy az izmai megfeszülnek. Tartsa körülbelül 5 másodpercig… és engedje el, és élvezze az ernyedtség érzését. Lélegezzen be… és lélegezzen ki…

Most érezze a feszültséget az egész jobb karjában. Érezze a felgyülemlett feszültséget. Feszítse meg az egész jobb karját. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el. Tartson szünetet körülbelül 5-10 másodpercig, ez idő alatt csak lélegezzen.

Most emelje fel a vállát, mintha megérinthetné a fülét. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd gyorsan engedje el, érezve a súlyukat. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Engedje el az összes stresszt…Lélegezzen be… és lélegezzen ki…

Most szorosan, de erőlködés nélkül szorítsa ökölbe a bal öklét, és tartsa ezt a pozíciót körülbelül 5 másodpercig… majd engedje el. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Most érezze a feszültséget a bal alkarjában és a kezében. Érezze a felgyülemlett feszültséget. Még azt is elképzelheti, hogy az izmok megfeszülnek. Tartsa körülbelül 5 másodpercig… és engedje el, és élvezze a ernyedtség érzését. Lélegezzen be… és lélegezzen ki…

Most érezze a feszültséget az egész bal karjában. Érezze a felgyülemlett feszültséget. Feszítse meg az egész bal karját, érezze a feszültséget. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el. Tartson szünetet körülbelül 5-10 másodpercig, ez idő alatt csak lélegezzen

Most emelje fel a vállát, mintha megérinthetné a fülét. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd gyorsan engedje el, érezve a súlyukat. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Feszítse meg a háta felső részét úgy, hogy a vállát hátra húzza, lehetőleg a lapockái érjenek össze. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Mély lélegzetvétellel feszítse meg a mellkasát, tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd fújja ki az összes feszültséget.

Most húzza meg a gyomor izmait szívással. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Finoman hajlítsa meg a hát alsó részét. Tartsa körülbelül 5 másodpercig… és lazítson. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Érezze a felsőtest ernyedtségét, engedje el a feszültséget és a stresszt, tartsd meg körülbelül 5 másodpercig, és lazuljon el.

Feszítse meg a fenekét. Tartsa körülbelül 5 másodpercig… és engedje el, képzelje el, hogy a csípője meglazul. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Érezze a feszültséget az egész jobb lábában és combjában. Tartsa körülbelül 5 másodpercig… és lazítson. Érezze, ahogy a feszültség kimegy a lábadból. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Most hajlítsa meg a jobb lábát, húzza maga felé a lábujjait, és érezze a vádli feszülését. Tartsa meg körülbelül 5 másodpercig… és lazuljon, érezze, ahogy lábai súlya lefelé halad. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Érezze a feszültséget az egész bal lábában és combjában. Tartsa körülbelül 5 másodpercig… és lazítson. Érezze, ahogy a feszültség kimegy a lábából. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Most hajlítsa meg bal lábát, húzza maga felé a lábujjait, és érezze a vádli feszülését. Tartsa meg körülbelül 5 másodpercig… és lazítson, érezze, ahogy mindkét láb súlya lefelé halad. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Hajlítsa be a lábujjait míg a lábát megfeszítve tartja. Tartsa körülbelül 5 másodpercig, majd engedje el. Szünet körülbelül 5-10 másodpercig, és csak lélegezzen.

Most képzelje el, hogy a relaxáció hulláma lassan átterjed a testén, a fejétől kezdve egészen a lábáig. Minden hullám meleg és megnyugtató érzés. A teste teljesen ellazult. Érezze az ellazult test súlyát.

Lélegezzen be… és lélegezzen ki… Lélegezzen be… és lélegezzen ki…

Légzés közben vegye észre, hogy a gyomra felemelkedik, és a tüdeje megtelik levegővel. Szánjon rá időt, és töltsön egy-két percet a légzéssel, és figyelje meg a légzését. Kilégzéskor képzelje el, hogy a testében lévő feszültség felszabadul és kiáramlik. És újra belégzés… és kilégzés. Érezze, hogy teste most teljesen ellazult.

A gyakorlatnak vége, teljesen nyugodtnak érzi magát.