Barion Pixel

Édesítőszerek és rák??

Van-e az édesítőszernek komoly kockázata?

Az édesítőszerek összefüggésbe hozhatók a megnövekedett rákkockázattal – új kutatási eredményekről szól e gondolatébresztő cikk. Mennyi és melyik édesítőszer lehet káros?

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy egyik Redpower termék fogyasztása révén sem jut senki szervezetébe édesítőszer. Vásárlóinknak e téren nem kell aggódniuk. A mi gyógynövény tartalmú almaleveink ugyanis kizárólag természetesen cukrot tartalmaznak. Nem adunk az italhoz semmilyen cukrot, ami az almában van, az található a termékben is.

2022. március 24-én megjelent egy tudományos cikk a PLOS Medicine nevű újságban. Az írás meglehetősen elgondolkodtató. Felmerül a kérdés, hogy használjunk-e édesítőszert, és ha igen, melyiket. E bejegyzésünkben a cikk kivonatát közöljük.

Az édesítőszerekről régóta azt állítják, hogy károsak az egészségünkre. Tanulmányok összefüggésbe hozták a túl sok édesítőszer fogyasztását olyan állapotokkal, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek. A rákkal való kapcsolat azonban kevésbé volt biztos. A fent említett új tanulmány azonban, amely több mint 100 000 embert vizsgált, kimutatta, hogy azok, akik nagy mennyiségű édesítőszert fogyasztanak, kis mértékben növelik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

A Redpower almalé csak természetes cukrot tartalmaz

A mesterséges édesítőszerek bevitelének felméréséhez a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy vezessenek étkezési naplót. A résztvevők mintegy felét nyolc évnél tovább követték. A tanulmány arról számolt be, hogy az aszpartám és az aceszulfám K különösen kapcsolódik a megnövekedett rákkockázathoz – főleg az emlőrákhoz és az elhízással összefüggő rákos megbetegedésekhez, mint például a vastagbél-, gyomor- és prosztatarákhoz. Ez arra utal, hogy bizonyos típusú édesítőszerek eltávolítása az étrendből csökkentheti a rák kockázatát.

Rák kockázata

Sok általános élelmiszer tartalmaz édesítőszert. Ezek az élelmiszer-adalékanyagok utánozzák a cukor ízérzékelésünkre gyakorolt hatását, intenzív édességet biztosítva kalória nélkül vagy nagyon kevés kalóriával. Egyes édesítőszerek természetesek (mint például a stevia vagy a yacon szirup), míg mások, mint például az aszpartám, mesterségesek.

Bár keveset, vagy egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát, az édesítőszerek mégis hatással vannak egészségünkre. Például az aszpartám formaldehiddé (egy ismert rákkeltő anyag) alakul, amikor a szervezet megemészti. Ez potenciálisan azt eredményezheti, hogy felhalmozódik a sejtekben, és rákossá válhat. Sejtjeink úgy vannak beprogramozva, hogy ha rákossá válnak semmisítsék meg önmagukat. Viszont kimutatták, hogy az aszpartám „kikapcsolja” azokat a géneket, amelyek erre utasítják a rákos sejteket.

Más édesítőszerekről, köztük a szukralózról és a szacharinról is kimutatták, hogy károsítják a DNS-t, ami rákhoz vezethet. Bár ez csak kísérleti edényben tenyésztett sejtekben mutatkozott meg, nem pedig élő szervezetben. Az édesítőszerek nagy hatással lehetnek a bélrendszerünkben élő baktériumokra is. A bélben lévő baktériumok megváltoztatása károsíthatja az immunrendszert, ami azt jelentheti, hogy többé nem azonosítják és nem távolítják el a rákos sejteket.

