Barion Pixel

Vércukor szabályozó gyógynövények

A vércukorszint szabályozása kulcsfontosságú a jó egészség és a diabétesz kezelése szempontjából. A gyógynövények hosszú ideje részei voltak különböző kultúrák gyógyászati hagyományainak, és sokan úgy vélik, hogy bizonyos növények hatékonyak lehetnek a vércukorszint karbantartásában. Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk ezeket a gyógynövényeket, bemutatva a legjelentősebbeket és az eddigi tudományos bizonyítékokat arról, hogy mennyire hatékonyak a vércukorszint szabályozásában.

Kínai keserűdinnye (Momordica charantia)

A kínai keserűdinnye (Momordica charantia (M. charantia)), más néven keserű tök vagy keserű uborka, hagyományosan a vércukorszint csökkentésére használt gyógynövény. Antidiabetikus tulajdonságai miatt nagy figyelmet kapott. Gyümölcsét cukorbetegség és ahhoz kapcsolódó állapotok kezelésére is használják Ázsia, Dél-Amerika, India és Kelet-Afrika bennszülött lakossága körében. A keserűdinnye antidiabetikus hatásáért felelős fő összetevői a triterpén, a fehérje, a szteroid, az alkaloid, a szervetlen lipid és a fenolos vegyületek.

Számtalan preklinikai tanulmány dokumentálta a keserűdinnye antidiabetikus és hipoglikémiás hatását különböző feltételezett mechanizmusokon keresztül

Inzulinmimétikus hatás: A keserű dinnye kivonatában található polipeptidek és charantin nevű hatóanyagok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hasonlóak az inzulinhoz. Ezek a vegyületek képesek a sejtfelület inzulin receptoraira kötődni és stimulálni azokat, így fokozhatják a glükóz felvételét a sejtekbe anélkül, hogy inzulint termelnének.

Glükózanyag-megakadályozó hatás: A keserű dinnye kivonata képes lehet gátolni a szénhidrátok emésztését és felszívódását a bélben. Ennek eredményeként a felszívódó glükóz mennyisége csökken, így kevesebb cukor jut a véráramba, és csökken a vércukorszint.

vercukor-karbantartasa-keseru-dinnyevel-redpower
Keserű dinnye csökkenti a vércukor szintet

Inzulin érzékenység javítása: Fiziológiai kísérletek azt is kimutatták, hogy a keserűdinnye serkentheti az endokrin hasnyálmirigyből az inzulin kiválasztását és glükózfelvételt válthat ki a májban.

Gyulladáscsökkentő hatás: A keserű dinnye számos gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz. A krónikus gyulladás hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához és súlyosbodásához. A gyulladás csökkentése segíthet javítani az inzulin érzékenységet és stabilizálni a vércukorszintet.

Ceyloni fahéj (Cinnamomum verum)

A fahéj hosszú ideje ismert a vércukorszint szabályozásának előnyeiről. A fahéjban található különböző aktív összetevők, például a cinnamaldehyde és a procyanidin, valószínűleg felelősek ezekért a kedvező hatásokért. Egy fahéjról szóló ismertetőt már korábban közzétettünk.

A ceyloni fahéjban található aktív összetevők, például a cinnamaldehyde, a cinnamic acid és a procyanidin, számos módon járulhatnak hozzá a vércukorszint csökkentéséhez

Inzulinérzékenység javítása: A ceyloni fahéj segíthet javítani az inzulin érzékenységét. Az inzulinérzékenység azon képesség, hogy a sejtek hatékonyan reagáljanak az inzulin jelenlétére és felhasználják a glükózt energiaforrásként. A ceyloni fahéjban található aktív vegyületek növelhetik az inzulin érzékenységét, ami elősegítheti a glükóz bejutását a sejtekbe és csökkentheti a vércukorszintet.

Glükózfelvétel fokozása: A ceyloni fahéj csökkenti a bélben a glükóz felszívódását és serkenti a sejtek glükóz felvételét.


Glükóztermelés gátlása: A ceyloni fahéj gátolhatja a máj glükóztermelését. A máj a glükóz egyik fő forrása a testben, és a ceyloni fahéjban található aktív vegyületek képesek lehetnek gátolni a máj glükóztermelését, ezáltal csökkentve a vérben lévő glükóz mennyiségét.


Gyulladáscsökkentő hatás: A fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A krónikus gyulladás hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához és a vércukorszint instabilitásához. A ceyloni fahéjban található aktív vegyületek képesek lehetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, ami pozitívan befolyásolhatja a vércukorszintet.


Gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbér nemcsak egy ízletes fűszer, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, köztük a vércukorszint szabályozásában is segíthet. A kutatások kimutatták, hogy a gyömbér kivonatának fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulin érzékenységet. A gyömbérben található aktív vegyületek, például a gingerolok, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ami szintén fontos lehet a diabétesz kezelésében.

