Barion Pixel

Gyógynövények – általános ismertető

A gyógynövények áttekintése írásunk fő célja, megosztani mindent, amit a gyógynövényekről, gyógynövény készítményekről általában tudni érdemes. A gyógynövényt fogyasztó nem feltétlenül beteg ember, sőt, talán éppen a betegség megelőzése vezeti.

Megemlítjük a fitoterápia történetét, hogyan használják a gyógynövényeket, hogyan hatnak, milyen egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. Ismertetünk néhány jól ismert gyógynövényt, melyek részben fűszerként is használatosak. Kitérünk arra is, hogy a boltok milyen formában árulják a készítményeket. Végül, de nem utolsósorban arról is szólunk, hogy a magyar felsőoktatás milyen lehetőségeket kínál az érdeklődő hallgatóknak.

Mi a gyógynövény?

A gyógynövényekből készült termékeket gyógynövény készítményeknek vagy fito gyógyszereknek nevezzük. Ezek használatának célja a betegségek kezelésének vagy az egészség megőrzésének segítése. A gyógynövényekből készült, kizárólag belső használatra alkalmazott terméket gyógynövény-kiegészítőnek nevezzük.
A gyógynövények felhasználása az ősi kultúrákból származik. Ez magában foglalja a növények gyógyászati felhasználását betegségek kezelésére, valamint az általános egészség és jólét javítására.
Egyes gyógynövények erős összetevőket tartalmaznak, és ugyanolyan óvatosan kell alkalmazni, mint a gyógyszereket. Valójában sok gyógyszer a növényekben található, természetesen előforduló vegyületek ember által készített változatán alapul. Például a szívgyógyászati digitalis a gyűszűvirágból származik.

Különbségek és hasonlóságok a gyógynövények és fűszerek között.

Tágabb értelemben mind a gyógynövények, mind a fűszerek növényekből származnak, de a fűszernövények a növény friss részei, míg a fűszer a növény szárított gyökere, szárított szára, magja vagy szárított gyümölcse, és rendszerint nem frissen szárítják. Mind a fűszernövények, mind a fűszerek ízesítik az ételt, azonban a fűszernövények finomabbak, míg a fűszerek erősebbek.

A gyógynövény gyógyászat, vagy fitoterápia története

A gyógynövényeket az ősi unani kéziratokban, egyiptomi papiruszban és kínai írásokban írták le. Régóta használják gyógyászati célokra, mely egészen a történelem előtti időkig megy vissza. Bizonyítékok vannak arra, hogy az unani hakimok, az indiai vaidok, de az európai és mediterrán kultúrák is több mint 4000 éve alkalmaztak gyógynövényeket gyógyszerként.

A gyógynövényeket a bennszülött kultúrák, például Róma, Egyiptom, Irán, Afrika és Amerika használták gyógyító rituálékban, míg mások olyan hagyományos orvosi rendszereket fejlesztettek ki, mint például az Unani, az Ayurveda és a kínai orvoslás, ahol a gyógynövény terápiákat szisztematikusan alkalmazták.

fitoterapia-redpower-tudaskozpont

A 19. század elején, amikor a kémiai elemzés először elérhetővé vált, a tudósok elkezdték kivonni és módosítani a hatóanyagokat a növényekből. Később a vegyészek elkezdtek saját változatokat készíteni a növényi vegyületekből, és az idő múlásával a növényi eredetű gyógyszerek használata visszaszorult a gyógyszerek javára. A gyógyszerkészítmények csaknem egynegyede növényi eredetű anyagokból származik.

Gyógynövényeket a hagyományos kínai orvoslásban az ókortól kezdve alkalmaztak. Bár állati és ásványi anyagokat is használtak, a gyógymódok elsődleges forrása növényi. A növényi termékeket csak valamilyen feldolgozás után használják fel, például keverés, ecetben vagy borban való áztatást követően. A tradicionális kínai orvoslás továbbra is általánosan elterjedt Kínában, körülbelül 5000 hagyományos gyógymód áll rendelkezésre. A teljes kínai gyógyszerpiac mintegy egyötödét teszi ki.

A japán rendszerbe Kínából került át számos gyógynövényes gyógymód. Az első gyógyszerkönyvben a Japánban őshonos gyógynövényeket osztályozták.