Még mindig nem világos ezekből az állatokon- vagy laboratóriumi körülmények között végezett kísérletekből, hogy az édesítőszerek pontosan hogyan indítanak el vagy támogatnak rákos változásokat a sejtekben. E kísérleteket nehéz lenne embereken is elvégezni, mivel sokkal nagyobb dózisban alkalmazták az édesítőszert, mint amennyit az ember valaha is fogyasztana. A korábbi kutatások eredményei korlátozottak, főként azért, mert a témával kapcsolatos legtöbb tanulmány csak az édesítőszerek fogyasztásának hatását figyelte meg kontroll csoport nélkül. Azaz az eredményeket nem hasonlították össze egy olyan csoporttal, amely nem fogyasztott édesítőszert.

Közel 600 000 résztvevő eredményét nemrég szisztematikusan elemezték és arra a következtetésre jutottak, hogy korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy nagy mennyiségű mesterséges édesítőszer fogyasztása növelheti bizonyos rákbetegségek kockázatát. A British Medical Journal (BMJ) felülvizsgálata hasonló következtetésre jutott. Bár e nemrégiben készült tanulmány eredményei minden bizonnyal további kutatást igényelnek, fontos elismerni a tanulmány korlátait.

Először is, az étkezési naplók megbízhatatlanok lehetnek, mert az emberek nem mindig őszinték azzal kapcsolatban, hogy mit esznek, vagy elfelejthetik, hogy mit fogyasztottak. Bár ez a tanulmány félévente gyűjtötte az étkezési naplókat, még mindig fennáll annak a veszélye, hogy a résztvevők nem mindig pontosan rögzítik, mit esznek és isznak. Bár a kutatók részben csökkentették ezt a kockázatot azzal, hogy a résztvevőktől kérték, hogy fényképezzék le az elfogyasztott ételt, de nem biztos, hogy ők minden ételt lefotóztak.

A jelenlegi bizonyítékok alapján általánosan elfogadott, hogy a mesterséges édesítőszerek használata megnövekedett testsúllyal jár – de a kutatók nem egészen biztosak abban, hogy ezt az édesítőszerek közvetlenül okozzák-e. Bár ez a közelmúltbeli tanulmány figyelembe vette az emberek testtömeg-indexét, lehetséges, hogy a testzsír változásai járultak hozzá sok ilyen típusú rák kialakulásához – nem feltétlenül maguk az édesítőszerek.

Végül, a rák kialakulásának relatív kockázata csak 13%-kal volt magasabb azoknál, akik a legtöbb mesterséges édesítőszert fogyasztották, összehasonlítva azokkal, akik a legkevesebbet fogyasztották a vizsgált időszakban. Tehát azoknál az embereknél, akik a legtöbb édesítőszert fogyasztották, megnőtt ugyan a rák kialakulásának kockázata, de ez még mindig csak alig volt magasabb, mint azoknál, akik a legalacsonyabb mennyiségben fogyasztottak.

Bár az édesítőszerek használata és a betegségek, köztük a rák közötti kapcsolat még mindig ellentmondásos, fontos megjegyezni, hogy nem minden édesítőszer egyenlő. Míg az édesítőszerek, például az aszpartám és a szacharin összefüggésbe hozhatók betegséggel, ez nem minden édesítőszerre igaz.

Stevia rebaudian

A Stevia rebaudiana növényből előállított stevia hasznosnak bizonyult a cukorbetegség és a testtömeg szabályozásában, és csökkentheti a vérnyomást is. A természetesen előforduló cukoralkohol, a xilit, szintén támogathatja az immunrendszert és az emésztést. A sztíviáról és a xilitről is kimutatták, hogy véd a fogszuvasodás ellen, valószínűleg azért, mert elpusztítják a rossz szájbaktériumokat.

Tehát lehet, hogy nem az elfogyasztott édesítőszer mennyisége a fontos, hanem a használt édesítőszer típusa. Természetesen azt nem állítjuk, hogy a Redpower termékek bármilyen rákbetegséget biztosan megelőznének, de semmiképpen nem jelentenek az édesítőszerekkel kapcsolatos kockázatot. Hiszen csak természetes cukrot tartalmaznak.