Barion Pixel

Ne várj a szomjúságra!

Ha szomjas vagy, már késő!

Az elmúlt időszakban igen magas hőmérsékletet kellett elviselnünk és erre továbbra is számíthatunk. A nyári hőség beköszöntével sokan tartózkodnak a kinti extrém melegben. Van, aki saját döntése alapján, mások pedig azért, mert munkájuk erre kényszeríti őket. Bármi is legyen az ok, a hidratáltság a kulcsa a hőség kezelésének.

„Az alapszabály az, hogy ha szomjas vagy, akkor már késő, akkor kiszáradtál. Tehát gondoskodni kell a szervezet megfelelő hidratáltságról. Ezt sok víz ivásával lehet megtenni, már a szabadtéri tevékenység megkezdése előtt fogyasszunk elegendő vizet.”

Dr. Irvin Sulapas.

Mitől leszünk szomjasak?

Amikor a szervezetben kezd kifogyni a víz, számos változás történik: egyrészt csökken a vér térfogata, ami vérnyomás-változást okoz. Mivel a sók és más ásványi anyagok mennyisége a szervezetben a folyadékok térfogatának csökkenésével állandó marad, relatív koncentrációjuk növekszik. A testnedvekben lévő részecskéknek a folyadék teljes mennyiségéhez viszonyított koncentrációját ozmolalitásnak nevezik, amit szűk tartományban kell tartani, hogy a test sejtjei megfelelően működjenek.

A szervezetnek folyamatos folyadékpótlásra is szüksége van a tápanyagok szállításához, a salakanyagok eltávolításához, valamint az ízületek kenéséhez és párnázatához. A szervezet bizonyos mértékig kompenzálni tudja a vízhiányt a szívfrekvencia és a vérnyomás megváltoztatásával, valamint a veseműködés módosításával, hogy több vizet tartson vissza. A legszembetűnőbb tünete a szervezetünk folyadék hiányának valószínűleg a szomjúság, mivel egyre inkább érezzük, hogy vizet kell inni.

Mi történik a testtel az extrém hőhatás következtében?

A forró napokon az emberek kiszáradást, hőkimerültséget és szélsőséges esetekben hőgutát szenvedhetnek. Azonban a forró napok számos egyéb olyan állapot kockázatával is járnak, amelyekről általában nem gondoljuk, hogy „hővel kapcsolatosak”, mint például a veseproblémák, a bőrfertőzések és a koraszülés.

Hogyan hat a forróság az agyra és a mentális egészségre?

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a magas hőmérsékletű napok negatívan befolyásolhatják mentális egészségünket. Például egy közelmúltban New York-ban végzett tanulmány szerint a forró napokon többen jártak a sürgősségi osztályon kábítószerrel való visszaélés, hangulati és szorongásos zavarok, skizofrénia és demencia miatt.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a meleg időjárás összefügg a szabványos teszteken elért alacsonyabb teljesítménnyel, adott helyzet megítélése során több hibát követhetünk el, a munkahelyi sérüléseknek magasabb a kockázata. Tehát, bár még sok a tennivaló a teljes kép kialakításához, egyre világossá válik, hogy a hő fontos hatással van a megismerésre, a hangulatra és mentális egészségünk és jólétünk egyéb vonatkozásaira.

Mitől lesz még megterhelőbb a kánikula?

Egyes területeket a fák és parkok hiánya még melegebbé teszi az adott helyeket a környezetüknél, ami hozzájárul a városi hősziget kialakulásához. Úgy gondolják, hogy a városi hőszigeteken élők is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A nagyon forró napok mindenkit veszélyeztetnek, de kétségtelen, hogy egyes csoportok és egyes közösségek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint mások. A szabadban dolgozók – például a mezőgazdasági munkások, az építőmunkások és a tájépítők – különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a hővel összefüggő betegségekben. Nagyobb veszélynek vannak kitéve az idősek, a terhes nők, bizonyos betegségekben szenvedők és azok, akik nem jutnak légkondicionált helyiségekhez.

