Barion Pixel

Redpower almalé és a V-védjegy

RedPower gyógynövény tartalmú italok és a V-védjegy

Örömmel tájékoztatjuk vásárlóinkat, hogy 2021 májusától a RedPower gyógynövény tartalmú rostos almaleveink jogosultak a Vegan, azaz a V-védjegy használátra. Ennek a rövid hírnek a hátterében komoly munka áll.

Ez a védjegy nem vásárolható meg, szigorú és ellenőrzött feltételekhez van kötve a használata. A RedPower termékek gyártási helyszínén a védjegyet kiadó szervezet szakemberei alaposan áttanulmányozták a teljes műszaki folyamatot és megismerkedtek a termék minden alkotórészével. Büszkék vagyunk arra, hogy a RedPower márkájú termékeink dobozán ezentúl a vásárlók is láthatják a zöld-sárga színekből álló védjegyet. Mi is ez a V-védjegy?

A V-védjegy története

A védjegy grafikája nagyon egyszerű: V-alakú, kétágú zöld növény sárga háttérrel, melynek jobb szára levélben végződik. Ezt a levelet már az 1970-es években a vegetáriánus életmód szimbólumaként kezdték használni. A V tervezője az olasz Bruno Nascimben professzor volt, aki ingyenesen elérhetővé tette a címkét az összes vegetáriánus szervezet számára.

Még 1985-ben, az első Európai Vegetáriánus Kongresszuson történt bemutatása után vált nemzetközileg ismertté. Ugyanebben az évben megalakult az Európai Vegetáriánus Unió (EVU), amely azóta a V-t logójának szerves részévé tette. Ma a világon egyre több intézmény használja logója részeként, szilárdan megalapozva a vegetáriánus és a vegán életben.

Európában a V-védjegy elsősorban az élelmiszeriparban honosodott meg. Svájci és német felmérések szerint évek óta ez a legismertebb címke ebben az ágazatban. A V-védjegy jelenleg a gasztronómiai és kozmetikai szektorban is bevezetésre kerül, de tisztítószerek és egyéb nem élelmiszeripari termékek is folyamatosan megszerzik a védjegy jogát.
Miért előnyös számomra a V-védjeggyel ellátott termék?

Számos vállalat és gyártó saját zöldcímkét használ termékeihez. E címkék létrehozásakor azonban saját kritériumaikat határozzák meg a vegán és vegetáriánus termékekre, ami következetlenségeket eredményezhet. A különböző gyártók termékei között nehéz az összehasonlítás. A háttérismeretek hiánya a különféle összetevőkről és a fontos termelési kritériumokról nehezen értelmezhető termék címkézéshez vezethet. Ezeket a saját készítésű címkéket nem ellenőrzik független szervek.

A fogyasztók egyre inkább az átláthatóságot követelik, hogy gyorsan és magabiztosan azonosíthassák a vegán és vegetáriánus termékeket. Jelenleg csak a V-védjegy képes felajánlani ezt az egyértelműséget a vegán és vegetáriánus termékek címkézésének szabványosított kritériumainak köszönhetően. Ezenkívül a V-védjegy Európában az egyetlen független címke a „vegán” és a „vegetáriánus” kategóriában.

Összefoglalva tehát ha V-védjeggyel ellátott terméket vásárol, biztos lehet abban, hogy annak minősége ellenőrzött, szabványosított feltételeknek felel meg, mely folyamatot független szakemberek végzik a gyártás helyszínén.

Miért nem elég csak elolvasnom az összetevőket?

Az összetevők listájának egyszerű elolvasása nem nyújt elég bizonyosságot abban, hogy egy termék vegetáriánus vagy vegán. Egyes összetevőket E-számként adnak meg, amelyek sok fogyasztó számára ismeretlenek. Továbbá nem mindig világos, hogy bizonyos összetevők növényi vagy állati eredetűek-e – például általában nem szokás, hogy a termelési adalékanyagok, amelyek közül sok állati eredetű, szerepeljen az összetevők listáján.

A receptek megváltoztatása azt jelentheti, hogy egy szeretett vegán vagy vegetáriánus termék hirtelen állati termékeket tartalmaz anélkül, hogy a fogyasztók észrevennék. Nemcsak a V-védjegy engedéllyel rendelkező termékek összetételét ellenőrzik, hanem a termék fejlesztésében résztvevő minden egyes gyártási lépést is megvizsgálnak. A V-védjegy tehát gyors és megbízható mutató, amely megkíméli a fogyasztókat az összetevők listájának áttekintésével.
Milyen gyártók termékei kaphatják meg a V-védjegy használat jogát?

Azok a cégek, melyek jogot akarnak szerezni a termékeiknek a V-védjegy viselésére, kötelesek nyilatkozni az engedélyt kiadónak a termékek és a feldolgozás során felhasznált összes adalékanyag teljes összetételéről. Ezen önbevallás alapján és a V-védjegy csapatának ellenőrzését követően az élelmiszerek és egyéb termékek besorolhatók „vegán” vagy „vegetáriánus” kategóriába.

