Barion Pixel

Milyen almát érdemes vásárolni?

A gyümölcs vásárlás nem is olyan egyszerű feladat, hiszen akkora a kínálat. Az ár persze fontos tényező, de mire érdemes figyelni almavásárlás esetén. Honnan tudhatom, hogy egy bizonyos gyümölcs érett? Vajon egészséges-e a pirosan mosolygó alma belseje?

Alma vásárláshoz kisokos.

Milyen almát válasszak? Aki ismeri és rendszeresen fogyasztja a RedPower frissen préselt almalé alapú gyógynövény tartalmú italokat, minden bizonyára szereti az almát és az alma ízét. Ők valószínű sokszor vásárolnak nyers almát is akár a sarki zöldségestől akár a hipermarketek polcairól. A legszerencsésebbek az őstermelők gyümölcseiből válogathatnak kedvükre.

A gyümölcs vásárlás nem is olyan egyszerű feladat, hiszen akkora a kínálat. Az ár persze fontos tényező, de mire érdemes figyelni almavásárlás esetén. Honnan tudhatom, hogy egy bizonyos gyümölcs érett? Vajon egészséges-e a pirosan mosolygó alma belseje?

Piros vagy zöld alma?

Sokan a szín alapján választanak. Van, aki a mély bordó almát kedveli, mások a harsány zöld színűt részesítik előnyben, megint mások pedig az aranysárga gyümölcsre szavaznak.

A gyümölcs héjának színét a különböző pigmentek mennyisége dönti el. A vörös szín az antocianin nevű anyagnak, míg a zöld szín a klorofillnek köszönhető. A piros alma íze édes és lédús, a héja vékonyabb. Kisebb mennyiségben fordul elő benne a a vas, magnézium, fehérje, stb.

A zöld alma íze inkább savanykás, fanyar, a héja vastagabb és a tápanyag tartalma valamivel több. Tömörebb húsa miatt főzéshez, sütéshez alkalmasabb. A színen kívül azonban vannak egyéb különbségek is az almák között, mint például az íz, eredet, genetikai felépítés. Nem igen lehet az egyiket sem egészségesebbnek nevezni a másik rovására.

Mitől lesz egy alma ropogós és lédús?

Az alma sejtjeit vízből, cukorból, savakból és aromás észterekből (egy savból és egy alkoholmolekulából álló vegyületek) álló ízes nedvek töltik ki. A sejtek közötti résekben pedig levegő van, ami az érett alma térfogatának kb. 25%-át teszi ki (ezért lebeg az alma). Az érett almában a sejtek kidudorodnak a létől, ami megfeszíti a sejtfalat és összenyomja a a sejtek közötti levegőt.

Amikor az almába harapunk a sejtfalak átszakadnak (ezért a ropogóság) és szabad utat kap a lé. Ezzel egyidejűleg a bezárt levegő felszabadul és az alma aromás észtereit a torkunk hátsó részébe szállítja az orrban lévő szaglóhártyánkhoz. Ekkor érzékeljük az adott alma jellegzetes ízét. A kevesebb levegőt tartalmazó alma nem olyan ízletes, ropogós vagy lédús, viszont főzéshez jobb.

Mitől édes vagy fanyar egy alma?

Minden almában megvan a cukrok és savak egyensúlya, de ez az egyensúly fajtánként változik. A Granny Smith zöldalma például magas savtartalmú és alacsony cukortartalmú, a Fuji piros alma pedig kifejezetten édes, finom savval. A fajtakülönbségektől függetlenül minden alma édes-savanyú egyensúlya a tárolás során alakul ki.

Az alma klimakterikus jellegű, ami annyit jelent, hogy a benne levő keményítő a betakarítás után cukorrá alakul. Ezenkívül az almasavat – az almában található elsődleges savat – a leszedett gyümölcs a tárolása során idővel energiaként használja fel. Ez azt jelenti, hogy minden alma a szedés után a legfanyarabb és fokozatosan válik édesebbé, minél hosszabb ideig tárolják.

Tippek a tökéletes alma kiválasztásához

Mivel a nyers alma héját is feltétlenül érdemes elfogyasztani, hiszen sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazzák a betegségek leküzdését szolgáló polifenolokat, először ellenőrizzük az alma szilárdságát. Vegye kézbe az almát és tapintsa meg a gyümölcs héját. Akár még finoman meg is nyomhatja a bőr egy kis részét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az érintésre szilárd.

Ahogy az alma érik, sejtjei megtelnek vízzel és a héjában lévő zöld klorofill lebomlik, mélyebb zöld, sárga, piros és rózsaszín színeket tárva fel. Amikor almát szed le a fáról vagy a bolti polcról, keressen élénk színű gyümölcsöt, amely telt, kemény és kissé nehéz. Ez a nehézség a maximális vízvisszatartást és lédússágot jelzi. A betakarítás után az alma tovább érik a gyümölcs által termelt etilénnek köszönhetően.

