Barion Pixel

Tizenévesek és alvás: Az alvásmegvonás ára

Március 17-én a világ sok országában ünnepelték az Alvás Világnapját (World Sleep Day 2023). Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szervezésében nemzetközi tudományos tanácskozást tartottak a Magyar Tudományos Akadémián. A rossz minőségű alvás rengeteg veszélyt hordoz, ami különösen igaz a kamaszokra. Az alvászavar kérdésével már blog rovatunk is foglalkozott.

A megfelelő alvás hiánya összefügg a rosszkedvvel, kockázatos viselkedéssel és sérülésekkel

Ez egy kihívó gondolat, de mi van akkor, ha az a viselkedés, amelyet véletlenül „tinédzserkori szorongásként” elhessegetünk – a kedélyesség, az állandó harcok, az egész napos alvás, a meggondolatlan, impulzív és hanyag viselkedés – valójában nem a tinédzser lét normális velejárója? Vagy legalábbis nem olyan mértékben, ahogy feltételezzük. Mi van akkor, ha ehelyett rossz szolgálatot teszünk tinédzsereinknek azzal, hogy „normálisnak” írjuk le azt, ami a valóságban a krónikus és súlyos alváshiány tünete?

Tudjuk, hogy a serdülőkorban bekövetkező radikális változások, beleértve az óriási hormonális eltolódásokat és az agy jelentős fejlődését, hatással vannak a tizenévesek viselkedésére. De a krónikus alváshiány fizikai, mentális és viselkedési következményei is mélyrehatóak. A Magyar Alvásszövetség szerint kamasz gyerekeink az optimálisnál kevesebbet alszanak.


Az alváshiány egyfajta állandó felhőbe vagy ködbe helyezi a tinédzsereket – magyarázza Mary Carskadon, PhD, a Brown Egyetem pszichiátria professzora, valamint a Rhode Island-i Bradley Kórház kronobiológiai és alváskutatási igazgatója. „Az egyik hasonlatom, amelyet használok, az az, hogy olyan, mintha asztigmatizmusom lenne. Nem veszem észre, milyen rossz a látásom, amíg nem kapok szemüveget, azaz ebben az esetben nem alszom jól.” Dr. Carskadon szerint ez a köd negatívan befolyásolhatja a tinédzserek hangulatát, gondolkodási- és reakció képességét, érzelmeik szabályozását, tanulását és a felnőttekkel való boldogulást.

Fokozott sérülésveszély

A vezetés közbeni álmosság szempontjából több csoport kiemelten veszélyeztetett. Ide tartoznak a serdülőkorú és a fiatal felnőtt gépjárművezetők az életviteli szokásaik, és a krónikus alvásmegvonás miatt. A szülőknek nem lenne szabad többé engedniük, hogy kialvatlan serdülő korú gyerekeik üljenek volán mögé.

Az álmosság, fáradtság a legkomolyabb kockázatot jelentheti a volán mögött, de a vezetés nem az egyetlen veszély helyzet. Otthoni és iskolai balesetet is szenvedhet a “félálomban” bolyongó kamasz. Gábor , egy harmadikos gimnazista, például csontig vágta az ujját, amikor késő este, már álmosan egy iskolai projekten dolgozott, közben megéhezett és szendvicset akart készíteni magának. Végül a sürgősségi osztályon kötött ki.
Mi minden történhet egy álmos kamasszal a tornaórán, vagy a közlekedési lámpánál várva? Mi van ha a kialvatlanság miatt elfelejt fontos határidőket?

Túlterhelt, depressziós kamasz

Csökkenő önuralom

Az alváshiány velejárója az önuralom hiánya az érzelmek, és a hangulat felett. Ryan C. Meldrum, PhD, a Floridai Nemzetközi Egyetem Büntetőjogi Tanszékének adjunktusa összefüggést talált a rövid alvási időtartam, a késői lefekvés, valamint a rossz általános alvásminőség és az agresszió, az impulzivitás és az alacsony vérmérséklet között.

„Van egy elmélet, amely az önkontrollt nem stabil személyiségjegynek tekinti” – magyarázza Dr. Meldrum –, hanem olyannak, amely ki van téve a környezet terheléseinek és stresszorainak, amelyben az embereknek napi rendszerességgel kell eligazodniuk. Képzelje el tehát, hogy az önuralom olyan, mint egy izom – ha sok energiát használunk és erőfeszítést teszünk, akkor pihenésre és megújulásra van szükségünk, hogy helyreállítsuk az önszabályozási képességünket.

Allison Baker, MD, gyermek- és serdülőpszichiáter azt mondja, hogy azok a tinik, akik nem alszanak annyit, amennyire szükségük lenne az önszabályozáshoz, valójában sok olyan tünetet mutathatnak, mint az ADHD-s gyerekek. Az álmosság jelei közé tartozhat, ha képtelen ülni, a feladatnál maradni és összpontosítani. „Könnyű félrediagnosztizálni” – mondja Dr. Baker.