Az indiai hagyományos orvoslás az Ayurveda közel 3000 éve ismert. Az Ayurveda egy indiai hagyományos orvoslási rendszer, amely a test, az elme és a lélek jólétének elősegítésére összpontosít. A holisztikus megközelítés ötvözi az életmódváltást, az étrendet és a testmozgást. Például a kömény és a kurkuma az Ayurvedikus gyógynövények közé tartozik.

ayurvedikus-gyogyaszat-redpower-tudaskozpont

Hogyan használjuk a gyógynövényeket?

Gyógynövény és gyógynövény-kiegészítők minden formában kaphatók: szárítva, apróra vágva, porítva, kapszulában vagy folyékony formában.

Többféleképpen használhatók, például tabletta, por vagy tinktúra formájában lenyelve, kivonatként gyógyitalhoz keverve, teának főzve, a bőrön gélként, testápolóként vagy krémként alkalmazva, fürdővízhez hozzáadva.

Hogyan hatnak a gyógynövények?

Sok esetben a tudósok nem biztosak abban, hogy egy adott gyógynövényben melyik összetevő működik egy állapot vagy betegség kezelésében. Az egész gyógynövény sok összetevőt tartalmaz és ezek együttesen jótékony hatást fejtenek ki.

Számos tényező határozza meg, hogy egy gyógynövény mennyire lesz hatékony. Hatással bír például a környezet típusa (klíma, bogarak és talajminőség), amelyben a növény nőtt, valamint az, hogy hogyan és mikor szüretelték és dolgozták fel.

A gyógynövények egészségügyi előnyei

A gyógynövényeket számos betegség, például allergia, asztma, ekcéma, premenstruációs szindróma, rheumatoid arthritis, fibromyalgia, migrén, menopauzális tünetek, krónikus fáradtság, irritábilis bél szindróma és rák kezelésére használják.

Mivel a növényi gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a vényköteles gyógyszerekkel, és ronthatnak bizonyos egészségügyi állapotokon, mindenképpen konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bármilyen gyógynövényt szedne. Az alábbiakban néhány gyakori gyógynövényt és azok felhasználását tárgyaljuk.

Gyógynövény allergia ellen: kömény

A kömény számos jótékony hatással van a szervezetre – a fűszer erősíti az immunrendszert, fokozza az anyatejellátást. Különösen alkalmas azok számára, akiknek magas az inzulinszintje a vérben. Ez az aromás fűszer csillapítja a bélgörcsöket és megszabadít a gázoktól. A köménymagból kivont olaj erősíti a szervezet védekezőképességét, és különféle allergiák kezelésére is használják.

gyogynoveny-tea-fahej-komeny-tudaskozpont

Immunerősítő gyógynövény: fahéj

Ez a barna fűszer fahéjaldehidet, baktériumölőt tartalmaz. A fahéj nemcsak az immunrendszer számára hasznos, hanem segíthet a cukorbetegeknek. Egy tanulmány szerint a fahéj egy speciális fajtája, ha kellően nagy dózisban szedik, fokozhatja az inzulinszekréciót.

Nyugtató hatású, álmatlanság elleni gyógynövény: citromfű

A citromfű illóolaj nyugtató hatása alkalmas az álmatlanság kezelésére. Az elme megnyugtatásával és a szorongás enyhítésével a citromfű olaj javítja az alvás minőségét.

Energizáló gyógynövény: kurkuma

Kutatások szerint a kurkuma vagy a kurkumint tartalmazó étrend-kiegészítő fogyasztása jelentősen csökkentheti a fáradtságot és növelheti az általános energia szintjét.

Afrodiziákum hatású gyógynövény: vadmurok avagy Anna királyné csipkéje

A vadmurok levelei jelentős mennyiségű porfirint tartalmaznak, amelyek serkentik az agyalapi mirigyet és a nemi hormonok megnövekedett szintű felszabadulásához vezet. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a vadmurok afrodiziákumként vált ismertté.

Afrodiziákum hatású gyógynövény: szezám

A szezám azzal befolyásolja a szexuális teljesítményt, hogy javítja a véráramlást. A rossz véráramlás pedig gyakori probléma az erekciós problémában szenvedő férfiak körében.

Ezenkívül a szezám az antioxidánsok gazdag forrása, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben és mindkettő hozzájárulhat az erekciós problémához. A szezám a tesztoszteronszint növelésével is befolyásolhatja a szexuális teljesítményt.

