Barion Pixel

Kardamom szívesen!

A kardamom fűszerként már jól ismert növény itthon is. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a jellegzetes ízű kardamomnak milyen jótékony hatása van a vérnyomásra, az érrendszerre.

Mint korábban jeleztük, a Redpower termékcsalád hamarosan újabb gyógynövényes itallal bővül . Az új, Balance névre keresztelt funkcionális italunk egyik fontos alkotó eleme lesz a kardamom.

Ezért szívesen osztjuk meg a kardamom vérnyomáscsökkentő szerepét feltáró tudományos vizsgálat eredményeinek lényegét. A tanulmányt a researchgate.net online felületen 2020. novemberében tették közzé.

A kardamom hatását kiknél vizsgálták?

A tanulmány a kardamom vérnyomáscsökkentő szerepét értékelte 1-es fokozatú magas vérnyomásban szenvedő betegeknél. A vizsgálatot újonnan diagnosztizált, 25-55 éves alanyokon végezték.

A betegek kiinduló vérnyomás értékei 130/80 és139/89 Hgmm között változott. (Megjegyzés: az első szám, a szisztolés érték, az erek azon nyomása, amit a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés érték, az erek azon nyomása, melyet a szív elernyedésekor mérünk.)

Mennyi kardamomot kaptak a résztvevők?

A vizsgálati alanyok szervezetébe 3 hónapon át, összesen napi 3 gramm kardamom került. A kardamomot napi 3 alkalommal kapszula formájában, alkalmanként 2 kapszula mennyiségben nyelték le.

Minden résztvevő vérnyomását naponta kétszer mérték higanyos vérnyomásmérővel, megfelelő méretű mandzsettával, szabványos protokoll szerint.

Csökkenti-e a vérnyomást a kardamom?

A kutatók a három hónap letelte után a mérési eredményeket kiértékelték. A statisztikai számításokat az SPSS szoftver segítségével végezték.

Megfigyelték, hogy a szisztolés vérnyomás a kezelés első hónapja után jelentősen csökkent, és a 2. hónap végén tovább csökkent, de a 3 hónapos kezelés vége előtt nem ment le a normál értékre, azaz 130 Hgmm alá. A diasztolés vérnyomás a kezelés első hónapjától kezdve szignifikánsan csökkent, de csak a 3 hónapos kezelés után tért vissza a normál értékre, azaz 80 Hgmm alá.

kardamom-vernyomas-csokkento-hatasa-redpower-tudaskozpont
12 hét kardamom szedés után normál lett a vérnyomás

Mitől csökkenti a kardamom a vérnyomást?

Számos korábbi tanulmány megerősítette, hogy a kardamom magas bioaktív tartalmú vegyületeket tartalmaz. Emiatt a kardamom olyan farmakológiai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kapcsolatba hozhatók a vérnyomáscsökkentő hatásával. Ez a kardamom következő szerepének tudható be.

  1. Antioxidáns: a kardamom antioxidánsként hat, és így csökkenti a magas vérnyomást.
  2. Ca csatorna blokkoló: a kardamom csökkenti a kalcium szívizomba történő beáramlását a kalcium csatornákon keresztül és csökkenti az aorta nyomást.
  3. Kolinomimetikum: A kardamom kolinomimetikus hatást fejt ki azáltal, hogy az M3-receptorra kifejtett hatása révén értágulatot okoz, és csökkenti a perifériás ellenállást. [Megjegyzés: a kolinomimetikum egy olyan vegyület vagy gyógyszer, amely utánozza vagy fokozza az idegek közötti ingerületátvivő kolin hatását.].
  4. Vízhajtó: a vízhajtó hatását azáltal éri el, hogy növeli a vizelet mennyiségét, ugyancsak növelve a kiválasztott kálium és nátrium mennyiségét.
  5. Nyugtató: a kardamom a pentobarbitál által kiváltott megnyúlt alvási időt okozott egerekben, ehhez hasonlót figyeltek meg a diazepam alkalmazásakor.

A kardamom könnyen beilleszthető a mindennapi életbe

A kardamom könnyen beilleszthető a mindennapi életbe mert egy olyan sokoldalú fűszer, mely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik és az íze is finom, bár egyesek számára különös. A kardamom több mint 4000 éves múltra tekint vissza, és a világ egyik legrégebbi ismert fűszereként tartják számon.

A kardamom igen gyakran előfordul teában, kávéban, süteményekben, sőt kozmetikai termékekben is különösen az arab országokban és Indiában. A magyar receptek között is számos kardamom tartalmú sós és édes finomság található.

Érdekességként még annyit, hogy a kardamom szó eredete a görög kardia (szív) és amomum (fűszer) szavakból eredeztethető.