Szerhasználat és kockázatos viselkedés

Dr. Carskadon és mások kutatásai azt mutatják, hogy az alváshiányos tinédzserek sokkal nagyobb valószínűséggel használnak stimulánsokat, mint például koffeint és a nikotint, hogy átvészeljék a napot. Az alvással kapcsolatos negatív hangulatokat is gyakran alkoholos öngyógyítással kezelik. Szintén nagyobb valószínűséggel vesznek részt védekezés nélküli szexben és meggondolatlan vezetésben, mint azok a tinédzserek, akik több mint 7 órát alszanak éjszakánként, mert hiányzik belőlük az impulzuskontroll és az ítélőképesség romlása, ami rossz döntéshozatalhoz vezet.

Vannak olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy mivel a tinédzserek még nem teljesen fejlettek a végrehajtó működésük tekintetében” – mondja Dr. Carskadon, „még az akut rövid alvás is kockázatos viselkedéshez és rossz ítélőképességhez vezethet. A megfelelő infrastruktúra hiánya és a rossz alvás kombinációja rossz útra tereli őket.

Alvás és hangulat

A meginterjúvolt tinédzserek közül sokan a hangulatot említették elsőként az alváshiány által befolyásolt tényezőnek. Általában ilyen gondolataik voltak:
Nyomorult vagyok, egyre jobban elkapnak a dolgok, és törékenyebb vagyok.” mondta egy 16 éves gimnazista. „Általában nyűgösebb és ingerlékenyebb vagyok.” említette egy szintén 16 éves lány. „Ha fáradt vagyok, minden más rosszabbnak tűnik. Könnyű depresszióba esni.” mesélte egy érettségi előtt álló diák.

Egyes gyerekek szenvedések árán valahogy képesek kihúzni nagyon kevés alvással hosszú ideig, majd hirtelen sokat alszanak a feltöltődéshez, hogy átvészeljék a következő alváshiányos hetet. De sok gyerek nem ilyen kitartó.

Egy 1600 serdülőt érintő vizsgálat azt találta, hogy sokuknál szinte naponta jelentkeztek depressziós tünetek. Több mint fele (56%) azt mondta, hogy stresszesnek és szorongónak érzi magát. Sokan arról számoltak be, hogy reménytelennek érzik magukat a jövőt illetően. A kevesebb alvás a depresszió magasabb szintjével korrelált, és a depressziósabb gyerekeknek problémái voltak az elalvással vagy az éjszaka átalvásával. Ez egy ördögi kör – az alváshiány befolyásolja a hangulatot, a depresszió pedig alváshiányhoz vezethet. Számos tanulmány, köztük Dr. Meldrum tanulmánya is azt találta, hogy a súlyos alvási adósság összefügg az öngyilkossági gondolatokkal.

Mentális betegség kiváltó oka?

Ezen túlmenően, mivel sok mentális betegség először tizenéves korban jelentkezik, az orvosok attól tartanak, hogy a súlyos alváshiány súlyos depressziót válthat ki azoknál a gyerekeknél, akik már hajlamosak rá.

Tavaly Ben Freedman, egy michigani Ann Arbor állambeli 17 éves gimnazista szenvedett attól, amit apja, Jonathan Freedman, a Michigani Egyetem professzora elég súlyos klinikai depresszióként írt le. A fiú azt mondta, hogy a krónikus alváshiány és a rengeteg tanulmányi terhelés miatti stressz kombinációja váltotta ki belőle a depresszió és a szorongás súlyos keverékét. „Rém fáradt voltam” – mondja. „A kevesebb alvás nagyon-nagyon depressziós állapotba hozott. Nagyon szenvedtem.” Ben azt mondta, hogy akkoriban 5-6 órát aludt, de apja szerint kevesebbet. „A fiam túl sok felvételi előkészítő tanfolyamon vett részt tavaly” – mondja professzor. „Ő és a barátai egész éjszakákat töltöttek ébren, én pedig apaként avatkoztam közbe, amennyire csak tudtam. Az alváshiány és a depresszió kéz a kézben járnak, és Ben egyfajta melankolikus srác„.

A gyógyszeres kezelés, a terápia és az alvási szokásainak megváltoztatása segített Bennek abban, hogy jobban érezze magát, de apja szerint nem volt könnyű meggyőzni a fiát arról, hogy változtatnia kell. „Eleinte nagy volt az ellenállás. Eltartott egy ideig, de végül megértette a helyzetet, és elkötelezte magát a rendszeresebb, következetes alvás mellett„.

A tinédzserek alváshiánya nem a felnőtté válás normális része. A tünetek és következmények konkrét hatással vannak még a legrugalmasabb gyerekekre is, és potenciálisan pusztító hatással vannak azokra, akik hajlamosak a hangulati zavarokra, például a depresszióra.

A nyugodtabb nappalért és minőségi alváshoz javasoljuk a Redpower Harmony gyógyitalt, melynek kúra szerű fogyasztása segít az elalvásban és a pihentetőbb éjszakai alvásban. A nappali energiapótláshoz pedig a magas koffein tartalmú energiaitalok helyett próbálják ki a Redpower Energy gyógyitalt. Minimális koffein szint mellett mégis frissít.