Barion Pixel

Nem szereti a gyerek a gyümölcsöt? Neofóbiás?

Miért válogatós a gyerekem?

Ön is ismeri azt a helyzetet, amikor a gyermeke nem hajlandó almát, körtét, vagy más gyümölcsöt enni? Vagy ha igen, akkor csak egy bizonyos fajtát? Hiába próbál ki bármilyen trükköt, legfeljebb sírás lesz a vége? Aztán elkönyveli, hogy a gyereke válogatós, és majd talán kinövi. Pedig lehet, hogy a gyerek neofóbiás, ami gyakori jelenség a srácok között.

A neofóbiát az új élelmiszerektől való félelemként határozzák meg. A kisgyermekek esetében ez azt jelentheti, hogy természetükből adódóan szkeptikusak azokkal az ételekkel kapcsolatban, amelyeket korábban soha nem ettek, amelyeket a megszokottól eltérően készítenek el, vagy akár, amelyeket egy ideje nem fogyasztottak. Ez nagyjából az, amit a szülők „válogatós étkezésnek” neveznek, de valójában ez a gyermekkor előre bekalkulálható szakasza.

Születésüket követő néhány napon belül a csecsemők saját magzatvizük szagát keresik, ami arra utal, hogy a születés előtti szenzoros tapasztalatok hatnak az újszülött viselkedésére és preferenciáira. Ráadásul a magzatvíz – ahonnan az újszülött érkezett – vegyületeket tartalmaz, melyek a várandós anya által elfogyasztott ételek ízeit tartalmazzák. A magzatvízben lévő, táplálékkal átadott ízeknek (pl. fokhagyma, ánizs) való kitettségről kimutatták, hogy befolyásolja az újszülött ízekre adott tájékozódási reakcióját. Mivel ezeknek az ízeknek egy része később az anyatejben is megtapasztalható, a magzat és a szopó csecsemő már azelőtt megtapasztalja anyja étrendjének ízeit, mielőtt először érintkezne ezekkel a szilárd ételekkel.

Miért nem szereti a gyümölcsöt a gyerekem?

A neofóbia egyhangúvá teszi az étkezést, a különösen fontos élelmiszereket – gyümölcsöket, zöldségeket – nehezen lehetne belecsempészni a gyerek étrendjébe. A legújabb tanulmányok a gyermekek ízlésének fejlődését és a neofóbiát számos olyan tényezővel hozzák kapcsolatba, amelyek korai életkortól kezdve hatnak az ételválasztásra.

Valójában az íz és az ételválasztást a gyermek korai életszakaszainak bizonyos tényezői befolyásolják: a fő ízreceptorok működésének genetikai hatása; olyan élelmiszerek, amelyekkel az anya a magzatot táplálja a terhesség alatt; a szoptatott baba érzékeli az anyatej ízét, amely az anya táplálkozásától függően változik; az elválasztás biztosítja az étel első ízélményét. Az ízek széles skálájával való korai találkozás az egyetlen kulcs a gyermekekben a gyümölcs- és zöldségevés iránti vágy fokozására, valamint a neofóbia és az új ételek megkóstolásával kapcsolatos bizalmatlanság csökkentésére.

Ennek eredményeként bővülhet az étrend, változatosabb lehet az étkezés. Ebből arra következtethetünk, hogy ha a gyerek nem találkozik a különböző gyümölcsök ízével olyan hamar, ahogy lehet, akkor a neofóbia miatt később elutasítja ezeket az ízeket.

Mit tehet a szülő a neofóbia leküzdésére?

Ha kisgyermeke fél és irtózik az új ételektől – és sok gyerek bizony irtózik – együtt mégis le tudják küzdeni ezt az állapotot. Először is tudni kell, hogy ez normális jelenség és nem a szülő hibája.

Néhány ötlet arra, hogy mit tehet a szülő: mutasson példát az asztalnál, hadd lássa a gyerek, hogy a szülő bizony megeszi a kiválasztott ételt, gyümölcsöt; tegye lehetővé a gyereknek, hogy megtapasztalja, megérintse, sőt megkóstolja az ételt anélkül, hogy ténylegesen le kellene nyelnie; engedje a gyereknek megtapasztalni, hogy az adott étel hideg-e vagy meleg; időnként főzzenek közösen; a zöldségek, gyümölcsök mosását végezzék együtt; vonja be a gyereket az élelmiszerek kiválasztásába a boltban; olvasson a gyereknek étkezésről szóló könyvet (Például: Tatu és Patu, asztalhoz!).

Végül, de nem utolsó sorban kóstoltassa meg a gyógynövény tartalmú RedPower Immuno almalét. Ízleljék meg együtt! A gyerekek szeretik az édes ízt és mivel ez az ital csak természetes cukrot tartalmaz, nem hizlal. Persze a fogmosás nem maradhat el! A préselés miatt az italba a gyümölcs húsa is belekerül így a rostartalma jótékony hatással bír a bélműködésre. Arról nem beszélve, hogy az Immuno az immunrendszert erősíti. Egészségükre!