Barion Pixel

Ha az immunrendszerünk segítséget kér

Szinte unalomig halljuk, hogy milyen fontos az immunrendszerünk és a jó működésének érdekében milyen gyógyszereket vagy étrend kiegészítőket együnk, igyunk. Vajon tudjuk-e, hogy az immunrendszerünk mikor kér segítséget, ismerjük-e azokat a jeleket, melyek a lappangó veszélyre figyelmeztetnek? Ezt a témát járjuk körbe, felsorolva azt a hat jelet, melyek a leggyakrabban fordulnak elő. Végén a hangulatunk hatásáról is ejtünk pár szót.

1. Immunrendszert gyengíti: állandó feszültség

Nem véletlen, hogy sokan egy nagyobb munkahelyi feladat alatt, vagy egy családi érzelmi megrázkódtatás nyomán hajlamosak megbetegedni. Az Amerikai Pszichológiai Társaság jelentése szerint a hosszú távú stressz gyengíti az immunrendszer válaszait. „Ez azért van, mert a stressz csökkenti a szervezetben a limfociták mennyiségét. Ezek azok a fehérvérsejteket, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Minél alacsonyabb a limfociták szintje, annál nagyobb a kockázata például a vírusos eredetű megfázásnak.” – magyarázza dr. Nadia Hasan, a filadelfiai Delancey Internal Medicine orvosa.

A napi teendők megtervezése sokat segíthet a kivitelezésben. Ha átgondoljuk a napi vagy heti teendőket, akkor átláthatóbb a feladat és elkerülhető a pánik, az érzelmi felkavartság. A folyamatos, komoly emocionális válság okozta stressz, (pl. súlyos betegség, halál, munkahely elvesztése) miatt kialakult fizikai betegség csak tovább ront a helyzeten. Az érzelmi problémákat célszerű megbeszélni egy családtaggal, közeli baráttal, vagy szakemberrel. A fizikai betegség tüneteivel forduljunk orvoshoz.

2. Immunrendszert gyengíti: gyakori megfázás

Teljesen normális, hogy egy felnőtt évente két-három alkalommal náthás lesz, ami tüsszögéssel, szipogással, orrfolyással jár együtt. Ebből a betegségből a legtöbb ember hét-tíz napon belül meggyógyul. „Ezalatt az idő alatt az immunrendszernek három-négy napba telik, hogy antitesteket termeljen, s így leküzdje a bosszantó baktériumokat” – mondja Dr. Hasan. Azonban ha valaki rendszeresen megfázik – vagy olyan megfázásban szenved, amelynek nincs igazán vége – az egyértelmű jele annak, hogy az immunrendszere nehezen tud lépést tartani az állandó kihívásokkal.

A gyakori megfázásos tüneteket érdemes orvossal megbeszélni, kivizsgáltatni, hogy nem allergiáról van-e szó és az eredmény alapján cselekedni. Nem célszerű antibiotikummal „gyorsítani” a gyógyulást, mert nem is biztos, hogy szükség van antibiotikumra.

3. Immunrendszert gyengíti: gyakori emésztőrendszeri probléma

Ha gyakori hasmenése, vagy székrekedése van, esetleg sok bélgáz termelődik, lehetséges, hogy az immunrendszere károsodott. A kutatások azt mutatják, hogy immunrendszerünk közel 70 százaléka az emésztőrendszerben található. Az ott élő hasznos baktériumok és mikroorganizmusok megvédik a bélrendszert a fertőzésektől és támogatják az immunrendszert. Ha ezeknek a hasznos bélbaktériumoknak a mennyisége alacsony, akkor vírusok, krónikus gyulladások és még autoimmun betegségek kialakulásának kockázata is felmerülhet.

Ha alapvetően megváltozik a bélműködése, feltétlenül keresse fel háziorvosát, legalább egy széklet vérvizsgálat elvégzéséhez. Ez nem fájdalmas, de rengeteg szenvedést előzhetünk meg az időben felfedezett fekély, polip, tumor révén.

