Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-val kapcsolatos irányelv értelmében.

Nem szereti a gyerek a gyümölcsöt? Neofóbiás?

2022. 01. 30. 00:00:00
Nem szereti a gyerek a gyümölcsöt? Neofóbiás?

Ön is ismeri azt a helyzetet, amikor a gyermeke nem hajlandó almát, körtét, vagy más gyümölcsöt enni? Vagy ha igen, akkor csak egy bizonyos fajtát? Hiába próbál ki bármilyen trükköt, legfeljebb sírás lesz a vége?  Aztán elkönyveli, hogy a gyereke válogatós, és majd talán kinövi. Pedig lehet, hogy a gyerek neofóbiás, ami gyakori jelenség a srácok között.

Miért válogatós a gyerekem?

A neofóbiát az új élelmiszerektől való félelemként határozzák meg. A kisgyermekek esetében ez azt jelentheti, hogy természetükből adódóan szkeptikusak azokkal az ételekkel kapcsolatban, amelyeket korábban soha nem ettek, amelyeket a megszokottól eltérően készítenek el, vagy akár, amelyeket egy ideje nem fogyasztottak. Ez nagyjából az, amit a szülők „válogatós étkezésnek” neveznek, de valójában ez a gyermekkor előre bekalkulálható szakasza.

Születésüket követő néhány napon belül a csecsemők saját magzatvizük szagát keresik, ami arra utal, hogy a születés előtti szenzoros tapasztalatok hatnak az újszülött viselkedésére és preferenciáira. Ráadásul a magzatvíz - ahonnan az újszülött érkezett -  vegyületeket tartalmaz, melyek a várandós anya által elfogyasztott ételek ízeit tartalmazzák.

A magzatvízben lévő, táplálékkal átadott ízeknek (pl. fokhagyma, ánizs) való kitettségről kimutatták, hogy befolyásolja az újszülött ízekre adott tájékozódási reakcióját.  Mivel ezeknek az ízeknek egy része később az anyatejben is megtapasztalható, a magzat és a szopó csecsemő már azelőtt megtapasztalja anyja étrendjének ízeit, mielőtt először érintkezne ezekkel a szilárd ételekkel.

Miért nem szereti a gyümölcsöt a gyerekem?

A neofóbia egyhangúvá teszi az étkezést, a különösen fontos élelmiszereket - gyümölcsöket, zöldségeket - nehezen lehetne belecsempészni a gyerek étrendjébe. A legújabb tanulmányok a gyermekek ízlésének fejlődését és a neofóbiát számos olyan tényezővel hozzák kapcsolatba, amelyek korai életkortól kezdve hatnak az ételválasztásra. Valójában az íz és az ételválasztást a gyermek korai életszakaszainak bizonyos tényezői befolyásolják:

 • a fő ízreceptorok működésének genetikai hatása;
 • olyan élelmiszerek, amelyekkel az anya a magzatot táplálja a terhesség alatt;
 • a szoptatott baba érzékeli az anyatej ízét, amely az anya táplálkozásától függően változik;
 • az elválasztás biztosítja az étel első ízélményét.

Az ízek széles skálájával való korai találkozás az egyetlen kulcs a gyermekekben a gyümölcs- és zöldségevés iránti vágy fokozására, valamint a neofóbia és az új ételek megkóstolásával kapcsolatos bizalmatlanság csökkentésére. Ennek eredményeként bővülhet az étrend, változatossabb lehet az étkezés. Ebből arra következtethetünk, hogy ha a gyerek nem találkozik a különböző gyümölcsök ízével olyan hamar, ahogy lehet, akkor a neofóbia miatt később elutasítja ezeket az ízeket.

Mit tehet a szülő a neofóbia leküzdésére?

Ha kisgyermeke fél és irtózik az új ételektől - és sok gyerek bizony irtózik - együtt mégis le tudják küzdeni ezt az állapotot. Először is tudni kell, hogy ez normális jelenség és nem a szülő hibája.

Néhány ötlet arra, hogy mit tehet a szülő:

 • mutasson példát az asztalnál, hadd lássa a gyerek, hogy a szülő bizony megeszi a kiválasztott ételt, gyümölcsöt;
 • tegye lehetővé a gyereknek, hogy megtapasztalja, megérintse, sőt megkóstolja az ételt anélkül, hogy ténylegesen le kellene nyelnie;
 • engedje a gyereknek megtapasztalni, hogy az adott étel hideg-e vagy meleg;
 • időnként főzzenek közösen;
 • a zöldségek, gyümölcsök mosását végezzék együtt;
 • vonja be a gyereket az élelmiszerek kiválasztásába a boltban;
 • olvasson a gyereknek étkezésről szóló könyvet (Például: Tatu és Patu, asztalhoz!).

Végül, de nem utolsó sorban kóstoltassa meg a gyógynövény tartalmú RedPower Immuno almalét.

Ízleljék meg együtt! A gyerekek szeretik az édes ízt és mivel ez az ital csak természetes cukrot tartalmaz, nem hízlal. Persze a fogmosás nem maradhat el!

A préselés miatt az italba a gyümölcs húsa is belekerül így a rosstartalma jótékony hatással bír a bélműködésre. Arról nem beszélve, hogy az Immuno az immunrendszert erősíti.

Egészségükre!

Kosárba