Harc a fertőzés ellen: Redpower Immuno
A szokásos őszi bakteriális és vírusos légúti betegségek mellett sajnos 2021-ben még mindig fel kell készítenünk az immunrendszerünket a Covid vírus támadására is. Ennek érdekében már most érdemes elkezdeni a RedPower Immuno nevű kömény és fahéj tartalmú rostos almalé kúra szerű fogyasztását.
E két fűszer- és gyógynövény esszenciális olajai nem véletlenül találhatók ebben a gyógyitalban, hanem a szinergikus hatás miatt. Ez egy nyerő páros!
Miért olyan jó a fahéj és kömény kombinációja?
E gyógynövények egészségügyi előnyei abban rejlenek, hogy a RedPower Immunoban megtalálhatók többek között a fahéjból és a köményből kivont esszenciális olajok. Az esszenciális olajok (EO) koncentrált, illékony vegyületek folyékony keverékei, amelyek antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek természetes, környezetbarát élelmiszer adalékanyagként. A különböző esszenciális olajok kombinációja az eltérő mennyiségben jelen levő összetevőik révén – additív, szinergikus vagy antagonista hatást eredményezhetnek.
Számunkra most a szinergia az érdekes, idézzük fel két mondatban, hogy mit is jelent. A szinergia görög eredetű szó, mely együttműködést, együtt való hatást jelent. Több tudományban használt fogalom, mely azt a rendszer-elméleti elvet illetve helyzetet fogalmazza meg, mi szerint az együttműködő részek eredményessége nagyobb a különálló részek eredményeinek összegénél.
A RedPower Immuno receptjének megalkotói éppen ezt az együtt működő hatást használták ki. A szinergikus kölcsönhatás fokozza az antimikrobiális és antioxidáns aktivitást két vagy több esszenciális olaj kombinációjának a lehető legjobb módon történő alkalmazásával. Az esszenciális olajok antibakteriális mechanizmusai elsősorban azok szerkezetétől függenek, kémiai összetevőitől, funkcionális csoportjaiktól és azok szinergikus kölcsönhatásaitól. Összességében az antibakteriális hatás mechanizmusát a sejtek biokémiai reakcióinak és a kémiai összetevők típusa szabályozza.
Fahéj és kömény tartalmú ital
Ha véletlenül kifogyott otthon a RedPower Immuno, ne essen kétségbe! A következő adag megérkezéséig nem kell lemondania a fahéj és kömény kitűnő együttes hatásáról, házilag is készíthet belőlük italt. Természetesen az alábbi recept nem olyan ízletes innivalót eredményez, mint a frissen préselt, rostos almalé alapú gyógyitalunk, de az átmeneti időre ez is megteszi. Terhes nőknek és gyomorfekélyben szenvedő betegeknek viszont nem ajánljuk, mert a savtartalom miatt gyomorfájást okozhat számukra.
Hozzávalók: 1 evőkanál zúzott gyömbér 1 negyed evőkanál fahéj 1 csésze forrásban lévő víz 1 evőkanál őrölt kömény 1 citrom
Elkészítés módja: Tegye a gyömbért, a fahéjat, a köményt és a citromot a forró vízbe, és várjon 10 percig. Szükség esetén mézzel édesítse. A reggelit kivéve, étkezés előtt fél órával fogyasszon az italból, de éhgyomorra ne igyon belőle.
Mire jó még a kömény és a fahéj?
Ha már a főzésről esett szó, a fahéj jó kiegészítője a mandulának, almának, sárgabaracknak, banánnak, csokoládénak, kávénak, padlizsánnak, bárányhúsnak, körtének, baromfihúsnak és rizsnek. Jól kombinálható más fűszerekkel, különösen kardamommal, szegfűszeggel, korianderrel, köménnyel, gyömbérrel, szerecsendióval, tamarinddal és kurkumával.
A kömény pedig jól illik a babhoz, kenyérhez, káposztához, kemény vagy csípős sajtokhoz, csirkehúshoz, padlizsánhoz, bárányhúshoz, lencséhez, hagymához, burgonyához, rizshez, savanyú káposztához és tökhöz. Jól kombinálható többek között szegfűborssal, ánizsmaggal, babérral, kardamommal, chilivel, fahéjjal, szegfűszeggel, korianderrel, curryvel, édesköménnyel, fokhagymával, gyömbérrel, szerecsendióval, mustármaggal, oregánóval, paprikával, borssal, kakukkfűvel és kurkumával.