4. Immunrendszert gyengíti: Lassú sebgyógyulás

Bőrünket ért égés, vágás vagy karcolás után az azonnal sérüléskezelési módba lép. Testünk azért dolgozik, hogy megvédje a sebet úgy, hogy tápanyagban gazdag vért küld a sérüléshez, és ezzel segítse az új bőr regenerálódását. A gyors sebgyógyulás a vérveszteséget is akadályozza. Ez a gyógyulási folyamat az egészséges immunsejtektől függ. Azonban ha az immunrendszer lassú, akkor a bőr nem tud regenerálódni. Ehelyett a sebek sokáig megmaradnak, és nehezen gyógyulnak be, gyakran fertőzés keletkezik. Ez igen jellemző a cukorbetegek sérüléseire.

Ha hetekig nem gyógyul a seb, megduzzad, igen fájdalmas, mindenképpen menjen orvoshoz, ne hanyagolja el.

5. Immunrendszert gyengíti: gyakori fertőzéses jellegű betegség

Ha úgy tűnik, hogy gyakori fertőzésekkel küzd, ezzel immunrendszere vörös zászlót lenget. Az Amerikai Allergia Asztma és Immunológia Akadémia jelentése szerint a lehetséges immunhiány jelei felnőtteknél a következők:

 • Több mint négy fülfertőzés egy év alatt.
 • Egy év alatt kétszer alakul ki tüdőgyulladás.
 • Krónikus arcüreg gyulladással küzd.
 • Több mint három bakteriális arcüreg gyulladásban szenved egy év alatt.
 • Évente több mint két antibiotikum kúra szükséges.

6. Immunrendszert gyengíti: állandóan fáradtság érzet

Tudnia kell, hogy aki a gyertyát mindkét végén égeti, az könnyen lerobbantnak érezheti magát. Azonban ha eleget alszik, és mégis mindig kimerültségben szenved, érdemes megfontolni, hogy nem az immunrendszere próbál-e jelezni valamit.

Amikor az immunrendszerünk küzd, az energiaszintünk is küzd. „Ez azért van, mert a szervezet energiát próbál megtakarítani, hogy táplálhassa az immunrendszert, hogy az képes legyen leküzdeni a baktériumokat” – magyarázza Dr. Hasan. Immunrendszer erősítők

Ha a fenti figyelmeztető jelek ismerősek, fokozott figyelmet kell fordítania immunrendszerére. Néhány életmódbeli változtatás és új szokás természetes módon tarthatja az immunrendszert erősnek és egészségesnek:

 • Fogyasszon RedPower Immuno gyógynövényes almalét.
 • Étkezzen kiegyensúlyozottan.
 • Aludjon eleget. Mozogjon rendszeresen.
 • Mosson gyakran kezet.
 • Vegye fel a szükséges oltásokat.
 • Figyeljen az egészséges testsúlyra.
 • Ne dohányozzon.
 • Próbálja minimalizálni a stresszt.

Az Ön immunrendszere a jó egészség záloga, ezért minél erősebben tud védekezni, annál jobb. Segítsünk magunkon, próbáljunk jókedvűek lenni, kerülni a felesleges zsörtölődést.

Hogyan befolyásolja a hangulat az immunitást?

Bár senki sem tudja biztosan, hogy érzéseink milyen hatással lehetnek az immunrendszerre, a legtöbb orvos egyetért abban, hogy a stressz csökkentése jó ötlet. Sok stresszt nem lehet teljesen elkerülni, de minimalizálhatjuk a „háttér” stresszünket és a stresszes eseményekre adott reakcióinkat. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

A modern világ szinte úgy van beállítva, hogy szorongást és frusztrációt keltsen. De kezelhetjük a stresszt, ha csökkentjük a ránk háruló követelményeket, növeljük a velük való megbirkózási képességünket, vagy mindkettőt.

A kreatív gondolkodás olyan módszerekhez vezethet, mint például bizonyos munka átadása másnak, a kevésbé fontos tételek törlése a teendők listájáról, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt. Próbáljon minden nap időt szánni a lazításra. Ha szorongásra hajlamos, fontolja meg a meditációt, a jógát.

Bár erőfeszítést igényel, hogy hátradőljünk, és valóban felmérjük, hogyan alakulnak a dolgaink, mi az, amin mi tudunk változtatni, de ez megéri a boldogságunk és az egészségünk miatt.