Hogyan árulják a gyógynövényeket a boltokban?

A boltokban a gyógynövények többféle formában kaphatók: teák, szirupok, olajok, folyékony kivonatok, tinktúrák és száraz kivonatok (pirulák vagy kapszulák).

Készíthetünk teát szárított fűszernövényekből, amelyeket néhány percig forró vízben áztatunk, vagy úgy, hogy a gyógynövényeket vízben megfőzzük, majd a folyadékot leszűrjük.

A koncentrált kivonatokból készült szirupokat édes ízű készítményekhez adják, gyakran használják torokfájás és köhögés esetén.

Az olajokat növényekből vonják ki, és gyakran használják dörzsölőként masszázshoz, akár önmagukban, akár kenőcs vagy krém részeként. A tinktúrák és a folyékony kivonatok folyadékban (általában vízben, alkoholban vagy glicerinben) feloldott hatóanyagokból készülnek.

A gyógynövények ismeretének jövője az oktatásban

A gyógynövények hasznossága és népszerűsége tükröződik a magyar felsőoktatásban is. Hazánkban a következő nagy egyetemeken hallgathatók gyógynövényekkel foglalkozó kurusok.

Budapesti Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar; Kurzus címe: Fitoterápia, gyógynövények alkalmazása a mindennapi orvosi gyakorlatban

A tantárgy célja, hogy megismertesse az orvostanhallgatókat a racionális fitoterápiában felhasználható gyógynövényekkel és a belőlük előállított gyógyszerek/tradicionális gyógyszerek és egyéb termékek összetételével, hatásával, alkalmazási módjaival, a terápiában figyelembeveendő indikációkkal, a vonatkozó farmakológiai és klinikai adatokkal, a fontosabb mellékhatásokkal és interakciókkal.

Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi kar; Kurzus címe: Fitoterápia

A tárgy a hazai orvosképzésben évtizedek óta fennálló képzési hiányt kívánja pótolni azzal, hogy bevált nyugat-európai minta alapján szakszerű alapokat nyújt a rohamosan népszerűvé váló természet-alapú szerek, elsősorban a gyógynövények és az azokból gyárilag előállított készítmények alkalmazásának lehetőségeire vonatkozóan.

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet; Kurzus címe: Gyógynövények kémiája

A kurzus célja a különböző gyógynövényekben található, biológiailag aktív vegyületek kémiai szerkezetének, valamint fiziológiás hatásának vizsgálata.

Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, Biotechnológia Mester képzése

A biotechnológusok – a várható specializációkat figyelembe véve többek között a funkcionális genomika, gyógynövény-biotechnológia, gyógyszertechnológia területről kapnak speciális ismereteket.

A gyógynövény-fogyasztás jellemzői Magyarországon

Az Élelmiszervizsgálati közlemények – 2019. LXV. évf. 3. számában megjelent egy áttekintő cikk a hazai gyógynövény-fogyasztás jellemzőiről. Ebből idézzük az összefoglaló megállapítást:

„Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy Magyarország a gyógynövényfogyasztóinak a 34,6%-os arányával az észak-amerikai, illetve a nyugat-európai országok hasonló mutatóihoz képest jelentős lemaradásban van. Még erőteljesebbé válik ez a kontraszt, ha figyelembe vesszük azt, hogy az alapanyag-előállításban hazánk az élmezőnyben szerepel. A rendszeres gyógynövényfogyasztók között egyértelműen a hölgyek vannak többségben, ami eredményeink szerint együtt jár az egészségtudatosság magasabb szintjével.

A megkérdezettek vásárlásaik során egyértelműen a szakboltokat részesítik előnyben és főként szárítmány formájában vásárolunk gyógynövényeket.Az eredmények egyértelműen igazolják, hogy a vásárlások során az egészségtudatosság a legmeghatározóbb faktor, amely igen kevés esetben jár együtt konkrét orvosi ajánlással. Az általunk beazonosított fogyasztói csoportok egyértelműen kiegészítő eszközként tekintenek a gyógynövényekre egészségük megóvása, illetve visszaszerzése érdekében; ez együtt jár egyéb egészségvédő tevékenységekkel is. Az is markánsan felszínre került, hogy jellemzően azon esetekben (például a megfázás, influenza, allergia, bőrproblémák) kerül előtérbe a gyógynövényhasználat, ahol ezek alkalmazása jelentős múltra tekint vissza.”

