Barion Pixel

Allergia szezon – RedPower Allergy előnyei

Allergia ellen Redpower Allergy

Az allergia tüneteit sajnos sokan ismerik saját tapasztalatuk alapján. Sokféle gyógynövény is hozzájárulhat a tünetek megszüntetésére, ha azokat rendszeresen fogyasztja. Amikor összeállítottuk a RedPower gyógynövény tartalmú rostos almalé termékcsaládunk RedPower Allergy nevű italát, pontosan ez a cél lebegett a szemünk előtt. Talán nem haszontalan röviden összefoglalni, hogy mit is jelent az allergia. Az allergia sokak életét keseríti meg. Az Országos Meterorológia Szolgálat Humán meteorológia oldalán mindenki megnézheti, hogy egy adott napon milyen pollenek milyen koncentrációban fordulnak elő a levegőben.

Az ÁNTSZ pollen információs oldalán pedig fényképes illusztrációval ellátott ismertetés olvasható az egyes pollenekről. Amikor Ön ezt a bejegyzést olvassa, valószínű még több adat áll rendelkezésre. A táblázat ráadásul csak a levegőben terjedő pollenekre vonatkozik, és nem szól az állati eredetű allergének, valamint az élelmiszerekben, italokban, ruházatokban, otthonunkban levő allergiát okozó komponensekről.

Az allergia tüneteit sajnos sokan ismerik saját tapasztalatuk alapján. Sokféle gyógynövény is hozzájárulhat a tünetek megszüntetésére, ha azokat rendszeresen fogyasztja. Amikor összeállítottuk a RedPower gyógynövény tartalmú rostos almalé termékcsaládunk RedPower Allergy nevű italát, pontosan ez a cél lebegett a szemünk előtt. Talán nem haszontalan röviden összefoglalni, hogy mit is jelent az allergia.

Allergia kialakulása

Allergiás reakció akkor következik be, amikor valakinek az immunrendszere túlérzékeny lesz bizonyos anyagokra, például élelmiszerekre, virágporra, gyógyszerekre vagy állati méregre, stb.

Az allergiás reakciót kiváltó anyagot allergéneknek nevezik. Sok allergén mindennapi anyag, amely ártalmatlan a legtöbb ember számára. Mindazonáltal allergén lehet bármi, ha arra az immunrendszernek egy speciális típusú mellékhatása van. Az immunrendszer egyik fontos szerepe a szervezetbe jutó káros anyagok elpusztítása. Ha valaki allergiás egy anyagra, immunrendszere úgy reagál, mintha ez az anyag káros lenne, és megpróbálja elpusztítani.

Amikor egy ember szervezete először van kitéve valamilyen allergénnek, általában nem tapasztal reakciót. Gyakran időbe telik, amíg az immunrendszer felépíti az anyag iránti érzékenységet. Idővel az immunrendszer megtanulja felismerni és emlékezik az allergénre.

E folyamat során az immunrendszer elkezd ellenanyagot termelni és megtámadja, az allergént, amikor az a szervezetbe jut. Ezt nevezzük szenzibilizációnak.

Néhány allergia szezonális. Például a szénanátha tünetei április és május között tetőzhetnek, amikor a fa és a fű pollenszáma magasabb a levegőben. A pollenszám emelkedésével az allergiás ember súlyosabb reakciót tapasztalhat.

Az allergiás reakció gyulladást és irritációt okoz. A specifikus tünetek azonban az allergén típusától függenek. Például allergiás reakciók fordulhatnak elő a bélben, a bőrben, az orrmelléküregekben, a légutakban, a szemekben vagy az orrjáratokban.

Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia . Ilyenkor orvosi vészhelyzetről van szó, és életveszélyes lehet. Az anafilaxia gyorsan kialakulhat, a tünetek percek vagy órák alatt jelentkezhetnek az allergénnel való érintkezés után.

Mi történik a szervezetben amikor allergénnel találkozik?

Allergiás reakció bekövetkezésekor az allergének kötődnek a szervezet által termelt antitestekhez, az úgynevezett immunglobin E fehérjéhez (jelölése: IgE). Ezek az antitestek a szervezetbe jutó idegen és potenciálisan káros anyagok ellen küzdenek.

