Barion Pixel

Kövér ember immunrendszere

Mindenki szeretne egészséges és boldog életet élni. Ez azonban nem mindig sikerül, időnként megbetegszünk. A különböző fertőzésekkel kapcsolatban gyakori tanács, hogy erősíteni kell az immunrendszert. Azonban valamiért kisebb terep jut annak a kutatási eredménynek, miszerint az elhízás ronthatja az immunrendszer működését, befolyásolhatja a sejt által közvetített válaszokat és a fehérvérsejt számot.

Az egészséges testsúly fenntartása segíthet az immunrendszer támogatásában. Az immunrendszer különböző sejtekből áll, amelyek segítik a szervezetet a fertőzések, betegségek elleni küzdelemben. Az immunrendszer jó működéséhez ezeknek a sejteknek megfelelő egyensúlyban kell együtt lenniük. Számos tényező azonban, beleértve a túlzott testzsírt és a helytelen táplálkozást, befolyásolhatja ezt az egyensúlyt, és nem megfelelően működő sejteket képez.

Például a felesleges zsír a has körül olyan sejtek keletkezését indíthatja el, amelyek elősegítik a gyulladást, gyengítve ezzel az immunrendszert. A krónikus gyulladás gyakran súlyos egészségügyi problémákkal, például koszorúér-betegséggel jár.

Miért rontja az elhízás az immunrendszer működését?

Az elhízás megzavarja az immunrendszer létfontosságú összetevőit. Egy szakirodalmi áttekintés szerzői írják, „az elhízásról kimutatták, hogy növeli a zsírlerakódást az immunrendszer szöveteiben”. A zsír felhalmozódása a nyirokszervekben – beleértve a lépet, a csecsemőmirigyet, a csontvelőt, a nyirokcsomókat és az urogenitális, légzőszervi és gyomor-bél traktus bizonyos szöveteit – „károsan befolyásolja az idősek immunitását”. A csontvelőben lévő zsír gátolja a vérsejtek és a vérlemezkék képződését. Az elhízás a csecsemőmirigy-termelés csökkenésével jár, ami csökkenti a T-sejtek megfelelő fejlődésének képességét, amelyeket az immunrendszer a kórokozók elleni küzdelemben használ fel.

Az elhízás oxigénhiányt okozhat

Amikor a felesleges testzsír elér egy bizonyos mennyiséget, a helyi vénák nem elegendőek a szövet oxigénszükségletének fenntartásához, ami oxigénhiányhoz vezet a test bizonyos részein. Ezt az állapotot hipoxiának nevezik, és a vér alacsony oxigéntartalma okozhatja. A hipoxia rendkívül veszélyes, és azonnali károsodást okozhat a szervekben.

Az elhízás eredménye tápanyaghiány

Míg az alultápláltság régóta ismert oka az immunrendszer nem megfelelő működésének, a „túltápláltság” gyakran a fontos tápanyagok elégtelen mennyiségével jár.

A specifikus mikro-tápanyagok, mint a vas, szelén, cink, réz, valamint a C-, A-, E-, B-6-vitamin és a folsav fontos szerepet játszanak a szervezet immunválaszában. A magas cukor- és zsírtartalmú étrend vagy általában a túl sok kalória fogyasztása hajlamosabbá tesz a fertőzésekre.

Ennek az az oka, hogy a vércukorszint emelkedéséhez vezethet, vagy oxidatív stresszt okozhat. Az oxidatív stressz a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya a szervezetben, ami sejt- és szövetkárosodáshoz vezethet. Ez egy természetes jelenség, és szerepet játszik az öregedési folyamatban. A kulcsszó az egyensúlyhiány, mert az oxigén ilyen típusú károsodása növeli a fertőzés esélyét.

Ha túl kevés fehérjét viszünk be, akkor fennáll a fehérje-energia alultápláltság kockázata is. Ez az immunitás jelentős romlásával is összefüggésbe hozható. Általában úgy gondolják, hogy tápanyaghiány vagy alultápláltság nem fordulhat elő az elhízás által érintett egyénben; a tápanyaghiány és az alultápláltság azonban a helytelen táplálkozás miatt fordul elő. Ezért a tápanyaghiány nagyon könnyen előfordulhatnak bármely rosszul táplálkozó embernél, testsúlyától függetlenül.

Túlsúlyos? Elhízott? Hájas?