Polereczki Zsolt; Barna Fédra; Prokisch Lilla; Kovács Sándor; Kontor Enikő; Szakály Zoltán

Gyógynövény termesztése

A gyógynövények termesztése akár a saját kertben, vagy a balkonládában is megoldható. Míg a legtöbb gyógynövényt a leveleiért termesztjük, néhány fajtát a virágaiért (például kasvirág, körömvirág, kamilla), másokat pedig magjaiért (koriander). Legalább három oka van annak, hogy a gyógynövények termesztése otthon a napjaink részévé váljon.

  • Először is, alacsony karbantartást igénylő növények, amelyek szinte azonnal az ültetés után sok termést adnak. Nem igényelnek sok napfényt vagy tápanyagot a növekedéshez, bármilyen korlátozott helyen képesek nőni.
  • Másodszor, a frissen betakarított gyógynövények és a magunk szárított fűszernövények sokkal több ízt és tápanyagot tartalmaznak, mint egy boltban vásárolt fajta.
  • Harmadszor, a legtöbb gyógynövény és fűszernövény újra és újra betakarítható, így nagyon gazdaságos a termesztésük.

Itt található egy átfogó lista kedvenc gyógynövényeinkről, amelyeket termeszthetünk szépségük, tápértékük és ízük miatt.

  • ánizsizsóp, bazsalikom, babérlevél, kasvirág (echinacea), körömvirág, kamilla, metélőhagyma, koriander, kapor, őszi margitvirág, levendula, majoránna, menta, oregáno, petrezselyem, rozmaring, zsálya, sztivia, tárkony, kakukkfű, borsikafű.

A listán szereplő gyógynövények többsége négy különböző növénycsaládba sorolható:

  1. mentanövénycsalád – a legjobb vágható és újra növő fajták
  2. sárgarépa család – leggyakoribb konyhai fűszernövények
  3. százszorszép család – a legtöbb virágzó gyógynövény
  4. hagymacsalád – a legkönnyebben termeszthető fűszernövények

Mi kell a sikeres gyógynövény termesztéshez?

Ha utánanéz kicsit e növénycsaládok tulajdonságainak, jobban megismeri a termeszteni kívánt gyógynövény egyedi igényeit. A sikerhez fontos tudni, hogy melyik gyógynövény mikor ültethető, napos vagy árnyékos helyet szereti, melegebb vagy hűvösebb időt kedveli, mekkora a helyigénye, egynyári vagy évelő, mely gyógynövénnyel ültethető együtt, magról vagy szaporítással termeszthető.

gyogynoveny-termesztese-cserepben-redpower-tudaskozpont

Érdemes tudni, hogy melyek az egynyári és melyek az évelő fajták. Az egynyári gyógynövények teljes életciklusuk egy szezon alatt befejeződik, minden évben újra el kell ültetni őket. Az évelők a fás szárú fűszernövények, amelyek egész évben növekednek és újra felélednek egy-két évig, amint az időjárás felmelegszik.

Bizonyos gyógynövények jól nőnek egymás mellett. Annak mérlegelésekor, hogy mely növényeket ültessük közel egymáshoz, egy helyre, egy cserépbe, a legfontosabb szempont a víz igényük. A menta, az ánizsizsóp és a citromfű viszont olyan gyógynövény, amelyet nem érdemes másokkal együtt ültetni. Ezek ugyanis nagyon szeretnek szétterülni. Habár a gyógynövények jobban nőnek függőlegesen, ez azt jelenti, hogy általában több növényt is egymás mellé lehet ültetni.

Ha kiválasztotta a termeszteni kívánt gyógynövényt, a következő lépés megtalálni számukra a megfelelő helyet és beszerezni a szükséges eszközöket. Például cserép, alkalmas föld keverék, lapát, gereblye, kapa, öntöző kanna, kesztyű, kötény, térdvédő – többek között. A kerti szerszámok mérete persze attól függ, hogy cserépbe vagy a szabad földbe ülteti a növényeket.

Ennél részletesebb információ a gyógynövény termesztésről külön cikk témája lenne, mert sok szempontot kell figyelembe venni a sikerhez.

Összeállította: M. Katalin