Barion Pixel

Mitől van alvászavarom? Mit tegyek?

Szaggatott az alvása? Másnap fáradtan ébred? Lehet, hogy egyszerű a magyarázat: rossz az alvásminősége. Mitől és mit tehet ellene? Erre igyekszünk válaszolni.

Mitől lehet rossz az alvásminőség?

Nem olyan régen Erzsébet mesélte el nekünk, hogy miért kezdte el fogyasztani a Redpower Harmony nevű gyógynövényes termékünket. Az okot így fogalmazta meg: „Úgy aludtam mint a nyuszi, nagyon sokszor felébredtem, csak piciket tudtam egyhuzamban aludni és reggel rettentően fáradtan ébredtem”.

A munkahelyen, iskolában szükség van a figyelemre, kitartásra, éberségre. Hogyan lehetne vizsgára, érettségire készülni állandó fáradtság mellett? Ön is tapasztalt már hasonló szaggatott alvást? Fáradtnak érzi magát reggel még akkor is ha úgy véli eleget aludt? Frusztráló élmény, de lehet egy egyszerű magyarázat: rossz az alvásminősége.

A rossz alvásminőség gátolhatja az összpontosítást, ronthatja a hangulatot, és még az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával is kapcsolatba hozták. Könnyű rájönni, hogy nem alszik eleget. A nyugtalan alvás okait viszont már nehezebb kideríteni, de nem lehetetlen. Cikkünkből megismerheti az alváshiány jeleit, a rossz alvásminőség okait, és az alvás minőség javításának módjait.

Mit jelent és milyen a jó alvásminőség?

Az alvás minősége nem azonos az alvás mennyiségével.

Az alvás mennyisége azt méri, hogy időben mennyit alszik éjjel, míg az alvás minősége azt, hogy milyen jól alszik. Az alvásmennyiség mérése egyszerű, mivel gyorsan megállapítható, hogy alvása eléri-e az ajánlott mennyiséget (ez felnőtteknél általában 7-9 óra).

Az alvás minőségének mérése egy kicsit inkább művészet, mint tudomány. Általában a jó alvásminőséget a következő jellemzők határozzák meg: Lefekvés után hamar elalszik, legfeljebb 30 percen belül. Általában egész éjjel alszik, és közben legfeljebb egyszer ébred fel. A korosztályának megfelelő órákat tud aludni. Ha éjjel felébred, maximum 20 percen belül visszaalszik. Kipihentnek és energikusnak érzi magát, amikor reggel felébred.

Alvásigény életkor szerint

A rossz alvásminőség jelei

Ha úgy érzi, hogy rosszul alszik, gondolja át, hogy tapasztalja-e az alábbi árulkodó jelek valamelyikét: Lefekvés után több, mint 30 percbe telik míg el tud aludni. Éjszaka rendszeresen, többször felébred. Ha éjjel felébred, több mint 20 percig éberen fekszik mielőtt újra elalszik. Az alvásidő kevesebb, mint 85 százalékát tölti tényleges alvással. Fáradtnak érzi magát, és nehezen tud koncentrálni napközben, esetleg több koffeines italt iszik, hogy éber maradjon. Bőre kipattogzik, szemei puffadtak, vörösek, vagy körülötte sötét karikák, táskák jelennek meg. Gyakrabban érzi magát éhesnek, különösen a gyorsételek fogyasztása után, testsúlya nő. A szokásosnál stresszesebbnek, érzelmileg kimerültebbnek, dühösebbnek érzi magát. Az orvos álmatlanságot diagnosztizált önnél.

A rossz alvásminőség okai

Bármi hozzájárulhat a rossz alvásminőségéhez. Néhány lehetséges ok a rossz alváshigiénia, a stressz, az alvási apnoe vagy más krónikus egészségi állapot vagy alvászavar.

A rossz alvási szokások, mint például a rendszertelen alvás, vagy a túl sok koffein esetleg alkohol fogyasztása befolyásolhatják az alvás minőségét. Egy ápolónő-képző tanulóin végzett vizsgálat szerint a dohányzás és a napi kávéfogyasztás volt a két leggyakoribb oka a rossz alvás minőségnek. Az alkohol is megzavarja az alvást, bár kis mennyiségben nyugtatónak számít.

Stressz és szorongás

A rossz mentális egészség, fokozott stressz, depresszió vagy szorongásos zavar szintén hozzájárul a rossz alvásminőséghez. Az alváshiány és az ebből fakadó álmatlanság csak rontja ezeket az állapotokat és lényegében egy ördögi kör jön létre.

