Barion Pixel

A frissen préselt gyümölcslé története

A gyümölcslé préselés ötlete

A frissen préselt gyümölcslé finom, egészséges és könnyű elkészíteni. Nem véletlen, hogy a RedPower gyógynövény tartalmú italok alapja is frissen préselt almalé. Otthoni felhasználásra nem is a legdrágább, csodaszép gyümölcsöt szükséges beszerezni, hanem az olcsóbb, picit hibás, de persze nem romlott gyümölcs, zöldség is megteszi.

Sokféle gyümölcs centrifuga, zöldséglé préselő gép kapható az áruházakban. Tudja, hogy kinek jutott eszébe először gyümölcslé préselése? Ez a cikk elárulja.

Dzsúsz a Holt-tengeri tekercsekben

A pépesített gránátalmát és fügét a „mély erő és finom forma” érdekében már időszámításunk előtt 150-ben előállították – amint az a Holt-tengeri tekercsekből megtudható. Ez lehet az első írásos feljegyzés arról, hogy a gyógyító hatás érdekében az ember megpróbálta kinyerni a létfontosságú nedveket a gyümölcsből és zöldségből.

A gyógynövénykutatók és más egészségügyi szakemberek az idők során lereszelték vagy őrölték a friss fűszernövényeket és bogyós gyümölcsöket, és préselték a levét a gyógyhatású, aktív összetevőkkel együtt.

Dr. Max Gerson volt az első, aki felvetette azt a gondolatot, hogy a rák és más betegségek terápiájában a diéta is alkalmazható. Azonban erre csak az 1930-as években nyílt lehetőség, amikor a nyers élelmiszerek támogatója, Dr. Norman Walker feltalálta az első gyümölcscentrifugát.

Az ember, aki először levet eresztett

Norman W. Walkerrel kapcsolatban csak 1985-ben bekövetkezetett halálának dátuma biztos. Akkor 99 éves volt… vagy 104… vagy 118. Attól függ, kit kérdezünk. A Wikipédia szkeptikus álláspontot képvisel Walkerrel kapcsolatban, és azt állítja, hogy 99 évesen halt meg. Vannak bizonyítékok, amelyek ezt igazolják.

A New York Times 1933-as beszámolója is ezt támasztja alá. A cikk egy Norman Walkerről szól, aki egy brooklyni orto-dietetikai intézetet vezetett, és akit bűnösnek találtak abban, hogy az intézet diákjaitól 150 dolláros tandíjat kért. Norman Walker 46 éves volt ekkor; tehát 99 éves lett volna 1985-ben.

Walker maga is körültekintő volt a korát illetõen. 1972-ben ezt írta: „Hány éves vagyok? Kortalan vagyok.” A mai gyümölcslé mozgalom egyik alapítója, Walker Európában született, de fiatalon az Egyesült Államokba vándorolt. Végül Kaliforniába jutott, ahol gyümölcslé bárt nyitott, majd délnyugatra, ahol egészségügyi könyvek sorozatát forgatta.

Valamikor Dr. Norman W. Walkernek hívta magát, bár nem világos, hogy mikor szerezte meg a Ph.D. fokozatot. azt mondta, hogy van. Az 50-es évei elején Dr. Walker súlyosan megbetegedett. Ahelyett, hogy a hagyományos orvosi kezelést választotta volna betegségével kapcsolatban, Dr. H. William Baumhoz, csontkovácshoz és fizikoterapeutához fordult. Dr. Baum javaslatára Dr. Walker hátat fordított az akkori Standard Amerikai Diétának (SAD), és étrendjét nyers vegetáriánusra változtatta.

A nyers vegetáriánus étrendre való áttérés után, közel fél évszázadon át Norman W. Walker kutatásaival és személyes tapasztalataival bebizonyította, hogy a jó közérzet és a hosszú élet kéz a kézben járhat. A modern táplálkozási szakemberek és orvoskutatók csak most fedezik fel azokat az igazságokat, amelyeket Dr. Walker tudott és kifejtett. Dr. Walker maga is élő bizonyítéka lett annak, hogy megfelelő étrenddel, lelki egészséggel és intelligens testápolással hosszabb, egészségesebb életet lehet elérni, még akkor is, ha késõbbi életkorban vált életmódot az illető.

Számos írásban hagyta az utókorra kutatásainak eredményét, egyedülálló hozzájárulását az egészséges életmód ismertetéséhez, hogy mindenki elolvashassa. Élete nagy részében Walker gyümölcslevet árult, valamint azt az ígéretet, hogy a nyers ételekből álló étrend – különösen folyékony formában – az egészség és a jólét forrása.