A gyömbérnek különféle mechanizmusai vannak, amelyek hozzájárulhatnak a vércukorszint szabályozásához

Inzulinérzékenység javítása: A gyömbér segíthet javítani az ember inzulinérzékenységét is. Az alacsony inzulinérzékenységű egyén valószínűleg inzulinrezisztenciával rendelkezik, ami növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezenkívül egy 2020-as tanulmány azt mutatja, hogy a gyömbér fogyasztása javíthatja a vér lipidprofilját.

Szénhidrát anyagcseréjének támogatása: A gyömbér segíthet javítani a szénhidrátok anyagcseréjét. A gyömbérről kimutatták, hogy modulálja az inzulin felszabadulását. A gyömbér elősegíti a glükóz kiürülését az inzulinra reagáló perifériás szövetekben, ami kulcsfontosságú a vércukor-homeosztázis fenntartásában. Emellett arról számoltak be, hogy a 6-gingerol növeli az inzulinra reagáló zsírsejtek glükózfelvételét.

Gyulladáscsökkentő hatás: A gyulladásos folyamatok hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához és a vércukorszint instabilitásához. A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladást, ezáltal hozzájárulva a vércukorszint stabilizálásához.

Hasnyálmirigy működésének támogatása: A hasnyálmirigy a vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságú szerepet játszik, mivel inzulint termel, amely a glükóz sejtekbe történő felvételét szabályozza. A gyömbér antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jót tesznek a hasnyálmirigynek, mivel szabályozzák a gyulladást és fokozzák a megfelelő emésztéshez szükséges enzimeket.

Almaecet (Apple Cider Vinegar)

Az almaecetet hagyományosan az emésztési problémák kezelésére használták, de a vércukorszint szabályozásában is segíthet. Néhány kutatás kimutatta, hogy az almaecet fogyasztása étkezések előtt csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulin érzékenységet. Az almaecetben található ecetsav valószínűleg felelős ezért a hatásért, mivel segíthet a szénhidrátok lebontásában és a glükóz felszívódásának csökkentésében.

Néhány lehetséges mechanizmus, amelyen keresztül az almaecet csökkentheti a vércukorszintet

Szénhidrátok lebontásának lassítása: Az almaecet segíthet lassítani a szénhidrátok lebomlását azáltal, hogy megzavarja a gyomorban az emésztésükért felelős enzimeket, egyben lassítja a glükóz felszívódását a vérből a sejtekbe. Ezáltal megakadályozhatja a vércukorszint hirtelen emelkedését az étkezés után, és segíthet fenntartani egy stabil vércukorszintet. Az almaecetben található ecetsav lelassíthatja a szénhidrátok és keményítők emésztését.

Inzulinérzékenység javítása: Néhány kutatás azt sugallja, hogy az almaecet fogyasztása hozzájárulhat az inzulin érzékenység fokozásához. Az inzulinérzékenység növelése lehetővé teszi a sejtek számára, hogy hatékonyabban felhasználják az inzulint és a glükózt, így csökkenhet a vércukorszint.

Glükóztermelés gátlása: Az almaecet képes lehet gátolni a májban a glükóztermelést, ami szintén hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. A kevesebb glükóztermelés kevesebb glükóz bejutását eredményezi a véráramba, ezáltal csökken a vércukorszint.

Telítettség érzés elősegítése: Az almaecet fogyasztása étkezés előtt néhányan úgy érezhetik, hogy jobban telítettségérzést kelt, ami segíthet csökkenteni az étvágyat és az étkezési mennyiséget. Ennek következtében kevesebb szénhidrátot és cukrot fogyasztanak, ami hozzájárulhat a vércukorszint stabilitásához.

Aloe vera

Az aloe vera nemcsak a bőrre gyakorol jótékony hatást, hanem a vércukorszint szabályozásában is segíthet. Az Aloe vera antidiabetikus és hipoglikémiás tulajdonságait részben erős antioxidáns hatása közvetíti. A kutatások azt mutatják, hogy az aloe vera kiegészítők fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet és támogathatja az egészséges anyagcserét. Az aloe vera levelei és zseléje számos biológiailag aktív vegyületet tartalmaz, amelyeknek vércukorszint-csökkentő hatása lehet.

Néhány lehetséges mód, ahogy az Aloe vera hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez:

Inzulinérzékenység javítása: Számos tanulmány kimutatta, hogy az A. vera képes csökkenteni a vércukorszintet a hasnyálmirigysejtek védelmével és/vagy az inzulinérzékenység javításával. Az Aloe vera hipoglikémiás hatása a hasnyálmirigy-sejtek működésének fokozódásának tulajdonítható az inzulin szintézisében és szekréciójában. A hipolipidémiás hatás pedig az A. verában található fitoszteroloknak tulajdonítható, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását a bélben

Szénhidrát emésztésének gátlása: Az Aloe vera tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek gátolhatják a szénhidrátok emésztését. Ezáltal csökkentheti a szervezet glükózfelvételét, ami stabilizálhatja a vércukorszintet, különösen étkezések után. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy az Aloe vera szénhidrát frakciója javította a glükóz anyagcserét a glikogenezis aktiválásával és a glükoneogenezis leszabályozásával, ezáltal fenntartva a glükóz homeosztázist. Ezért az Aloe Vera szénhidrát frakció alternatív gyógyszerként használható a diabetes mellitus tüneteinek enyhítésére.