A köznyelvben a kövér szónak sok szinonimája van. Többek között például, pufók, dagadék, hájas, elhízott, pocakos, testes, dundi, teltkarcsú, molett, stb. Orvosi diagnózisban elsősorban túlysúly, elhízás és adipozitás szavakkal találkozunk. Tekintsük ezeket irányadónak és nézzük meg, melyik szó mit jelent.

Ehhez először érdemes kiszámolni a testtömeg-indexet (BMI). Rengeteg segítséget nyújt az interneten elérhető különböző BMI kalkulátor. Ha megvan az eredményünk nézzük a továbbiakat.

nagyon-kover-ember-merlegen-redpower-blog

Túlsúlyos jelentése

Túlsúlyosnak nevezzük azt, akinek a testsúlya a testmagasságához képest a normálisnál mintegy 20%-kal nagyobb. Ha a testtömeg-index 25 és 29,9 kg/m2 közötti, túlsúlyról van szó.

Elhízott jelentése

Elhízás esetén a szervezet nem pusztán túlsúlyos. Az elhízás pontos megfogalmazás szerint felesleges testzsírt jelent, ami azonban nem biztos, hogy kívülről is látszik. Felesleges zsír ugyanis a szervek körül is kialakulhat, ami ugyanúgy a nem megfelelő életmód következménye, de szerencsére az állapot gyógyítható.

Adipozitás jelentése

Adipozitásról (elhájasodásról) már a 30-as fölötti BMI-nél beszélünk.

Túlsúlyos ember mivel erősítheti az immunrendszerét?

Akár egy szóval is válaszolhatnánk: fogyással! Azonban szeretnénk segíteni, tehát először is tisztázzuk miről beszélünk. A túlsúly vagy elhízás sokak tudatában sajnos nem betegségként jelenik meg. legalábbis addig nem, amíg valamilyen „igazi” betegséget nem okoz. Íme néhány tanács.

Orvosi kezelés

Ha a BMI értéke 25 feletti, célszerű a háziorvossal megbeszélni a teendőket. A laboratóriumi vérvizsgálat tisztább képet ad a szervezet állapotáról. Talán egy EKG sem árthat a szív működésének feltérképezésére. 25 BMI felett az orvosi konzultáció akkor is javasolt, ha amúgy még nincsenek konkrét panaszai.

Étkezés módosítása

Ha elhízott, csökkentse a bevitt kalóriát, hogy elősegítse a súlyvesztést. Ezt úgy teheti meg, ha az egyszerű szénhidrátok, például édességek, pékáruk, cukorral édesített italok, cukor, méz, lekvárok, zselé stb. fogyasztását mérsékli.

Csökkentse a „rossz” (telített vagy transz) zsírok feleslegét, amelyek általában megtalálhatók a pékárukban, feldolgozott vagy sült ételekben, sajtokban, magas zsírtartalmú tejben, fagylaltban, tejszínben, zsíros húsokban (marha- és sertéshústermékek), vajban és margarinban. A rossz zsírok egyes növényi olajokban is megtalálhatók – a kókusz-, pálma- és pálmamagolajban.

Egyen naponta két csészényi teljes gyümölcsöt és legalább három csészényi zöldséget.

Igyon vagy egyen naponta három csészényi alacsony zsírtartalmú (1%-os vagy sovány) tejet vagy tejterméket (könnyű joghurt, zsírszegény vagy zsírmentes tej). Az okostányér további konkrét javaslatokat ad.

Edzés, testmozgás

A fizikai aktivitás számos szempontból előnyös lehet a szervezet számára. Az edzés különösen erősítheti az immunrendszer működését és segít megelőzni a fertőzéseket. A rendszeres fizikai aktivitásról úgy gondolják, hogy fokozza a véráramlást, valamint csökkenti a stresszt és a gyulladást, ami lehetővé teszi az immunrendszer számára a fertőzések és betegségek elleni küzdelmet.

Ezen felül az edzés egészségesebbé, boldogabbá és energikusabbá tehet. Nem kell feltétlenül nehéz gyakorlatokat, intenzív edzőtermi edzést végeznie. Ehelyett kipróbálhat olyan mérsékelt programokat, mint hetente néhány nap kerékpározás, napi néhány perc séta, vagy alkalmanként edzőterem.

Fontolja meg az immunrendszert támogató kiegészítők fogyasztását, például Redpowewr Immuno a fizikai aktivitás mellett, hogy csökkentse a fertőzések esélyét.