A gyümölcslé felfedezésének története Franciaországban kezdődik, ahol egy betegség után Dr. Norman gyógyulni ment. A történet szerint amint nézte, ahogy az egyik házigazdája sárgarépát hámozott észrevette, hogy milyen nedves a héj belseje. Kölcsönkért egy takarmánydarálót, és átfuttatta rajta a sárgarépát – lényegében sárgarépalevet készített. Mire Kaliforniába ért, jobb módszert keresett az általa árusított gyümölcslé elkészítésére.

Az akkoriban létező kézi facsarókról azt gondolta, hogy nem tudták kivonni az összes értékes anyagot az általa préselt nyers gyümölcsökből és zöldségekből. Egyik könyvében ezt írta: „Nem találtunk olyan praktikus kézi facsarót, amivel az összes létfontosságú elemet ki tudnánk kinyerni a zöldségekből, mivel csak részben törik össze a rostokat, de nem dörzsölik el [finomra darálják], és a dörzsölés az alapvető elv.” Ezért megalkotott egy mechanikus facsarót, amely apró darabokra őrölte a zöldségeket. A levet továbbra is kézzel kellett préselni. A Norwalk néven forgalmazott különböző gyümölcsprések a mai napig nagyon népszerűek a világon.

Norwalk gyümölcsprés

A frissen préselt nyers almalé előnyei

A frissen préselt gyümölcslé története után szedjük össze a préselt nyers almalé legnagyobb előnyeit. A friss alma juice nemcsak frissítő, természetes ital, hanem számos tápanyagban is gazdag, és a nyers alma tápanyagainak egyszerű fogyasztását is biztosítja. Jó forrása a kvercetinnek, amely természetes antioxidáns. 1 csésze nyers almalé elkészítéséhez mindössze 4 csésze apróra vágott nyers almát szükséges.

Nyers almalé és C-vitamin

Egy 1 csésze nyers almalé adagonként 23 milligramm C-vitamint, más néven aszkorbinsavat tartalmaz. A napi ajánlott C-vitamin bevitel 75 és 120 milligramm között van minden felnőtt számára, bár azoknak, akik dohányoznak vagy rendszeresen ki vannak téve a passzív cigarettafüstnek, 35 milligrammal kell növelniük a napi bevitelt.

Ez azt jelenti, hogy 1 csésze nyers almalé az ajánlott C-vitamin bevitel 19-31 százalékát tartalmazza. C-vitaminra, van szükségünk az erek, ínszalagok, inak és bőr egészségének megőrzéséhez, mivel ez segíti a kollagén termelését. Segít a sebek helyreállításában is, és támogatja az immunrendszert.

Természetes antioxidánsként a C-vitamin lelassítja az öregedési folyamatokat, és megvédi a szervezet sejtjeit a méreganyagoktól, például a cigarettafüsttől és a kipufogógázoktól.

A nyers almalé, mint káliumforrás

Elektrolitként a kálium szabályozza a szív elektromos aktivitását, és szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát is. A kálium a fehérje- és izomtermelésben is segít, és szükség van rá a szénhidrátok lebontásához, hogy energiaforrásként tudjuk használni őket. Nyers almalé és K-vitamin A K-vitamin segíti a véralvadást. Emiatt a K-vitamin létfontosságú a sebek, vágások és zúzódások helyreállításában. A K-vitamin elégtelen mennyisége kóros vérzést okozhat. A káliumbevitel csökkenti a kalcium kiválasztást és pozitív kalciumegyensúlyt okoz, ez hosszú távon a csonttömeg növekedésével járhat.

Egy 1 csésze nyers almalé 11 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami minden felnőtt számára az ajánlott napi bevitel 9,1-12 százalékát biztosítja.

A nyers almalé potenciális védelmet nyújt a rákbetegség ellen

A héjas almából készült nyers almalé gazdag az almában található természetes polifenolban, a kvercetinben. A „Planta Medica” folyóiratban megjelent tanulmány (Gerhaeuser et al, Planta Medica, 2008) leírta, hogy a szűretlen almalé gazdagabb polifenolokban, mint a tiszta almalé. Megfigyelték, hogy a szűretlen gyümölcslé két hónap alatt hatékonyabban tudta gátolni a sejtdegenerációt és a DNS-károsodást, mint a szűrt gyümölcslé.