Barion Pixel

A RedPower Immuno és a ceyloni fahéj kapcsolata

A fahéj nagyon finom fűszer. Gyógyító tulajdonságait évezredek óta dicsérik. A modern tudomány most megerősítette azt, amit az emberek régóta tudnak. A cikkben összefoglaljuk a fahéj egészségügyi hatását, melyeket tudományos kutatások támasztanak alá.

Miből készül a fahéj?

A fahéj a fahéjfák szárának levágásával készül. Ezután a belső kéreg részt kivonják és a fás részeket eltávolítják. Amikor megszárad, csíkokat képez, amelyek tekercsekké görbülnek össze, ezek lesznek a fahéjrudak. Ezeket a rudakat megőrölve fahéjport kapunk.

A történelem során alapanyagként használták, egészen az ókori Egyiptomig. Régen ritka és értékes anyag volt, és ajándéknak adták a királyoknak. Manapság a fahéj olcsó, minden szupermarketben kapható, és különféle ételek és receptek összetevőjeként ismert.

A fahéj jellegzetes illata és íze az olajos résznek köszönhető, amelyben nagyon magas a fahéj-aldehid nevű vegyület. A tudósok úgy vélik, hogy ez felelős a fahéj egészségre és anyagcserére gyakorolt erőteljes hatásaiért.

A fahéj típusai

A fahéjnak két fő típusa létezik:

  • Ceyloni fahéj, amit „igazi” fahéjnak is neveznek. A RedPower Immuno ital is ezt a fajtát tartalmazza. A Cinnamomum verum nevű fából állítják elő, ami Sri Lanka és India déli részén őshonos.
  • Cassia fahéj: A leggyakoribb fajta ma, amit az emberek általában „fahéjnak” neveznek. A Cassia fahéj a Cinnamomum cassia fából származik, más néven Cinnamomum aromaticum. Dél -Kínából származik, és kínai fahéj néven is ismert. Minősége kevésbé jó a ceyloni fahéjhoz képest.

A fenti két fajtán kívül még létezik az indonéz eredetű Cinnamomum burmannii (más néven Korintje Cinnamon) és a Cinnamomum loureiroi (más néven Royal Cinnamon), melyet Vietnámban termesztenek.

A fahéj hasznos alkotó részei

A fahéj tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok megvédik szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól. A fahéj tele van ilyen antioxidánsokkal, például polifenolokkal. Egy tanulmányban, amely 26 fűszer antioxidáns aktivitását hasonlította össze, a fahéj egyértelmű győztesnek számított, és még a „szuperételeket” is megelőzte, mint a fokhagyma és az oreganó. Valójában annyira erős, hogy a fahéj természetes élelmiszer tartósítószerként használható.

A fahéj gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A gyulladás segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében és a szövetek károsodásának helyreállításában. A gyulladás azonban problémává válhat, ha krónikus és a szervezet saját szövetei ellen irányul. A fahéj hasznos lehet ebben a tekintetben. Tanulmányok azt mutatják, hogy ez a fűszer és antioxidánsai erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fahéj csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A fahéjat összefüggésbe hozták a szívbetegségek kockázatával, ami a világ leggyakoribb korai halálának oka. A 2 -es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél kimutatták, hogy napi 1 gramm vagy körülbelül fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vér markereire. Csökkenti az összes koleszterin, a „rossz” LDL -koleszterin és a trigliceridek szintjét, míg a „jó” HDL -koleszterin stabil marad.

A közelmúltban egy nagy áttekintő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a napi 120 mg fahéj adagnak lehetnek ilyen hatásai. Ebben a tanulmányban a fahéj a „jó” HDL-koleszterinszintet is növelte. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a fahéj csökkenti a vérnyomást. Mindezek a tényezők együttesen drasztikusan csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

A fahéj javíthatja az inzulin iránti érzékenységet. Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, amely szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Szintén elengedhetetlen a vércukor véráramból a sejtekbe történő szállításához. A probléma az, hogy sokan ellenállnak az inzulin hatásának. Ezt inzulinrezisztenciának nevezik, amely olyan súlyos állapotok jellemzője, mint például a 2 -es típusú cukorbetegség. A jó hír az, hogy a fahéj drámaian csökkentheti az inzulinrezisztenciát, segítve ezt a fontos hormont a munkájában. Az inzulinérzékenység növelésével a fahéj csökkentheti a vércukor szintet, amint azt a következő bekezdésben részletezzük.

A fahéj csökkenti a vércukor szintet, és erőteljes cukorbetegség elleni hatással rendelkezik A fahéj jól ismert vércukorszint-csökkentő tulajdonságairól. Az inzulinrezisztenciára gyakorolt jótékony hatásokon kívül a fahéj számos más módon is csökkentheti a vércukor szintet.

