Barion Pixel

Allergia elleni gyógynövények: kömény és kurkuma

A RedPower Allergy dobozán láthatóak az ital legfontosabb gyógynövényeinek neve: kömény és kurkuma. A cikk bemutatja, hogy e két fűszerként is ismert növény hogyan segít az allergia tüneteinek leküzdésében.

Május végén még bőven benne vagyunk az allergia szezonban. A szerencsésebbek talán rátaláltak az saját allergia tüneteiket csökkentő szerekre, legyen az gyógyszer, vagy természetes gyógynövény tartalmú ital.

Az utóbbi kategóriába tartozik a RedPower fejlesztői által megalkottott gyógynövény tartalmú, Allergy nevű allergia elleni ital. Aki kézbeveszi az elegáns dobozt, láthatja rajta a legfontosabb gyógynövények neveit: kömény és kurkuma. A háziasszonyok bizonyára ismerik e két növényt, hiszen mindkettő fűszerként is igen elterjedt speciális aromája, illetve színező hatása miatt.

Hangzatos, de üres állítások helyett, megmutatjuk, hogy e két növény milyen mechanizmus alapján segít nekünk az allergia ellen, miért lesz az egyszerű fűszerből gyógynövény.

Kömény

A köménymagot a Földközi-tenger keleti részétől Dél-Ázsiáig őshonos Cumin cyminum gyógynövényből nyerik (az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó faj). A köménymag hosszúkás alakú, színe sárga-szürke. A köménymagokat az ókortól kezdve számos különféle étkezési kultúra konyhájában használják, egész- és őrölt formában egyaránt. Már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Az élelmiszer-felhasználás mellett a hagyományos orvoslásban is számos alkalmazási lehetőséget kínál. Például az indiai ájurvédikus orvostudományban a köménymagoknak óriási gyógyászati értéke van.

A köménymag táplálékban gazdag; nagy mennyiségű zsírt (különösen egyszeresen telítetlen zsírt), fehérjét és étkezési rostot biztosítanak. A köménymagokban jelentős a B- és E-vitamin, valamint számos étrendi ásványi anyag, különösen a vas.

A kömény fő illékony komponensei a köményaldehid, a cimén és a terpenoidok. A köménynek jellegzetes erős íze van. Meleg aromája illóolaj-tartalmának köszönhető. Az aromavegyületek fő alkotóeleme a köményaldehid és a köményalkohol.


Kutatások a kömény hatásáról

Mivel a fekete köményt gyakran használják gyógynövényes kezelésként az allergiás náthára (szénanátha), a kutatók tanulmányokat végeztek annak hatékonyságának tesztelésére. A sok közül, két tanulmányt választottunk ki: egy iráni és egy iraki kutatóscsoport cikkét. Miért pont ezeket? Azért, mert e tekintetben a keleti gyógynövénnyel kapcsolatos kutatások régebbre nyúlnak vissza, mint nálunk.
Ahvaz Jundishapur Orvostudományi Egyetem vizsgálata – Irán

Ebben a tanulmányban az iráni Ahvaz Jundishapur Orvostudományi Egyetem kutatói a fekete kömény gyulladáscsökkentő hatásait, a szénanátha során jelentkező gyulladásra gyakorolt ​​hatásait vizsgálták. (A cikk az American Journal of Otolaryngology című szaklap 32. évfolymának 5. számában jelent meg.)

A kutatók megvizsgálták a résztvevők betegségének jellemzőit, például orrdugulást, orrfolyást, orrviszketést és tüsszögési rohamokat. A betegek tüneteinek súlyosságát is folyamatosan rögzítették egy kérdőíven.

A kutatók megállapították, hogy a fekete köményolaj csökkentheti többek között az orrnyálkahártya-dugulás, az orrviszketés, az orrfolyás, a tüsszögés, tüneteit a kezelés első két hetében. Ezek az antiallergiás hatások a kezelés végéig konzisztensek voltak, ami a fekete köményolajban található vegyületeknek tulajdonítható.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fekete kömény az allergiás nátha kezelésére megfelelő gyógynövénynek tekinthető, amikor fontos cél az allergiaellenes gyógyszerek káros mellékhatásainak elkerülése.
Tikrit Egyetem vizsgálata – Irak

A tanulmányt a szerzők az Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry című folyóiratában tettek közzé (13. évfolyam, 1. szám). Ebben a kutatásban az iraki Tikrit Egyetem kutatói megvizsgálták a fekete köményolaj kezelés szénanáthára kifejtett hatásait. A vizsgálat végén megállapították, hogy a fekete köményolaj hatékony kezelés az allergiás náthában.

Ehhez a tanulmányhoz a kutatók 68 allergiás náthában szenvedő beteget toboroztak. Közülük 19-nek enyhe, 28-nál mérsékelt, 21-nek súlyos tünetei voltak. Bőrvizsgálaton is átestek, hogy bebizonyítsák, a tüneteik allergiás eredetét. Minden csoportot felosztottak aktív és kontroll alcsoportokra. Az aktív csoport résztvevői fekete kömény olajat, míg a kontroll csoport tagjai hat héten át orrcseppek formájában közönséges étolajat kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a 6 hetes kezelést követően az enyhe aktív csoportban a betegek 100% -a mentes a tünetektől; a mérsékelt aktív csoportban 68,7 % -uk tünetmentes lett és 25 % -uk javult; míg a súlyos aktív csoportban 58,3 % vált tünetmentessé és 25 % javult.

Összességében az aktív csoport résztvevőinek 92,1 százaléka tapasztalta a tünetek javulását vagy tünetmentessé vált, míg a kontroll csoportban ez az arány 30,1 % volt.