Milyen szempontok szerint jelölik a V-védjegyet viselő termékek vegánnak vagy vegetáriánusnak?

A „vegán” és a „vegetáriánus” fogalom nem ugyanazt jelenti. Azok kedvéért, akik most ismerkednek a témával röviden leírjuk mi a különbség. A RedPower márkanevet viselő gyógynövény tartalmú rostos almalevek az alábbi elvárásokat maximálisan kielégítik.

Vegetáriánus jelentése

Azokat az ételeket és egyéb termékeket, amelyek nem tartalmaznak állatokat vagy állatrészeket, vegetáriánusnak tekintenek. Ez figyelembe veszi az összes gyártási és feldolgozási lépést. Az élő állatok segítségével létrehozott ételeket és egyéb termékeket, valamint az állati eredetű termékeket vegetáriánusnak tekintik.

Vegán jelentése

Azokat az ételeket és egyéb termékeket, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, vegánnak nevezik. Ahhoz, hogy egy termék vegán legyen, az elkészítésükhöz sem szabad élő állatok vagy állati eredetű komponenseket felhasználni. Ez kötelezően érvényes az adott termék összes gyártási és feldolgozási lépésére. Ebből az eszméből keletkezett a veganizmus.

A V-védjegy használatának további feltételei

A V-védjegy jogosultság megszerzéséhez szigorú kritériumoknak kell megfelelnie a gyártónak, mint említettük a teljes gyártási és feldolgozási folyamat során. Sőt, az engedélyezés már a termesztés, trágyázás, betakarítás időszakát is felöleli.

A „V” jelöléssel ellátott termékek alapanyagainak termesztésére szolgáló talajon használt műtrágyák nem képeznek releváns kritériumot. Az öko mezőgazdaságból termelt nyersanyagokat azonban előnyben kell részesíteni, és a cégeket arra ösztönzik, hogy önként kerüljék az állati eredetű anyagokat tartalmazó műtrágyák használatát.

A gyártási folyamatot úgy kell megtervezni, hogy az kizárja az állati összetevőkkel való szennyeződés lehetőségét. A V-védjegy kritériumai szerint a végtermék összes ellenőrizhető állati összetevőjével történő teljes szennyeződés nem haladhatja meg a 0,1% -ot (1 g / kg). Bizonyos termékcsoportokra más, „műszakilag megvalósítható kimutatási határon” alapuló szabályok vonatkozhatnak. Elvárás az összetevők és szennyeződések nyomonkövethetősége, különösen a gyártási folyamatban esetlegesen előforduló allergénekkel vagy állati eredetű termékekkel való szennyeződés jelenléte. Az ilyen eset azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a végtermék valóban állati termékeket tartalmazna; tehát az ilyen információkat hordozó termékek megfelelnek a V-védjegy kritériumainak, feltéve, hogy a gyártás során semmilyen állati összetevőt nem szándékosan adnak hozzá.

A V-védjegyből nem zárják ki azokat a termékeket, amelyek csomagolása állati eredetű termékeket tartalmaz. A cégeket azonban arra ösztönzik, hogy önként kerüljék az állati eredetű termékeket tartalmazó csomagolások használatát.

Milyen jellegű termékek nem jogosultak a V-védjegyre?

Alapból nem kaphatnak V-védjegyet a GMO-kat (géntechnológiával módosított organizmusokat) tartalmazónak termékek. Továbbá, a V-védjegy soha nem engedélyezett a következő termékekre vagy a következő összetevők bármelyikét tartalmazó termékekre:

  • Vágási termékek, halak, halrészek vagy más tengeri állatok zsírjai, állati eredetű aromák (a tej alapú aromák kivételével).
  • A baromfitojástól eltérő tojások (pl. kaviár).
  • Tejtermékek, amelyekben állati oltót használnak.
  • Méhpempő.
  • Állati eredetű összetevőkből készült színezékek.
  • Állati csontszállal feldolgozott cukrok.
  • Állati eredetű hordozóanyagok vagy adalékanyagok.
  • Tisztítás állati eredetű anyagokkal (pl. zselatin, tojásfehérje).

Milyen lépéseket tesznek annak biztosítására, hogy a cégek megfeleljenek a V-védjegy követelményeinek?

A V-védjegy csapata fenntartja a jogot, hogy minőségbiztosítási intézkedéseket hajtson végre a V-védjegy hitelességének és ígéreteinek megőrzése érdekében. A receptek, vagy az előállítási folyamat bármely változását haladéktalanul be kell jelenteni anélkül, hogy a minőségirányításért felelős V-védjegy csapat tagjai erre felszólítanák a gyártót. Miután a gyártó bejelentette a vonatkozó változásokat, új ellenőrzésen kell átesniük.

A RedPower üzemében egy év múlva, azaz 2022-ben kerül sor az inspekcióra, hacsak addig új termékkel nem jelentkezünk…

Szólj hozzá!