Barion Pixel

Zöld gyógyítók: gyógynövények kamaszoknak

A serdülőkor izgalmas, de kihívásokkal teli időszak a fiatalok életében. A hormonális változások és a hirtelen növekedés mellett sajnos nekik is meg kell küzdeni időnként kisebb nagyobb betegséggel.

Előző bejegyzésünkben felsoroltunk 10 gyógynövényt, mely kisebb gyerekek különböző betegség tüneteinek enyhítésére alkalmazható. Most ismét 10 gyógynövényt gyűjtöttünk egy listába, melyeket kamaszok kaphatnak egészségügyi problémák okozta tünetek csökkentésére.

A következő gyógynövények ugyancsak “Az Európai Unió gyógynövénymonográfiái: A gyógynövények felhasználására vonatkozó ajánlások áttekintése termékek a gyermekpopulációban” című összeállításból származnak.

Gyógynövények serdülőknek

  1. Megfázás és köhögés esetén a közönséges borostyán kivonata (Hederae helicis folium) 2 évesnél idősebb gyerekek számára adható.
  2. Száj és torok gyulladás tüneteinek enyhítésére a közönséges párlófű (Agrimoniae herba) tinktúra adható.
  3. A szájüreg, torok enyhe gyulladása esetén az orvosi ziliz (Althaeae radix) nedves kivonata tünetenyhítésre kipróbálható.
  4. Székrekedés ellen, hashajtásra szúrós aloé (loes folii succus siccatus) vizes kivonata rövid távú használatra.
  5. Hashajtásra (Frangulae cortex) tea formájában, alkalmanként használható.
  6. Puffadás, túlzott bélgáz esetén enyhítheti a tüneteket a köménymagolaj (Carvi aetheroleum).
mezei-katang-kamaszoknak-redpower-blog
Mezei katang kivonata enyhítheti az emésztőrendszeri panaszokat
  1. Emésztőrendszeri panaszok, átmeneti étvágytalanság csökkentésére alkalmazható a mezei katáng (Cichorii intybi radix) kivonata.
  2. Bélgörcsök, hasi fájdalom enyhítésére a borsosmenta (Menthae piperitae aetheroleum) olaja alkalmazható.
  3. A vizeletkiválasztó rendszer enyhe betegsége esetén a zsurlópor (Equiseti herba) növelheti a kiválasztott vizelet mennyiségét, így szinte átmosható a húgyúti rendszer.
  4. Kisebb bőr sérülés, horzsolás, izomfájdalom tüneteinek enyhítésére alkalmas a hegyi árnyika (Arnicae flos) kivonata.

Fontos azonban kiemelni, hogy súlyosabb esetekben vagy tartós panaszok esetén mindig szakemberhez kell fordulni. A gyógynövények alkalmazása nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist és kezelést.