Először is kimutatták, hogy a fahéj csökkenti az étkezés után a véráramba jutó glükóz mennyiségét. Ezt számos emésztőenzim zavarásával teszi, ami lassítja a szénhidrátok lebontását az emésztőrendszerben.

Másodszor, a fahéjban lévő vegyület az inzulint utánozva hathat a sejtekre. Ez nagymértékben javítja a sejtek glükózfelvételét, bár sokkal lassabban működik, mint maga az inzulin. Számos humán tanulmány megerősítette a fahéj cukorbetegség elleni hatását, és azt mutatta, hogy 10–29% -kal csökkentheti az éhgyomri vércukor szintet. A hatásos dózis általában 1–6 gramm vagy körülbelül 0,5–2 teáskanál fahéj naponta.

A fahéj jótékony hatással lehet a neuro-degeneratív betegségekre. A neuro-degeneratív betegségeket az agysejtek szerkezetének vagy működésének fokozatos elvesztése jellemzi. Az Alzheimer kór és a Parkinson-kór a két leggyakoribb típus. A fahéjban található két vegyület gátolja a tau nevű fehérje felhalmozódását az agyban, amely az Alzheimer kór egyik jellemzője. Egy Parkinson-kóros egereken végzett vizsgálatban a fahéj segített a neuronok védelmében, normalizálta a neurotranszmitter szintjét és javította a motoros funkciókat. Ezeket a hatásokat tovább kell vizsgálni emberekben.

A fahéj védelmet nyújthat a rák ellen. A rák súlyos betegség, amelyet a sejtek ellenőrizetlen növekedése jellemez. A fahéjat széles körben tanulmányozták a rák megelőzésében és kezelésében való lehetséges felhasználása miatt. Összességében a bizonyítékok laboratóriumi és állatkísérletekre korlátozódnak, amelyek azt sugallják, hogy a fahéj kivonatok védhetnek a rák ellen. Csökkenti a rákos sejtek növekedését és az erek képződését a daganatokban, és mérgezőnek tűnik a rákos sejtekre, ami sejthalált okoz.

Egy vastagbélrákban szenvedő egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a fahéj a vastagbélben lévő méregtelenítő enzimek hatékony aktivátora, védve a rák további növekedésétől. Ezeket a megállapításokat laboratóriumi kísérletek is alátámasztották, amelyek azt mutatták, hogy a fahéj aktiválja a védő antioxidáns válaszokat az emberi vastagbélsejtekben. Azt, hogy a fahéjnak van-e hatása az emberre, további, ellenőrzött vizsgálatokban kell megerősíteni.

A fahéj segít a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében. A fahéj-aldehid, a fahéj egyik fő aktív összetevője, segíthet a különféle fertőzések leküzdésében. A fahéj olaj hatékonyan kezeli a gombák által okozott légúti fertőzéseket. Gátolhatja bizonyos baktériumok, köztük a Listeria és a Salmonella növekedését is. A bizonyítékok azonban korlátozottak, és eddig nem igazolták, hogy a fahéj csökkenti a fertőzést a test más részein. A fahéj antimikrobiális hatásai segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében és a rossz lehelet csökkentésében is.

A fahéj segíthet a HIV vírus elleni küzdelemben. A HIV olyan vírus, amely lassan lebontja az immunrendszert, és végül kezeletlen AIDS -hez vezethet. A Cassia fajtákból kivont fahéjról úgy gondolják, hogy segít a HIV-1, a HIV-vírus leggyakoribb törzse elleni küzdelemben az emberekben. Egy HIV-fertõzött sejteket vizsgáló laboratóriumi módszer megállapította, hogy a fahéj volt a leghatékonyabb kezelés mind a 69 vizsgált gyógynövény közül. Ezeknek a hatásoknak a megerősítésére emberi kísérletekre van szükség.

A száraz fahéj fogyasztásának kockázatai

Amióta a „fahéj terápia” vadul népszerűvé vált, sokan megpróbáltak nagy mennyiségű száraz fahéjat enni. Ez a „terápia” magában foglalja egy evőkanál száraz, őrölt fahéj fogyasztását egy perc alatt, ivóvíz nélkül. Bár ártalmatlannak tűnhet, az eljárás nagyon veszélyes lehet.

A száraz fahéj fogyasztása irritálhatja az ember torkát és a tüdejét, valamint öklendezhet vagy fulladozhat. Ezenkívül tartósan károsíthatja a tüdőt. Ez azért lehetséges, mert a tüdő nem tudja lebontani a fűszer rostjait. Felhalmozódhat a tüdőben, és aspirációs tüdőgyulladás néven ismert tüdőgyulladást is okozhat. Ha az aspirációs tüdőgyulladást nem kezelik, a tüdő véglegesen hegesedhet és esetleg összeomolhat.