Amint az allergén kötődik az IgE-hez, bizonyos sejtek – beleértve a hízósejteket is – olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel, amelyek kiváltják az allergiás reakció tüneteit. A hisztamin egyike ezeknek a vegyi anyagoknak. Hatására a légutakban és az erek falaiban levő izmok megfeszülnek. Ezen felül, a reakció következtében az orr nyálkahártyájában is több nyákos anyag keletkezik.
Az allergia diagnosztikája

Ha valaki úgy véli, hogy allergiás valamire első lépésként nyilván elmegy orvoshoz. Mire idáig jut a beteg, egy bizonyos idő eltelik. Éppen ezért már az első gyanútól érdemes figyelni a szervezet viselkedését. A következő dolgokra célszerű koncentrálni mert ezek az orvosnak is nagy segítséget nyújtanak a pontos diagnózishoz.

  • jegyezzen fel bármilyen tünet, amelyet az esetleges allergiához tud kötni
  • írja le ha konkrétan valamihez társítani tudja a tüneteket
  • írja fel, mikor és milyen gyakran fordultak elő az adott tünetek
  • a közös háztartásban élőnek is van-e hasonló reakciója

Bizonyos vizsgálatok szükségesek az allergén vagy allergének pontos felderítéséhez. Ezek a tesztek lehetnek:

  • Vérvizsgálatok: Ezek az immunrendszer specifikus allergének elleni IgE antitestek szintjét mérik.
  • Bőr tesztek: Az orvos kis mennyiségű lehetséges allergént szúr a bőr alá. Ha a bőr reagál, és viszket, vörös vagy duzzad, akkor az illető allergiás lehet.
  • Tapaszvizsgálatok: A kontakt ekcéma ellenőrzése érdekében az orvos egy fémkorongot ragaszthat fel az ember hátára kis mennyiségű feltételezett allergénnel. 48 órával később, majd 2 nap múlva újra ellenőrzik a bőrreakciót.

Az allergia kezelése

Az allergia kezelésének legjobb módja az allergén elkerülése, de ez nem mindig lehetséges. Ezekben az esetekben az orvosi kezelés segíthet. A gyógyszerek ugyan nem gyógyítják meg az allergiát, de segíthetnek az embernek a reakció tüneteinek kezelésében. Az amúgy allergiás embernek pedig különösen óvatosnak kell lennie a gyógyszerek esetleges mellékhatásai miatt is.

A allergiában szenvedők feltehetően mindent megtesznek a tüneteik minimalizálása érdekében. Ezt gyógyszerrel vagy természetes anyagokkal érhetik el.
Az allergia megelőzése, tünetek csökkentése

Míg a szezonális allergiákat és az orrmelléküreg-gyulladásokat általában nyákoldókkal és antihisztaminokkal kezelik, ezek a gyógyszerek csak átmeneti enyhülést hoznak, és olyan mellékhatásokat eredményezhetnek, mint például a megnövekedett pulzus, vérnyomás és álmosság.

Érdemes figyelembe venni a természetes módszereket, amelyek segítenek megbirkózni a szezonális allergiákkal és az igen gyakori arcüreggyulladással.

Az étrendnek közvetlenebb hatása lehet az egészségére, mint gondolná. Valójában több tanulmány azt sugallta, hogy a magas tápanyag-, antioxidánsok és omega-3 zsírsav tartalmú étrend követése természetesen segíthet az allergiás szezonban.

A RedPower gyógynövény tartalmú rostos almalé termékcsaládunk RedPower Allergy nevű italának, egyik fontos alkotóeleme többek között a kömény. Ennek a fűszerként jól ismert növénynek gyulladás ellenes és anti-hisztamin tulajdonsága segíthet a kellemetlen allergiás tünetek csökkentésében azon túl, hogy az immunrendszert is támogatja. Az italt kúraszerűen célszerű fogyasztani, mégpedig étkezés közben, naponta fél decit. A kívánt hatás eléréséhez legalább 30 nap szükséges.

Gyógynövényes italunk váljék egészségükre! Tünetmentes pollen szezont kívánunk.