Barion Pixel

Meghökkentő allergének

Dr. Richard Lavi amerikai orvos sokáig a Klivlendi Allergológiai Társaság elnöke volt. Egy interjúban felsorolta azokat a szokatlan, mindennapi dolgokat, melyek meglepetésünkre allergiát válthatnak ki.

Kevéssé ismert allergiák

Nem csak a pollen és a por okozhat allergiát. A különféle állati termékektől, a saját izzadságán át a kedvenc palacsintájáig minden allergiát okozhat. Még a szerelme is! Íme, amit érdemes tudnia. A kellemetlen meglepetés helyett, kerülje el az allergiás reakciókat a Redpower Allergy nevű italunk rendszeres fogyasztásával. Már napi 0,5 deciliter gyógynövényes almalevünk megelőzheti a kellemetlen viszketést, tüsszögést, orrfolyást. No de mik ezek a fura allergiák?

Sperma allergia

Elég szokatlan, de a nők egy része allergiás lehet a spermára. A tünetek jellemzően az érintkezési területre korlátozódnak, így az orális szex irritációt okoz a szájban vagy a torokban, és a nőknél hüvelygyulladás, szokatlan folyást, viszketést vagy fájdalmat okozó gyulladás alakulhat ki.

Óvszer allergia

A latexre allergiás emberek a latexből készült óvszerre is allergiásak. Akkor figyeltek fel a latexallergiára, amikor sok évvel ezelőtt a latexkesztyűk kezdtek elterjedni az orvosok körében. Megelőzés: az óvszer kiválasztása előtt a partnerrel együtt ellenőrizze az összetevők listáját.

Smink allergia

Az illatos kozmetikumok egy része perubalzsamot tartalmaz, amely allergén lehet. A perubalzsam egy barna, szirup szerű folyadék, amit a balzsamfa kérgének pörkölésével nyernek ki. Egyre több embernél okoz allergiás reakciót. Olyan sok összetevőből áll, hogy a pontos kompozíciót még nem ismerik. Aki perubalzsam allergiától szenved, annak kerülnie kell minden olyan terméket, ami vaníliát és fahéjat tartalmaz!

Mobiltelefon allergia

Nem, ez nem egy trükk arra, hogy rávegyük kevesebb időt töltsön telefonálással! A fémek, például a nikkelt tartalmazó elektronikai eszközök kontakt dermatitiszt okozhatnak. Ez egy olyan betegség, amely bőrkiütést vagy duzzadt, viszkető bőrt eredményez, miután megérintett valamit, amire érzékeny vagy allergiás. Ennek az allergiának az aránya sajnos növekszik. Vásároljon olyan mobilteleofnt, aminek a külső felülete nem tartalmaz nikkelt.

Ékszer allergia

A mobiltelefonon kívül, az olcsó ékszerek gyakran tartalmaznak nikkelt, amely bőrallergiát okozhat. Az allergiás reakció vörös, viszkető kiütés formájában jelentkezik, és minden alkalommal előfordul, amikor a kérdéses ékszert viseli. Azonban ha azt veszi észre, hogy a gyűrűje vagy a fülbevalója körül a bőr sötétzöld színűvé válik, ez csak annak a jele, hogy az ékszer nikkelt tartalmaznak. Ez nem allergiás reakció, hanem egy természetes oxidációs reakció a bőrben lévő sav és a fém között.

Hús allergia

Bármi, ami négy lábbal rendelkezik, késleltetett ételreakciót okozhat. Az ilyen reakció nem azonnal következik be, mint a tipikus ételallergiák esetében. A legtöbben néhány percen belül azt mondják, hogy „Ó, pokolian fáj!”, de a késleltetett ételreakció esetekben négy-hat órába is telhet, mire a szörnyű érzés fellép. A tünetek közül a legjellemzőbb a hányinger, görcs. A tudományban alfa-gal allergia néven ismert, amely a szervezet galaktoz-α-1,3-galaktoz cukorra adott reakcióját jelenti. Ez a cukor minden emlősben megtalálható, kivéve a majmokat és az embereket, valamint néhány más szervezetet.

Palacsinta-szindróma

Azért még ne iktassa ki teljesen a palacsintát az étrendjéből! Hacsak nem allergiás a tészta valamelyik összetevőjére, nem maga a palacsinta az oka annak a kórképnek, amit az allergológusok „palacsinta-szindrómának” neveznek. A poratkák azok! Szerencsére ez inkább a trópusokon fogyasztott palacsintára jellemző. A dobozokban tárolt kész, por alapú palacsintakeverékek és egyéb porszerű összetevők szennyeződhetnek a poratkákkal. Ezután lényegében a palacsinta egy poratkából készült fogásnak tekinthető. Ha trópusi országba látogat, esetleg válasszon más desszertet.