Milyen szerepe van a légkondicionálónak a hőterhelés kockázatában?

Sok embernek van lehetősége hűvös helyiségben tartózkodni extrém hőség idején, akár a munkahelyén, akár otthon. Azonban nem mindenki dolgozik légkondicionált helyen, és nem mindenki engedheti meg magának az otthoni klíma működtetéséhez szükséges áramot.

Ne feledjük azt sem, hogy még egészséges egyénekben a nagyon hideg levegőt használó klímaberendezések olyan elváltozásokat okozhatnak a légutakban, amelyek a már lappangó állapotok, például az asztma, növelhetik a légúti betegségek kialakulásának kockázatát. A légkondicionáló berendezés karbantartásának hiánya, a szűrő elpiszkolódása további veszélyeket rejt, de az egy külön téma.

A jól működő légkondicionáló, azonban hasznos. Segít a szervezet optimális hőmérsékletének fenntartásában, ami hozzájárul a testi funkciók normál működéséhez, az ép gondolkodáshoz és megfelelő reakciókhoz. Azonban vegyük figyelembe, hogy például alvás közben nem tudjuk változtatni a légkondicionáló működését, ezért nem tanácsos azt éjszakára bekapcsolva hagyni, a levegő is kiszáradhat.

Hogyan védekezzünk a hőség hatásai ellen?

A legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy az extrém hőség egészségügyi kockázatai valósak és fontosak. Itt van néhány tanács, amit megtehetünk magunkért a nagyon meleg napokon:

redpower-energy-dopping-mentes-energizalo-ital
 • tartózkodjunk távol az erős napsütéstől;
 • igyunk sok vizet, ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, mert az kiszáradáshoz vezet;
 • aki izzad, gyakran kortyolgasson vizet;
 • lehetőleg kerüljük az alkoholt és a koffeint, mert mindkettő egyaránt vizhajtó, és elősegítik a kiszáradást;
 • nem tanácsos energiaitallal serkenteni magunkat, mert annak koffein tartalma növelheti a koffeinszintet, ami hatással van a szívre, a cukortartalom pedig felesleges kalóriát ad;
 • ne feledjük, hogy a sportital nem azonos az energiaitallal (sportitalok gyakran tartalmaznak szénhidrátokat, ásványi anyagokat és elektrolitokat, néha más vitaminokat és tápanyagokat, míg az energiaitalok jellemzően olyan stimulánsokat tartalmaznak, mint a koffein és a guarana, változó mennyiségű cukorfehérjével, vitaminokkal, nátriummal és egyéb ásványi anyagokkal.)
 • együnk magas víztartalmú gyümölcsöt, például almát, dinnyét, málnát, körtét;
 • fogyasszunk magas víztartalmú zöldséget, ilyen a paradicsom, uborka, brokkoli, sárgarépa, zeller, spenót;
 • aki szereti, egyen fűszeres, csípős ételeket, ugyanis a forró vagy fűszeres étel fogyasztásakor az idegrendszer érzékeli a hőmérséklet emelkedését, ami beindítja a verejtékmirigyeket és az izzadás valójában lehűt;
 • furcsa, de kerüljük a sok fagyit mert a hideg ételek okozta gyors lehűléssel a szervezet túlkompenzálhat a maghőmérséklet megemelésével, azaz a végén még inkább melegünk lesz, mint a fagyizás előtt;
 • célszerű sokkal kevesebbet enni az erősen feldolgozott és magas cukortartalmú ételekből, beleértve a cukorkát, fánkot, muffint, kenyeret, tésztát mert a szervezetnek sok vízre van szüksége ezen élelmiszerek metabolizmusához;
 • energiapótlásra javasoljuk a nagyon alacsony koffeintartalmú Redpower Energy gyógyitalt.