Az etilénnek való folyamatos kitettség hatására az alma egyre zsugorodik, puhábbá és könnyebbé válik. A hemicellulózok (sejtfal alkotók) és a pektin, amelyek vizet tartanak az alma sejtjeiben (és elkülönítik a sejteket), végül lebomlanak. Ennek következtében a nedvesség távozik, és az alma héja ráncosodik. A túlérett alma kívülről zsugorodottnak és ráncosnak tűnik, puha lesz ha megnyomják, ízük száraz, lisztes jellegű lehet. Ezek nem feltétlenül rossz almák, de friss étkezési szempontból nem a legjobbak. Leginkább turmixba, friss gyümölcslé készítéséhez vagy házi almaszósz készítéséhez alkalmasak.

Vizsgálja meg szemrevételezéssel az almát. A keménység ellenőrzése közben forgassa körbe az almát, hogy vizuálisan ellenőrizze a minőségét. A gyümölcsön esetleg látható kopás vagy foltok a természetből származnak, de nem a rossz alma jelei. A zúzódásokkal vagy a bomlás nyilvánvaló jeleivel rendelkező alma azonban nem nyújtja a legjobb étkezési élményt ha friss fogyasztásra szánja.

Vessen egy pillantást az alma színére. Akár hiszi, akár nem, a szín nem a legjobb mutatója a jó ízű almának, mégis hasznos lehet a gyümölcs kiválasztásánál. Piros fajtájú alma esetén nézze meg, hogy a zöld hátteret többnyire piros vagy rózsaszínes-narancssárga árnyalatok takarják-e. A teljesen homogén színű alma sok napfényt kapott, ami nagyszerű ízeket kölcsönöz a gyümölcsnek. A fakóbb színű alma inkább főzéshez, sütéshez alkalmas, mert ott nem számít a szín esztétikai élménye.

Szagolja meg az almát. A friss, kiváló minőségű almának kellemes illata van, ami fajtánként változhat. Egyes almák (például a Gala) erősebb illatúak, mint mások.

Mi az alma tárolás legjobb módja?

Ha nagyobb mennyiségű, friss almát vásárolt, a tároláskor a következőkre érdemes figyelnie. A megfelelően tárolt alma ropogós és lédús ízű lesz hónapokkal később is. A zúzódások és az idő előtti rothadás minimalizálása érdekében az almát óvatosan kell kezelni és célszerű egyenként elkülönítve tartani.

A hosszabb tárolhatóság érdekében tartsa az almát hűvös helyen. Ezáltal lelassulnak a természetes érés folyamatai és megakadályozható a penészesedés. A legoptimálisabb páratartalom körülbelül 85%, mert ez megakadályozza, hogy az alma idő előtt kiszáradjon A gyümölcs barnulását az oxigénnek való kitettség okozza.

A sérült vagy vágott alma enzimeket szabadít fel a sérült sejtekből, amelyek fenolokkal, a gyümölcs aromás vegyületeivel keverednek, és oxigénnel reagálva új, barna színű molekulákat képeznek.

Hogyan lehet a vágott almát fehéren tartani?

Hogyan kerülhető el az alma barnulása mondjuk egy friss alma salátában? Íme négy lehetőség.

  • A legegyszerűbb, ha savas és hideg hőmérsékleten lassítjuk az enzimek aktivitását. Ehhez tegye a felvágott almát egy tál hideg, savanyú vízbe (minden 4 csésze hideg vízhez adjon 1/4 csésze citromlevet, 2 teáskanál ecetet vagy 500 mg zúzott C-vitamin tablettát). Ezzel a módszerrel persze enyhe savas ízt kap az alma.
  • Ennek elkerülése érdekében a másik módszer, ha a felvágott almát egyszerűen csak hideg vízbe meríti, hogy elzárja az oxigéntől. Azonban a hozzáadott sav hiánya miatt az enzimaktivitás gyorsabban nő, amikor az almát kiveszi a vízből.
  • Harmadik módszerként a vágott almát cukorba vagy szirupba is dobhatja így zárva el a vágott felületeket az oxigéntől. Ez a módszer jól működik ha a gyümölcsöt édes formában szeretné felhasználni.
  • Negyedik módszer az enzimek deaktiválása blansírozás révén. Ezt úgy érheti el, ha a felvágott almát forrásban lévő vízbe mártja legalább 1 percre. Ez az eljárás enyhén lágyítja a gyümölcsöt, de jó választás, ha azt szeretné, hogy az alma fehér maradjon sav vagy oxigénvédő anyag nélkül.

Reméljük sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy a legmegfelelőbb almát vásárolja meg a kívánt felhasználási célhoz.