Palacsinta szindróma és poratka

Erős fizikai edzés allergia

Szerencsére ez olyan ritka, hogy erre a kifogásra hivatkozva nem hagyhatja ki az edzést! Azonban az edzés által kiváltott anafilaxiát – ezt a nem mindennapi allergiát – valójában az edzés előtt elfogyasztott étel váltja ki. Ellentétben a szokásos ételallergiákkal, az ilyen betegségben szenvedőknél csak azután jelentkezik reakció, hogy elkezdik fizikailag megerőltetni magukat. Amint ez megtörténik, a bőr- és légúti tünetek a semmiből tűnnek fel. Az edzés ugyanis felmelegíti a testet, és az immunrendszer reagál a gyomorban lebomló fehérjékre. A búza, a tenger gyümölcsei, a zeller és a sajt olyan élelmiszerek, amelyek kiváltó okot jelenthetnek az ilyen betegségben szenvedőknél.

Izzadtság allergia

Ha csalánkiütést tapasztal egy forró, párás napon, allergiás lehet a saját verejtékére. Kolinerg csalánkiütésnek hívják, és hirtelen jelentkezik. Kis dudorok jelennek meg, amelyek kegyetlenül viszketnek, és amikor lehűl a levegő, nagyon gyorsan eltűnnek.

Gyapjú allergia

A gyapjú allergia okozója?

Úgy gondolják, hogy a gyapjúallergia a lanolinra vezethető vissza. A lanolin egy védő, viaszos réteg, amely a bárányok szőrének minden szálát befedi. A lanolin összetett anyag, és gyakran kozmetikumokhoz, kenőcsökhöz is hozzá adják hidratáló tulajdonságai miatt.

Mellbimbó krém allergia

A szoptató anyák gyakran használnak krémeket a mellbimbójuk körüli bőr megnyugtatására és a fájdalom megelőzésére. Azonban sok ilyen balzsam lanolint tartalmaz, ami több kárt okozhat, mint hasznot, ha az anyuka allergiás erre az anyagra. A megoldás lanolinmentes termék használata. No meg a gyapjú takarót is kerülje ha ilyen allergiája van.

Alkohol allergia

A borban lévő metaszulfit (borkén) allergiás tüneteket válthat ki az asztmában szenvedőknél. Az illetőnek bedugul az orra, tüsszög, köhög vagy zihálva vesz levegőt közvetlenül az alkoholos ital elfogyasztása után. Borként tartalmazhatnak bizonyos eltett savanyúságok is! Vásárláskor mindig ellenőrizze a termék címkét!

Víz allergia (aquagén csalánkiütés)

Vannak, akik egy tóban, medencében ugrálnak, vagy a parton zuhanyoznak, majd hirtelen csalánkiütéssel lesznek tele. Az ok a vízallergia, avagy aquvagén csalánkiütés. Ez a ritka állapot (ami vagy viszket vagy nem) akkor jelentkezik, amikor az illető teste vízzel érintkezik. A kutatók még mindig nem tudják pontosan, mi okozza a reakciót, de úgy gondolják, hogy a vízben oldott valamilyen anyag pl. klór váltja ki a szervezet immunválaszát.

Fejtetű kezelés elleni allergia

A tetvek ellen használt helyi kezelések piretrint, krizantémvirágokból származó anyagot tartalmazhatnak. Ez az anyag elpusztítja az élő tetveket, de allergiás reakciót válthat ki krizantém- vagy parlagfűallergiában szenvedőknél.

Fenyőfa allergia

A nedvet kiválasztó fák a mérgező borostyán tüneteihez hasonló allergiás reakciót válthatnak ki Ez a jelenség az urushiol nevű olajos allergénnek köszönhető. Általában kontaktallergia formájában jelentkezik, ezért meg kell érinteni a növényt. Azonban nagy mennyiségű fenyőtű égetésekor a levegőben is terjedhet – bár ez szokatlan.

Mint látható, elég széles az allergiát okozó dolgok skálája, de szerencsére van egy finom, rostos almalé, amivel a tünetek enyhíthetők. A kulcsszó: Redpower Allergy.