Barion Pixel

Tudnivalók a fák virágporáról és a pollenszámról

Hamarosan itt a tavasz, ami hosszabb napokat, frissítő esőt, élénk színes virágokat és persze … fa virágport hoz! Február közepén nálunk a mogyoró, ciprusfélék, tiszafafélék és kőrisfa pollentermelése okozza a legtöbb kellemetlenséget az allergiások számára.

Fák hímvirágának pora

A pollen (a virágporszem latin neve) egy kis por alakú anyag, amely apró spórákból áll, amelyek a fák hímvirágaiból származnak. A pollennek két elsődleges típusa van.

Az első a „tapadós pollen”. Ezt a virágport olyan növények és fák termelik, amelyeknek élénk színű és vonzó virágai vannak. Ez az a fajta virágpor, amely a méhekhez tapad, és repülés közben szállítódik, megtermékenyítve más növényeket. Ezekről az élénk virágokról általában azt gondolják, hogy tavaszi allergiát okoznak, de mivel nem bocsátanak ki sok virágport a levegőbe, nem valószínű, hogy az allergiás tünetek okozói.

A pollen másik típusa a „szél által fújt pollen”. Ez a pollen nagyobb fáktól származik, mint például a fenyő és a tölgy. A pollen nagy mennyiségben kerül a levegőbe, megtermékenyítve az azonos fajhoz tartozó többi fát. A fák pollenje, amely jellemzően a jól ismert orrdugulást, orrfolyást és szemviszketést okozza, jellemzően a szél által fújt pollen. Ez a virágpor nagyon kicsi, könnyű, így könnyen terjed a szélben.

Pollen szám

Az allergiában szenvedők számára nagyon hasznos lehet a helyi pollenszám ellenőrzése annak érdekében, hogy meghatározzák a fa pollen sűrűségét a levegőben egy adott napon. A pollenszám évszakonként emelkedik és csökken, és akár egy napon belül is ingadozik.

A pollenszám a pollenszemek köbméterenkénti átlagos számának mérőszáma, és általában úgy határozzák meg, hogy speciálisan zsírozott szilikonrudakra gyűjtik a pollent. A virágport egy bizonyos ideig, általában körülbelül 24 óráig gyűjtik, majd mikroszkóp alatt megszámlálják. A pollenszámot ezután a levegő köbméterére vetített szemekben számítják ki. Ezeket az eredményeket aztán felhasználóbarát kifejezésekkel teszik közzé, például: alacsony, közepes vagy magas számok, így az érintett személy eldöntheti, hogyan tervezze meg napját.

pollenszam-redpower-blog-2023-02-20
Pollenszám eredmény

A pollenszám hajlamos a nap elején emelkedni, és dél körül tetőzik. Gyakran megnövekszik a pollen mennyisége, amikor a szél közvetlenül egy nagy esőzés előtt megélénkül. Ha szeret esőben táncolni, vagy esőtócsákban ugrálni, szerencséje van! Eső, vihar alatt és közvetlenül azt követően a pollen mozdulatlanná válik és nyugalmi állapotba kerül, mivel az eső nedvessé és nehézzé teszi. Ahogy a vihar után a levegő felmelegszik és szárazzá válik, a pollenszám ismét nagyobb lesz.

A fák pollenére allergiásoknak meg kell próbálni elkerülni az erősen sűrű erdős területeket, különösen kora tavasszal, amikor a pollen a legsűrűbb és legbőségesebb. A pollenallergiásoknak is érdemes alaposan átgondolniuk, hogy milyen fákat ültetnek az udvarukra. Különösen érdemes megtervezni a bölcsődék, óvodák, iskolák udvarára, vagy azok közelébe telepített fafajtákat.

A pollenszám soha nem nulla, és az allergiások sem tudja elkerülni a fák virágporát tavasszal. Néhány gyakorlat azonban segít csökkenteni a pollenexpozíciót, például: a légkondicionáló használata, a lakás és az autó ablakainak és ajtóinak zárva tartása, valamint a szárító használata a friss szellő helyett a ruhák szárításához. Ha beszélhetünk egyáltalán a COVID-19 előnyéről, akkor a rendszeres arcmaszk használata az allergiás betegek számára kifejezetten hasznos volt. A legtöbb arcmaszk segít minimalizálni az orrjáratokba jutó pollen mennyiségét, ha kültéren viselik.

A fa pollenallergiában szenvedőknek azt is meg kell szokniuk, hogy a szabadban való tartózkodás után átöltözzenek, és lefekvés vagy kárpitozott bútorra fekvés előtt fürödjenek meg.

Ha valaki nem biztos abban, hogy a fák virágpora okozza-e a tavaszi orrdugulást, orrfolyást, orrcseppet, tüsszögést és viszkető könnyes szemeket, egy allergia kvíz kitöltése vagy allergiatesztre való jelentkezés nagyobb tisztánlátást adhat!

Allergia kvíz

Próbáljon meg őszintén válaszolni a következő kérdésekre:

 • Milyen gyakran szenved szemviszketéstől? a) alkalmanként/soha ; b) szezonálisan; c) az év nagy részében/naponta
 • Milyen gyakran szenved könnyező szemtől? a) alkalmanként/Soha ; b) szezonálisan; c) az év nagy részében/naponta
 • Milyen gyakran szenved vörös szemtől? a) alkalmanként/soha ; b) szezonálisan; c) az év nagy részében/naponta
 • Ha a vörös szemre adott válasza b) vagy c), mennyire erős a tünete? a) enyhe; b) mérsékelt; c) súlyos
 • Milyen gyakran szenved orrfolyástól? a) alkalmanként/soha ; b) szezonálisan; c) az év nagy részében/naponta
 • Milyen gyakran szenved az orrdugulástól? a) alkalmanként/soha ; b) szezonálisan; c) az év nagy részében/naponta
 • Szenved-e gyakori tüsszögéstől? a) alkalmanként/soha ; b) szezonálisan; c) az év nagy részében/naponta
 • Ha a tüsszögésre adott válasza b) vagy c), mennyire súlyosak a tünetei? a) enyhe; b) mérsékelt; c) súlyos
 • Diagnosztizáltak Önnél valaha asztmát? a) igen; b) nem
 • Diagnosztizáltak Önnél valaha atópiás dermatitist? a) igen; b) nem
 • Szed-e vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszereket allergiás tüneteinek kezelésére? a) igen; b) nem

Ha válaszainak zöme b) vagy c), akkor valószínű allergiás és érdemes felkeresnie az orvosát. A tünetek enyhítésére pedig ajánljuk a Redpower Allergy gyógynövény tartalmú ital kúra szerű fogyasztását.