Gyulladáscsökkentés: Az aloevera gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, és a kutatások azt mutatják, hogy a krónikus gyulladás hozzájárulhat a vércukorszint instabilitásához. Az aloevera gyulladáscsökkentő hatása révén közvetetten segíthet a vércukorszint normalizálásában.

Babkivonat (Phaseolus vulgaris)

A babkivonatban található fitokemikáliák gátolhatják a szénhidrátok emésztését, ezáltal csökkenthetik a vércukorszintet. Néhány kutatás kimutatta, hogy a babkivonat fogyasztása étkezések előtt segíthet csökkenteni a vércukorszintet és javítani az inzulin érzékenységet.

Lehetséges módok, melyek révén a fehér vesebab kivonat segíthet a vércukorszint csökkentésében

Szénhidrát emésztésének gátlása: A fehér vesebab kivonat amiláz inhibitort tartalmaz. Az amiláz egy enzim, amelyet az emésztőrendszer a szénhidrátok lebontására használ. A fehér vesebab kivonat bevitele blokkolja ennek az enzimnek a működését, megakadályozva, hogy az emésztőrendszer lebontsa a szénhidrátokat a felszívódás érdekében.

vercukor-karbantartasa-feher-babbal-redpower
A vesebab kivonat csökkenti a glükóz felszívódását

Glükóz felszívódásának csökkentése: A fehér vesebab kivonat azért érdekes, mert fehérje alapú α-amiláz gátlót (α-AI) tartalmaz, amely „keményítő blokkolóként” működik azáltal, hogy kötődik a célenzimhez, az α-amilázhoz, amely az emésztéshez nélkülözhetetlen enzim. Ha ez a folyamat lelassul vagy gátolt, a szénhidrátok lassabban emészthetők meg, így kevesebb cukor jut a véráramba, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet.

Inzulinérzékenység javítása: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a fehér vesebab kivonata segíthet növelni az inzulinérzékenységet. Ez azt jelenti, hogy a sejtek hatékonyabban reagálhatnak az inzulin jelenlétére, és jobban felhasználhatják a véráramból származó glükózt. Ennek eredményeként csökkenhet a vércukorszint.

Szilimarin tartalmú gyógynövények (máriatövis, articsóka)

A szilimarin egy olyan hatóanyag, amely megtalálható néhány gyógynövényben, például a máriatövisben és az articsókában. Ez a vegyület segíthet a máj egészségének fenntartásában és a vércukorszint szabályozásában is. A szilimarin képes lehet csökkenteni a májban termelt glükóz mennyiségét és javítani az inzulin érzékenységet.

A vércukorszint csökkentésének mechanizmusa a szilmarinnal kapcsolatban még nem teljesen ismert, de több lehetséges módja lehet a hatás kifejtésének

Inzulinérzékenység növelése: Sok májbetegség kapcsolódik az inzulinrezisztenciához, és jól ismert, hogy az inzulinrezisztencia gyakran megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, erősen összefügg a túlsúllyal és az elhízással. Az elhízott állapotokban az inzulinrezisztencia a krónikus gyulladással is összefügg. Tehát az inzulinrezisztenciát az elhízás során kialakuló gyulladásos környezet jellemzi, és az elhízás nagyban hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához. A szilimarin fokozhatja az inzulinérzékenységet azáltal, hogy befolyásolja a glükózfelvételben részt vevő jelátviteli útvonalakat.

Glükóztermelés gátlása: A szilmarin képes lehet csökkenteni a máj glükóztermelését. A máj szerepet játszik a glükóz tárolásában és felszabadításában a véráramba. A szilmarin befolyásolhatja ezt a folyamatot, csökkentve a máj által termelt glükóz mennyiségét, ami segíthet stabilizálni a vércukor szintet.

Gyulladáscsökkentő hatás: Mivel a szilimarin 80% szilibint tartalmaz, hatékonynak bizonyult a gyulladásos citokinek szérumszintjének javításában és csökkentésében. Számos tanulmány megerősítette, hogy a szilibin gátolja a gyulladás előtti molekulák expresszióját. Így segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást, amely összefüggésbe hozható a vércukorszint instabilitásával és az inzulin rezisztencia kialakulásával.

Béta-sejtek védelme: A szilmarin védelmet nyújthat a hasnyálmirigy béta-sejtjei számára. Ezek a sejtek felelősek az inzulin termeléséért, és a szilmarin védelme segíthet megőrizni és fenntartani az egészséges inzulintermelő kapacitást.

Ezek a gyógynövények ígéretesek lehetnek a vércukorszint szabályozásában, és sok ember számára segíthetnek a diabétesz kezelésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden egyén egyedi, és az egyes gyógynövények hatékonysága változhat személyenként. Különös tekintettel a folyamatosan szedett gyógyszerekkel fellépő esetleges kölcsönhatásra. Külön kiemeljük, hogy mennyire fontos a háziorvossal vagy kezelőorvossal konzultálni, mielőtt bármilyen új gyógynövény használatát bevezetné.