Barion Pixel

Vérnyomáscsökkentő gyógynövények

Magas vérnyomás a WHO adatai tükrében

A magas vérnyomással élők száma 1990 és 2019 között megduplázódott a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023 szeptemberében kiadott jelentése szerint, 650 millióról közel 1,3 milliárdra nőtt. Ezen betegek majdnem fele nem tud az állapotáról és körülbelül minden ötödiket nem kezelnek megfelelően.

A Magyarországra vonatkozó rész lényege: a 30-79 éves férfiak 56, a nők 41%-a szenved magas vérnyomás betegségben. Tíz magas vérnyomásban szenvedő magyar felnőtt közül átlagosan csak 6 eset diagnosztizált, közülük csak 5 kezelt, és a kezeltek esetében is csak minden másodiknak van a vérnyomása megfelelően beállítva.

Érdekes megjegyezni, hogy a legnagyobb növekedés az afrikai és amerikai népesség körében tapasztalható. A vizsgált időszakban Afrikában 45 millióról 106 millióra, az amerikai régióban pedig 96 millióról 197 millióra nőtt a hipertóniások száma. Európa viszonylag jól állt, 206 millióról 230 millióra változott az adat.

Hogyan hatnak a leggyakoribb vérnyomás csökkentő gyógynövények

Galagonya magas vérnyomás ellen
Olajfa levél magas vérnyomás ellen

A megelőzésben a vérnyomáscsökkentő gyógynövények fontos szerepet játszhatnak. Ezek a természetes gyógymódok sokak számára vonzóak lehetnek, mivel kevesebb mellékhatással bírhatnak, mint a szintetikus gyógyszerek.

A vérnyomáscsökkentő gyógynövények közül az alábbiakban felsorolunk kilencet. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden szervezet más módon reagálhat rájuk. Ezért mielőtt bármilyen gyógynövény hosszabb távú használatába kezdene, mindig konzultáljon orvosával. Ez különösen ajánlatos, ha más gyógyszereket szed, az esetleges gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatás miatt. Egy általános gyógynövény ismertetőt már korábban olvashattak a honlapunkon.

  1. Fokhagyma (Allium sativum): Talán az egyik legismertebb vérnyomáscsökkentő gyógynövény a fokhagyma. A fokhagyma tágítja az ereket, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, ami szintén hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.

  2. Hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa): Az hibiszkusz teát hagyományosan használják az enyhe vagy közepesen magas vérnyomás csökkentésére. Angol kutatók elemzése szerint rendszeres fogyasztása segíthet a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a hibiszkusz angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátló hatással rendelkezik. Ez az enzim a testfolyadék mennyiségének szabályozásán keresztül képes a vérnyomást szabályozni.

  3. Borsmenta (Mentha piperita): A borsmenta frissítő illata és íze mellett vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezhet. A borsmenta tea fogyasztása enyhíti a stresszt, ezzel elősegítheti az artériák relaxációját, ami a vérnyomás csökkenéséhez vezethet. Emellett a borsmenta antioxidánsokban is gazdag, ami további egészségügyi előnyökkel járhat.

  4. Citromfű (Melissa officinalis): A citromfű tea fogyasztása hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez részben azáltal, hogy enyhíti a stresszt és a szorongást.
Mivel vizelethajtó tulajdonságokkal is rendelkezik, a citromfű elősegíti a felesleges nátrium eltávolítását a vizelettel, ami előnyös a vérnyomás kezelésében. Ezenkívül a citromfűben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek (például citrál, citrom és geraniol) csökkentik a gyulladást és elősegítik az értágulatot. Ez javítja a keringést és megelőzheti a magas vérnyomást.
  5. Kamilla (Matricaria chamomilla): A kamillatea fogyasztása segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét a vérben, csökkentve az artériák beszűkülésének kockázatát, ami magas vérnyomáshoz vezethet. Ráadásul a kamillatea kellemes ízű és nyugtató hatású is. 

  6. Olajfa levél (Olea europaea): A kutatások azt mutatják, hogy az olajfa levél kivonat segít megelőzni az LDL (rossz) koleszterin felhalmozódását az artériákban. Ez a hatás fokozza a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, csökkentve a szívbetegség kockázatát Az olajfa leveleit hagyományosan használják a magas vérnyomás kezelésére. Az olajfa levelek kivonataiban olyan vegyületek találhatók, mint például az oleuropein, amelyek képesek csökkenteni a vérnyomást és javítani az érrendszeri egészséget.

  7. Gyömbér (Zingiber officinale): A gyömbér segíthet a magas vérnyomás csökkentésében is, mivel megakadályozza a vérrögképződést az artériákban és az erekben. Ezenkívül a gyömbérben lévő kémiai vegyületek segíthetnek csökkenteni a vér általános koleszterinszintjét, valamint az alacsony sűrűségű lipoproteineket. Ezek hozzájárulhatnak az artériák és az erek falára kirakódó plakkok kialakulásához, ami az erek és artériák belső átmérőjét szűkítik, csökkenthetik az artériák rugalmasságát is, ami magas vérnyomáshoz vezet.

  8. Ginkgo biloba: Számos bizonyíték arra utal, hogy a Ginkgo biloba szívvédő hatású, részben értágító és vérnyomáscsökkentő tulajdonságai révén. Azonban az eredmények szerint a Ginko biloba nem csökkenti a magas vérnyomás előfordulását idős férfiaknál és nőknél.

  9. Galagonya (Crataegus spp.): A galagonya kivonatok szérum lipidszint-csökkentő, antioxidáns és szív- és érrendszeri védő tulajdonságokkal rendelkeznek. A galagonya hatásának mechanizmusai a csökkent szérum lipidtartalomhoz kapcsolódnak, ami magában foglalja a lipid felszívódásának gátlását a belekben és a koleszterin de novo szintézisét a májban, valamint elősegíti a koleszterin kiáramlását, ami ezt követően gátolja a lipidretenciót és a plakk képződést.