Krónikus egészségügyi állapotok

Bizonyos krónikus egészségügyi állapotok rossz alvási mintákkal és összességében kevesebb alvással járnak. Ide tartoznak a krónikus tüdőbetegségek, asztma, savas reflux, vesebetegség, rák, fibromyalgia és a krónikus fájdalom. Sajnos a stresszhez és a szorongáshoz hasonlóan a rossz alvásminőség is súlyosbíthatja az ilyen állapotok tüneteit és azokból származó kellemetlen érzéseket.

Alvási apnoe

Az alvási apnoéban szenvedő ember légzése átmenetileg akadozik alvás közben, ami zihálást, fulladást és horkolást okoz. Még ha tudatosan nem is ébrednek fel, agyuknak újra kell indítani a légzést, ami megzavarja az alvás minőségét. Az álmosság és az energiahiány az alvási apnoéban szenvedők két leggyakoribb panasza. Nem ismert alvászavar Mivel alvás közben fordulnak elő, egyes alvászavarokat nem diagnosztizálnak mindaddig, amíg az illető nem megy orvoshoz más tünetek miatt – például rossz alvásminőség – vagy a partnerük figyelmezteti őket a tünetekre. Például a periodikus végtagmozgási zavarban szenvedő betegek önkéntelen rángatózó mozgásokat végeznek a lábukkal alvás közben, ami rontja alvásminőséget. Másnap fáradtak, gyenge a koncentrációjuk. A narkolepsziás egyének szintén gyakran szenvednek rossz alvásminőségtől, és nappali fáradtságot tapasztalnak. (A narkolepszia az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara.)

Hogyan javíthatja alvásminőségét

Szerencsére az alvás minőségének javítása olyan egyszerű lehet, mint az alváshigiéné javítása. Csakúgy, mint a fogászati ​​higiénia magában foglalja a rendszeres fogmosást, fogselyem, szájöblítő használatát az egészséges fogazat érdekében, az alváshigiénia lényege olyan jó szokások gyakorlása, amelyek elősegítik a folyamatos jó alvást. Redpower Harmony nyugtató, alvást segítő vegán gyógyital.

A Redpower Harmony segíti a nyugodt alvást

Módszerek a jó alvás elősegítéséhez.

  • Lefekvés előtt 1 órával fogyasszon el 1 deciliter Redpower Harmony gyógyitalt.
  • Lefekvés előtt legalább 30 perccel hagyja abba a televíziózást, a mobil telefon vagy a számítógép használatát. Az elektronikus eszközök élénk kék fényt bocsátanak ki, amelyet az agya napfényként érzékel, ezzel késlelteti az elalvást, és tovább marad ébren, mint szeretné.
  • Alakítsa át hálószobáját sötét, csendes és hűvös oázissá. A szoba hőmérséklete 18-20 fok között legyen, használjon sötétítőfüggönyt.
  • Alkalmazhat fehér zaj gépet is, ami segít a zavaró tényezők természetes blokkolásában és a tökéletes alvási környezet kialakításában
  • A napi lefekvés és felkelés lehetőleg mindig ugyanabban az időben legyen. A következetes alvási ütemterv betartása megtanítja az agyat, hogy felismerje, mikor kell elaludni és mikor kell felébredni.
  • Szánjon elegendő időt az alvásra. Az alvásmennyiség igénye életkortól függ.
  • Alakítson ki lefekvés előtti pihentető szokásokat. Válasszon olyan tevékenységeket, amelyek ellazítják és megnyugtatják. Például ha esténként megissza a Redpower Harmony adagját, meleg fürdőt vesz, hangoskönyvet hallgat vagy naplót ír kézzel és ezeket a tevékenységeket mindig ugyanabban a sorrendben hajtja végre, az agy mintát hoz létre, és az alvás előjátékának tekinti.
  • Korlátozza a koffein- és alkoholfogyasztást. Mindkét anyag egy ideig a szervezetben marad és megzavarhatja az alvás minőségét. Kerülje az alkoholfogyasztást a lefekvés előtt három órán belül, a koffeint pedig öt órán belül.
  • Ha lehetséges, reggelente menjen ki a napfényre. Mindössze 15-30 perc napfény elősegíti a teljes ébredést, és visszaállíthatja a szervezet cirkadián ritmusát (élettani napszaki ritmus).

Ha ezen javaslatok végrehajtása után továbbra is alvászavarai vannak, forduljon orvosához. Az alvászavar súlyosságától függően szükség lehet életmódbeli változtatásra, terápiára vagy gyógyszerre.