Barion Pixel

Miért javasoljuk a Redpower Woman gyógyitalt?

A menopauzában, vagy más néven változó korban lévő nők leggyakoribb és kellemetlen tünete a hőhullám. Régen brutális operációval próbálták kezelni. Ma már számos gyógynövény áll rendelkezésre ennek a tünetnek az enyhítésére. Bizonyos életmódbeli és táplálkozási változtatások további segítséget jelenthetnek a tünetek és a rosszullét csökkentésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy a természetes gyógymódok hatékonysága és biztonsága eltérő lehet, és a gyógyszerekhez hasonlóan nem mindenki számára azonosan alkalmazhatók.
A Redpower Woman új termékünk gyógynövény tartalmát úgy állítottuk össze, hogy éppen a változó kor tüneteit tegye elviselhetőbbé. E termék alapja is a már jól bevált frissen préselt magyar almalé.

A menopauza állapot vagy betegség?

A menopauza természetes része a nők életének. Vajon ezt a folyamatot minek tekintették régen? Egyáltalán, mikor merült fel a kérdés először?

A menopauza tudatossága egészen az ókori görögökig vezethető vissza. Valójában a szó gyökerei a görögben is megtalálhatók – a „men” jelentése hónap, ami a hold szóhoz kapcsolódik, a „pauein” pedig azt jelenti, hogy megszűnik vagy megáll. Más szóval, az az idő, amikor egy nő havi (hold) ciklusa véget ér.

Természetesen akkoriban az élettartam rövidebb volt, így nem sok információ áll rendelkezésre a menopauzás nőkről abból az időből. Valójában a becslések szerint az ókori Görögországban a nők legalább 50 százaléka meghalt 34 éves korukra. Ezenkívül az ókoriak azt hitték, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiaknál, és a nő értéke a termékenységen alapul, így a menopauzában lévő nők nem sok irodalom vagy tanulmány középpontjában áll.

Egy dolgot biztosan tudunk, hogy a menopauza körülbelül a 18. századig természetes jelenségnek számított. A következő évszázadok során a hozzáállás megváltozott, és az orvosok elkezdték betegségként tekinteni erre az életszakaszra. Ennek eredményeként furcsa, sőt veszélyes terápiák alakultak ki a menopauza kezelésére.

Menopauzás? Zárjuk be!

A viktoriánus korszakban (Viktória királynő uralkodása alatti időszak 1837–1901) a nők reproduktív egészsége általában, a menopauza pedig különösen a mély bizalmatlanság középpontjában állt. Az orvosok úgy vélték, hogy kapcsolat van az anyaméh és az agy között, így minden nő fogékony az őrületre. Azt hitték, hogy ez különösen igaz a menopauzában lévő nőkre, róluk azt gondolták, hogy úgynevezett „klimaxos tébolyban” szenvednek. Ennek eredményeként az egyetlen logikus megoldásnak az tartották, hogy ezeket a nőket menedékházakba zárják.

A viktoriánusok szerint a női petefészkek „a női esszencia székhelye, és minden, ami a nőkben erényes, belőlük fakad”. Ebből az következik, hogy ha a petefészkek megbetegedtek vagy működésük leállt (mint a menopauza idején), akkor a nőnek nem volt józan esze. Az általuk kidolgozott megoldás a sérült szervek eltávolítása volt. Feltételezésük szerint ettől a nők engedelmesebbek lesznek és keményebben dolgoznak.

petefeszek-eltavolitas-regen
Menopauza kezelése petefészek eltávolítással

Ennek következtében több száz nő petefészkeit műtéti eltávolították, mert a mentális zavarok, például a hisztéria gyógyításához szükségesnek tartottak. Mivel a nőket anyáknak szánták, a szexuális vágy bármilyen kifejezését az őrültség jelének tartották. Egy londoni sebész odáig ment, hogy a csiklóeltávolítást – a csikló műtéti kimetszését – javasolta ezeknek a nőknek. Meggyőződése az volt, hogy az eljárás megakadályozza, hogy egy nő idiotizmusba süllyedjen.

