Barion Pixel

Az allergia stádiumai és felkészülés az allergiára

Az allergiás reakció az enyhétől a súlyosig terjedhet. Aki saját maga vagy hozzátartozója allergiában szenved, célszerű megismernie az allergiás reakció tipikus stádiumait, mivel ez lehetővé teszi, hogy megfelelően felkészüljön. Erről olvashat ebben a blog bejegyzésben.

Allergia 1. stádiuma: az allergénnek való kitettség

Az allergia az allergénnek való kitettséggel kezdődik. Az allergének sokféle módon juthatnak a szervezetbe: belélegezhetők, megehetők, megihatók, megérinthetők; testüregen vagy harapáson keresztül is bekerülhetnek a testbe. Ilyenek például a por, pollen, búza, tejtermékek, tisztítószerek, füst vagy szennyeződés. Egyetlen allergén expozíció akut reakciót vált ki, amelyet korai fázisú reakciónak vagy I. típusú azonnali túlérzékenységi reakciónak neveznek. Sokaknál ezt késői fázisú reakció követi.

Allergia 2. stádiuma: korai allergiás reakció

Miután az allergén bejutott a szervezetbe, a reakció akár pillanatok alatt is bekövetkezhet. Ha allergiás egy adott allergénre, annak az az oka, hogy az immunrendszere úgy tekint arra az anyagra, mint egy idegen betolakodóra, amely megpróbálja megtámadni a szervezetet. A szervezet erre válaszként megpróbál megszabadulni vagy megsemmisíteni az allergént. Azaz, az immunsejtek (a hízósejtek és a bazofilek) hisztamint és egyéb közvetítő anyagokat szabadítanak fel, amelyek átjárhatóvá teszik a kapillárisok falát a fehérvérsejtek számára, hogy azok megtámadják a betolakodót. A túlzott reakció azonban gyulladást okoz, ami a következőkhöz vezethet:

  • Allergiás nátha
  • Asztma
  • Csalánkiütés
  • Hasmenés
  • Hányás
  • Duzzanat
  • Anafilaxia Az anafilaxia potenciálisan életveszélyes.
  • Anafilaxiás reakció – más néven anafilaxiás sokk – során leesik a vérnyomás, a tüdő izmai összeszorulnak, a légutak duzzanat miatt elzáródnak.

Azonnal hívja a mentőket, ha Ön vagy családtagja hirtelen légzési problémákat tapasztal.

Allergia 3. stádiuma: késői allergiás reakció

A késői allergiás reakciót megelőzheti egy korai allergiás reakció, vagy előfordulhat, hogy szervezete órákig nem reagál az allergénnel való érintkezés után. Ez a késői reakció általában hat-kilenc óra múlva éri el csúcspontját. Ezek a későbbi tünetek magukban foglalhatják a bőrpírt, a fájdalmat, a melegséget, a duzzanatot vagy a nehéz légzést. A tünetek általában egy-két napon belül elmúlnak. A késői reakció annak köszönhető, hogy a hízósejtek továbbra is vonzzák a gyulladásos sejteket, például a bazofileket és a limfocitákat, ezáltal késleltetett gyulladást okoznak. Készüljön fel az allergiára, mielőtt az elkezdődne Sok ember számára az allergia kezelése utólagos. Valami megdagad, kipirul, könnyezik a szeme, így aztán a gyógyszeres szekrényben keresi a megoldást. Azonban sok orvos azt mondja, hogy rosszul értelmezzük a dolgot, fel kell készülnünk az allergiára mert ha a tünetek kifejlődtek, olyanok lehetnek, mint egy elszabadult vonat. Tehát az allergiaszezon átvészelésének kulcsa a megelőző védekezés. Ha felkészíti szervezetét, mielőtt a fák felszabadítanák a virágporukat, vagy mielőtt meglátogatná az öt macskát tartó nagymamát, sok szenvedéstől kímélheti meg magát.

Hogyan készülhet fel az allergiára?

A válasz nem bonyolult: receptre vagy vény nélkül kapható (pl. Allegra, Claritine, Zilola, Otrivin) antihisztamin tartalmú gyógyszer szedéssel, illetve természetes anyagokat tartalmazó allergia ellenes ital kúra szerű fogyasztásával. Ez utóbbi célból kiváló választás például a Redpower Allergy nevű gyógynövény tartalmú rostos almalé.

redpower-allergy-allergia-elleni-gyogyital

A választás természetesen az egyénen múlik, ami már bevált azt célszerű folytatni. Súlyosabb esetekben persze orvoshoz kell fordulni, és valószínű valamilyen erősebb vényköteles gyógyszer hoz csak enyhülést. Az allergiára való felkészüléshez az is hozzátartozik, hogy a beteg próbálja meg korlátozni az allergénnel való érintkezést, így megelőzheti vagy csillapíthatja szervezete allergiás reakcióját.

Saját érdekében figyelje a pollen naptárt. Ezt a témát már egy tavaly májusi bejegyzésünkben részletesebben kifejtettük. Végül meg kell említeni az oltást, azaz oltás sorozatot, ez azonban nem mindenki számára járható út. Általában szénanátha és asztma kezelésére szokták alkalmazni az allergia ellenes oltásokat. Az oltás hatékony lehet még az egyes rovarcsípésekkel szembeni túlérzékenység kezelésére is, de ételallergia kezelésére már nem.