Barion Pixel

Illatgyertya és allergiás tünetek

Az illatok érzelmeket váltanak ki, fokozzák az élményeket és maradandó benyomást keltenek. Egyesek azonban ezekre az illatokra nemkívánatos reakciókkal reagálnak, ami felvetheti az illat érzékenység vagy illatallergia lehetőségét.

A gyertyagyújtás manapság már nem csak a karácsonyfát díszítő gyertyákra korlátozódik. Rengeteg fajta illatosított gyertya kapható, szinben, illatban, formában, méretben. Egy romantikus estét még meghittebbé varázsolhat egy kellemesen illatozó, vízen úszó gyertya. Vajon eszünkbe jut-e, hogy az illatos gyertya nem mindig a legjobb ajándék? Gondolunk-e arra, hogy az illatanyagok egyeseknél allergiás tüneteket váltanak ki?

Aki érzékeny az illatokra, vagy kifejezetten allergiás, annál a gyertyák, szappanok, mosószerek illatának belélegzése kiválthatja a szénanátha tüneteit. Mielőtt észrevenné, tüsszöghet, köhöghet, és orrdugulást, orrfolyást, orrviszketést tapasztalhat. A fejfájás és a kiütések sem kizártak. Az illatos gyertyák és a légfrissítők illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki, amelyek olyan vegyi anyagok, amelyek szobahőmérsékleten gázt vagy gőzt képeznek. Ezt tudomásul kell vennünk.

A gyertya lényege: a viasz, a kanóc és az égés

A gyertya legfontosabb tulajdonságai, hogy milyen viaszból készült, milyen anyagból van a kanóc és az hogyan ég.

A gyertyagyártásban három (3) fő viaszfajtát használnak: paraffin, méhviasz és szója alapú. Mindhárom különböző tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megmagyarázzák, miért lehet egyik vagy másik jobb az allergiások számára.

  1. A paraffin egy kőolaj alapú viasz, amelyet kőolajból (más néven fosszilis tüzelőanyagból) állítanak elő.
  2. A méhviasz a házi méhek által készített természetes viasz. Nem mérgező tulajdonságai és tiszta égése (ami azt jelenti, hogy alig vagy egyáltalán nem okoz kormot) nagyszerű választássá teszik azok számára, akik allergiában vagy asztmában szenvednek.
  3. A harmadik fajta viasz, a szója, szójababolajból és más nem szójaanyagból készül.

A másik fontos tényező az illatallergiában szenvedők számára a kanóc anyagának típusa.

A kanóc leggyakoribb típusa a fonott vagy kötött kanóc, amely maganyagot használ, hogy a kanócot égés közben egyenesen vagy függőlegesen tartsa. Mivel ennek az anyagnak erősnek kell lennie, a gyertyagyártó cégek csak meghatározott anyagokat, például pamutot, papírt, cinket vagy ónt használhatnak.

Ezekkel a kanócokhoz használt anyagokkal nincs különösebb baj, a fontos, hogyan készültek. Például egyes pamutkanócok nem 100% tiszta pamutból készülnek, hanem kémiailag létrehozott pamutból, amely gyújtáskor káros anyagokat bocsáthat ki a levegőbe.

A kanóc másik típusa a fából készült kanóc. Ezek a természetes és egyedi kanócok megújuló erőforrásból – fából – készülnek! Tisztán égnek, és gyakran hihetetlenül kellemes „ropogást” okoznak, amikor meggyújtják.

Természetesen léteznek illatmentes gyertyák, de a legtöbb gyertya illatanyagot tartalmaz. Ezek az illatok jellemzően természetesek, például illóolajok és szintetikus aroma vegyszerek kombinációi. Csakúgy, mint amikor más termékek szintetikus vegyi anyagokból készülnek, óvatosnak kell lenni a vegyi illatanyagokat használó gyertyákkal. Az illóolajokból készült gyertyák előnyösebbek az allergiások számára, mint azok, amelyek csak szintetikus vegyszereket vagy kombinált illatanyagokat tartalmaznak, pusztán égési képességük miatt.

Ég a gyertya, ég – de hogyan?

A harmadik fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a gyertya kiválasztásakor, az égési képesség, azaz mennyire tisztán ég. Gyújtott már olyan gyertyát, amiből fekete füst gomolyog? Ez nagyban függ a gyertya elkészítésének módjától.

gyertya-kormos-eges-redpower-tudaskozpont

A legtöbb gyertyában pusztán a láng miatt nyilván lesz kis mennyiségű füst vagy korom. A gyertya azonban nem éghet folyamatosan feketén, és nem hagyhat fekete maradékot, ha jól van elkészítve. A jelentős mennyiségű sötét füstöt kibocsátó gyertyák gyenge kémiai reakciókat mutatnak. A különböző típusú gyertyaviasz is eltérően ég. A 100% méhviaszból és szójából készült gyertyák tisztábban égnek, mint a kémiai paraffinos gyertyák.

Nem az illatosított gyertya ellen szólunk, hanem az esetleges allergiás tünetek megelőzése mellett. Ha felmerül az illatallergia vagy illat érzékenység gyanúja, az illatra adott reakciót az orvos sem tudja tesztelni. Ezért magunknak kell egy kis nyomozómunkát végeznünk. Figyeljünk arra, hogy illatos gyertya használatakor jelentkeznek-e légúti vagy szem irritáció tünetei.

Minden gyertya illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsát ki, de ezt olyan mennyiségben, amely nem jelenthet egészségügyi kockázatot. Ügyeljen arra, hogy jól szellőző helyiségben égesse el a gyertyákat, és arra, hogy mennyi időt tölt az égő gyertya közelében. A lakás belső levegőminőségét befolyásolhatja az égő gyertyák száma.

Ha allergiában szenved, akkor célszerű kerülni az égő gyertya társaságát. A Redpower Allergy gyógyital kúraszerű fogyasztása pedig segíthet az allergiás tünetek leküzdésében. Itt mindjárt meg is vásárolhatja!

Redpower Allergy gyógynövényes funkcionalis ital – 1500 ml

4900 Ft

egységár 3,26 Ft/ml

A RedPower Allergy a természet erejével harcol az allergiás tünetek ellen. Gyógynövényekkel gazdagított funkcionális ital az allergia kellemetlen tüneteit csökkentheti, és erősíti az immunrendszert. Kiváló antioxidáns forrás, segíti a méregtelenítést, és elősegíti a fertőzések megelőzését. Emellett rosttartalma révén támogatja az egészséges táplálkozást. Teljes élet allergiával is lehetséges – próbáld ki a RedPower Allergy-t!…

Készleten

SKU: 83876
Category: