Barion Pixel

Adható-e gyógynövény gyerekeknek? EU ajánlás

A felnőttek közül sokan használnak gyógynövényeket, gyógynövény alapú készítményeket különböző egészségügyi problémákra. Annak néztünk utána, hogy mi a helyzet a gyerekek esetében.

Bizonyos tudományos eredmények már 6 hónapos kortól ajánlanak például orvosi székfüvet, tehát elég korán megismerheti a kisgyerek a gyógynövényből készült teát, italt. Persze az ő esetükben nagyon fontos az íz.

A 2023 márciusában készült Európai Unió gyógynövénymonográfia tartalmaz egy áttekintést, mely a gyógynövények gyerekek körében való felhasználására vonatkozik. Ebből a tanulmányból kiderül, hogy igen széleskörű problémák enyhítésére, esetleges kezelésére gyerekeknek is adható gyógynövényes készítmény. Ebből a monográfiából válogattunk ki 10 gyógynövényt.

Mit ajánl az Európai Unió gyógynövény-monográfiája gyerekek esetén?

Mielőtt választ adunk a kérdésre, pár figyelemfelkeltő gondolat. Természetesen gyerekeknél is nagyon fontos a megfelelő dózis alkalmazása. Nagy körültekintéssel adjuk a gyógynövényes készítményt, hiszen a gyerekek kicsiny szervezete másként reagálhat az adott hatóanyagra. Ezért is különösen lényeges figyelni az esetleges allergiás reakciókat. Ne felejtsük el, hogy a gyerekek nem mindig tudják jól megfogalmazni a kellemetlen mellékhatásokat, tüneteket. Mindenképpen konzultáljon a gyerekorvossal, nem csak a gyógynövény kiválasztása miatt, hanem a használati időszak megbeszélése céljából is.

  1. Finomított szójaolaj (Soiae Oleum raffinatum) már csecsemő kortól enyhítheti a száraz bőr kellemetlen tüneteit.
  2. A majoránnaolaj (Origani majorana herba) az orr körüli piros bőr tüneteit enyhítheti, 1 éves kor felett alkalmazható.
  3. A közönséges borostyán kivonata (Hederae helicis folium) megfázás és köhögés esetén 2 évesnél idősebb gyerekek számára adható.
  4. Az orvosi ziliz (Althaeae radix) nedves kivonata a szájüreg, torok enyhe gyulladása esetén adható 3 évesnél idősebbek számára.

orvosi-ziliz-repower-blog
  1. Eukaliptusz olajos kivonata (Eucalypti aetheroleum) köhögés és nátha esetén segíthet 4 évesnél idősebb gyerekeknek.
  2. Az édeskömény (Foeniculi dulcis fructus) 4 évesnél idősebb gyerekeknek adható enyhe gyomorgörcs, puffadás tüneteinek enyhítésére.
  3. A homoki útifű (Psyllii semen) szárított magjából készült por 6 évesnél idősebb gyerekeknél alkalmazható székrekedés kezelésére.
  4. A körömvirág (Calendulae flos) kisebb bőr problémák enyhítésére alkalmas 6 évesnél idősebb gyerekek számára.
  5. Az island zuzmó (Lichen islandicus) vizes kivonata 6 éves kortól adható száj és garatirritáció esetén.
  6. A borsosmenta (Menthae piperitae aetheroleum) olaja 8 évesnél idősebb gyerekeknél a kisebb bélgörcsök, hasi fájdalom enyhítésére szolgál.

A Redpower hamarosan bemutatja a gyerekek számára készült immunerősítő és allergia ellenes termékét. Figyeljék a híreket!