Végül a század végére elkezdett érvényesülni az az elmélet, hogy a menopauza a hormonokhoz kapcsolódik.

A tudomány leküzdi az őrületet

Az orvostudomány fejlődésével és az endokrin rendszer működésének felfedezésével a petefészekhormonokat izolálták, így az orvosok reálisabb perspektívát adtak a menopauzára vonatkozóan. Azt a hiedelmet, hogy a menopauza az őrület jele, fokozatosan felváltotta az az elmélet, miszerint a nő „elveszett nőiességét” hormonkezeléssel vissza lehet állítani.

A Merck gyógyszergyár ezen a ponton lépett fel, és bevezette az Ovariin nevű kezelést, amely töpörödött és porított tehén petefészkekből áll, ízesített porral keverve. Később a drogériák polcaira került, például az „Emminen” nevű termék, amelyet terhes nők vizeletével gyártottak. Amikor ennek előállítása túl költségesnek és időigényesnek bizonyult, egy olcsóbb, vemhes kancák vizeletéből készült alternatívát fejlesztettek ki, a „Premarint” néven.

Az 1960-as évekre a szintetikus ösztrogénterápiák egyre népszerűbbek voltak, bár ezeknek a kezeléseknek a hosszú távú hatásait évtizedekig nem fedezték fel.

2002-re a Women’s Health Initiative (WHI) tanulmánya feltárta, hogy az ezekben a terápiákban található szintetikus hormonok kombinációja valójában növelheti a nők mellrák, szívroham és sztrók (agyi infarktus) kockázatát. 2004-re azonban a tanulmány eredményeinek további elemzése arra késztette a WHI-t, hogy kijelentse, a két évvel korábban jelentett kockázatokat túlbecsülték.

A tudomány tovább halad, megjelenik a bioazonos hormon

Szomorú belegondolni, hogy évszázadokkal ezelőtt a klimaxos nőket őrültként kezelték. Szerencsére kultúránk hozzáállása alapvetően megváltozott a menopauzával, annak tüneteivel és kezelésével kapcsolatban. Már nem félelem keltő, hanem egy élhető időszak, amikor a nő megszabadulhat a menstruációtól, a görcsöktől, a nem tervezett terhességtől és sok mástól.

hohullamban-szenvedo-klimaxos-no
A női klimax egyik rossz tünete a hőhullám

Viszont tény, hogy sok nőt még mindig drámaian érintenek a menopauzát kísérő tünetek. Nekik enyhülést adhatnak a bioazonos hormonkezelések. Ezek nem emberi eredetűek, de szerkezetükben és működésükben hasonlóak az emberi hormonokhoz. Használatukról és hatékonyságukról megoszlanak a vélemények, a kérdés megítélésére nem vállalkozunk.

További fejlődés elvezet a hormon terápiához

A modern korban élő nőnek már nem kell szenvednie a menopauza tüneteitől. A hormonterápia (HT) segíthet kijavítani az egyensúlyhiányt és helyreállítani azt az életminőséget, amelyre minden nő vágyik.

Egyes korábbi kutatások szerint a szintetikus hormonterápia révén megnőhet a mellrák és méhnyálkahártya-rák kockázata. Azonban a legújabb kutatások szerint nemcsak a tünetek mérséklésében és megszüntetésében hasznos a hormonpótlás, hanem az idejében elkezdett kezelés az érszűkület rizikóját is csökkenti!

A hormonpótlás megkezdése előtt mindenképp alapos állapotfelmérés szükséges, hiszen vannak olyan tényezők, melyek megléte kontraindikációnak számít a terápiát illetően (pl. daganat, szívbetegség, trombózis). Amennyiben viszont zöld utat kap a kezelés, úgy folyamatos kontroll mellett biztonságosan alkalmazhatóak a készítmények, és gyors megoldást nyújtanak a klimax okozta kellemetlen panaszokon túl a szövődmények elkerülésére is.