A 6 hetes, lokális kezeléssel végzett vizsgálat végén az allergén expozíció tolerálhatóságának javulása az aktív csoportban 55,2 % lett, a kontroll csoportban pedig 20 % volt. A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a fekete köményolaj lokális alkalmazása hatékony volt az allergiás nátha, más néven szénanátha kezelésében, minimális mellékhatásokkal.
Kömény az ételben

Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.

Kömény allergia?

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy lehet valakinek fűszerallergiája. A köményre és más fűszerekre vonatkozó allergia viszonylag ritka, de idősebb gyermekeknél és felnőtteknél kialakulhat. Ha allergiás a köményre, akkor allergiás lehet hasonló fűszerekre is, például korianderre és kaporra, vagy pollenallergiája is lehet.

A fűszerallergiára utaló tünetek némelyeknél, például az ajkak duzzanata, orrdugulás, csalánkiütés, puffadás, hányinger vagy hasmenés formájában jelentkeznek. Mások pedig légszomjat vagy kiütést kaphatnak, amikor a fűszer bőrrel érintkezik (ez a kontakt dermatitisz).

Kurkuma, azaz indiai sáfrány

Az allergiáról, annak tüneteiről szóló korábbi cikkünkben olvasható, hogy allergiás válaszként a szervezet olyan vegyületeket állít elő, amelyek az immunrendszer sejtjeihez kötődnek, az úgynevezett hízósejtekhez. Amikor ez megtörténik, a hízósejtek nagy mennyiségű hisztamint szabadítanak fel. A hisztamin reakció duzzanatot okoz, gyulladást, bőrpírt és viszketést vált ki. Az asztmás roham során például ezek a gyulladásos markerek a hörgő légutak szűkülését és megfeszülését eredményezik.

Az egyik ilyen marker az 5-lipoxigenáz nevű fehérje. A hízósejtek leukotriéneket (a tüdőben levő gyulladásos immunsejtek által az aszthmás roham alatt felszabadított gyulladáskeltő anyagok) generálnak az 5-lipoxigenáz aktivitásra adott válaszként. A kurkumin gátolja az 5-lipoxigenáz aktivitást, így egyben gátolja a leukotrién termelést is, más hagyományos megközelítések mellékhatásai nélkül.

Szerencsére a kurkumin – a kurkuma fő hatóanyaga – mind az allergiában, mind az asztmában szenvedők számára változást hozhat. Ez persze nem azt jelenti, hogy bárkinek, aki asztmában szenved, el kell dobnia az inhalátort. Ez azt jelenti, hogy van egy erős, természetes megoldás a láthatáron.

A kurkumin megállíthatja az allergiás reakciók aktiválódását. A tudományos vizsgálatok során a kurkumin jelentősen csökkentette a légutak összehúzódását és a túlzot válasz reakciót. Laboratóriumi sejtvizsgálatokban pedig azt tapasztalták, hogy csökkentette a tüdőszövet gyulladásos marker termelését, így a kurkumin kiváló választás volt az asztmában és allergiában szenvedők számára is.

A kurkuminnak számos kedvező hatása van az allergiára. A legfontosabbakat az alábbi lista tartalmazza.

  • Segít egyensúlyban tartani az immunitást: a kurkumin olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik immunrendszerünk szabályozását. Módosíthatja az immunválaszt, ami megakadályozza a az allergiához vezető túlérzékenységi reakciókat.
  • A kurkumin csökkenti a hisztamin felszabadulását és dekongesztánsként hat: csökkenti a hízósejtek degranulációját, ami hisztamin felszabadulásához vezet. A dekongesztáns szerek csökkentik a nyálkahártya-duzzanatot és ödémát. Ezért hatékonyan képes kezelni a krónikus és az akut allergiákat.
  • A kurkumin csökkenti a gyulladást: egyensúlyt teremt a segítő T-sejtek között, melyek az immunrendszerünk nélkülözhetetlen tagjai. A T-sejtek vagy T-limfociták a fehérvérsejtek egyik alcsoportja, amely központi szerepet játszik a sejtes immunválasz működésében.
  • A kurkumin antioxidáns hatású: segít a gyulladáshoz társítható szabad gyökök felkutatásában. Az allergiák gyulladásos reakciót katalizálnak, így a kurkumin segít csökkenteni az allergiákat.
  • A kurkumin antiallergénként működik: lehetővé teszi az oly kellemetlen, túlzott nyákképződés csökkentését.
  • A kurkumin antimikrobiális és antiszeptikus hatással is rendelkezik: képes ellenállni a bakteriális és vírusos fertőzéseknek. Hatása közelíti az antibiotikumokét, és segít megszüntetni a légúti fertőzéseket, amelyek asztmás rohamhoz vezethetnek.

Kurkumás receptek

Az indiai sáfrány nem csak szép sárga színe miatt népszerű hazánkban, hanem sajátos aromája miatt is egyre több étel ízesítéséhez is használják. A curry fűszerkeverék és a Worchester-szósz fontos alkotóeleme.

Különös ízt ad a rizs és csirke ételeknek, a húslevest pedig aranysárgára festi. Az indiai ételekben igen gyakran megtalálható. A tandory csirke curry, az indiai zöldséges táska, a sárgaborsó curry, vagy egy zöldséges vegán korma igazán különleges kulináris élményt nyújt.

Vigyázni kell azonban az adagolással, mert intenzív aromája miatt nem célszerű túl sokat az ételbe tenni. Ugyancsak legyen óvatos, aki vérhígitó, cukorbetegségre való gyógyszer vagy gyomorsavgátló gyógyszer szedése mellett használja a kurkumint alternatív gyógymódként.