Barion Pixel

Mit tegyek, hogy a gyerekem jobban aludjon?

Furcsa módon az alvással kapcsolatos ismereteink nagy része nem abból fakad, hogy tudjuk, mi történik, amikor alszunk, hanem abból, hogy észrevesszük, mi történik, amikor nem alszunk. Az alvás egy erőteljes helyreállító folyamat. Hozzájárul ahhoz, hogy jobb legyen a fizikai, érzelmi állapotunk, és az anyagcsere működésünk is jól funkcionáljon. A minőségi alvás segít megszilárdítani és formálni az emlékeinket, közvetlen hatással van figyelmünkre és viselkedésünkre.

Ebből levonhatjuk az a következtetést is, hogy ha egy gyerek alvása nem megfelelő, akkor csökken az iskolai teljesítménye. A nem eleget alvó gyerekek viselkedése összetéveszthető az ADHD-s viselkedéssel. Sok tünet ugyanaz: a kialvatlan gyerekek kevésbé tudnak koncentrálni, könnyebben elterelődik a figyelmük, hiperaktívabbak vagy impulzívabbak, nehezebben a tanulnak, nyűgösek, túlfáradtak.

Mi az álmatlanság?

Az álmatlanság gyakori alvás-ébrenléti rendellenesség, amely a gyerekeket érintheti. Időszakosan minden gyereknek vannak alvászavarai, de egyesek számára ez komoly probléma. Az álmatlanságban szenvedők tartósan nehezen tudnak elaludni vagy az éjszakát átaludni. Az álmatlanságban szenvedő gyermekek és tinédzserek számára az alváshiány okozta problémák az élet más területeire is kiterjednek, viselkedési problémákat okozva, hatással vannak társadalmi és iskolai életükre, és megnehezítik a normális működést.

Az alváshigiénia alapjai

Az alvás elengedhetetlen, de sok gyerekek és felnőtt alvása nem jó minőségű, még ha az időtartama elégnek is tűnik. Az egyik legjobb módja annak, hogy visszatérjünk a normál pályára, a jobb alváshigiénia. Ez azt jelenti, hogy olyan szokásokat kell kialakítani, amelyek elősegítik a jó éjszakai alvást, például egy rutin felállítását.

A rutinok különböző életkorban eltérőek. Például a csecsemők nem ugyanazzal a biológiai órával születnek, amelyik éjjel alvást, nappal pedig ébrenlétet okoz. Ehelyett a csecsemők néhány órát alszanak, majd néhány órát ébren maradnak, függetlenül a napszaktól. Ez teljesen normális viselkedés egy újszülöttnél, ezért a szülőknek engedniük kell, hogy ragaszkodjanak a gyerek természetes álmossági mintáihoz. A csecsemő túlfáradásának elkerülése érdekében a szülőknek erősíteniük kell a természetes alvási ütemtervet oly módon, hogy a csecsemő ébrenléte után körülbelül egy órával nyugtató tevékenységbe kezdenek. A csecsemő kívánt alvási szokásokra nevelését a szülők úgy is segíthetik, hogy nappal világos, éjszaka pedig sötét szobába helyezik a babát. Ezáltal a bébi több kezd aludni éjszaka, és egyre kevesebbet szunyókál nappal.

Ahogy a gyerekek idősödnek, a rutinnak tartalmaznia kell egy meghatározott lefekvési időt, mert a lurkók gyakran szeretnének tévét nézni, játszani vagy SMS-ezni. Mivel az ilyen tevékenységek által kapott stimuláció után a gyerek nehezen alszik el, a lefekvés előtti rutinnak tartalmaznia kell egy kis képernyőmentes időt is, hogy segítsen nekik lenyugodni. A cél az, hogy a gyerek már álmosan feküdjön le.

zavaro-feny-a-haloszobaban-redpower-blog
A nyugodt alvás akadálya a képernyő.

Tegyük a hálószobákat alvásra alkalmassá

A jó alváshigiénia másik fontos eleme, hogy a hálószobát jó alváshellyé tegyük. A szoba legyen sötét, és ne legyen benne zavaró, figyelem felkeltő eszköz. A hálószobákban gyakran vannak világító ébresztőórák, a játékkonzolokon és telefonokon villogó lámpák, amelyek minden új szövegre rezegnek. Különösen a gyerekszobák általában tele vannak szórakoztató játékokkal, amelyek magukra vonják a figyelmet.

A legjobb alvásminőség érdekében a hálószobának hűvösnek és kényelmesnek kell lennie. Ez nehézségekbe ütközhet néhány gyereknél, aki nehéz takaró alatt alszik el, de aztán izzadtan és kényelmetlenül ébred fel. Ilyen esetben próbáljon meg vékonyabb takarót és pizsamát használni.

Fontos szabály, hogy az ágyat csak alvásra szabad használni. A gyerekek, különösen a tinédzserek, mindenre használják az ágyukat, beleértve a házi feladatot és a TV nézést is. Ez valójában rossz, mert a gyerekeknek az ágyukat csak az alváshoz lenne szabad társítaniuk. Így amikor ágyban vannak, tudják, miért vannak ott – és nem érzik úgy, hogy inkább tévét nézhetnének.

A következetesség kulcsfontosságú

A gyerekek elalvásának legnagyobb akadálya gyakran a szülői következetlenség. Miután kialakította a rutint, ragaszkodjon hozzá. Legyen kiszámítható. Például, ha az esti rutin a fürdés, mese hallgatás, lámpaoltás – akkor a gyermeknek tudnia kell, hogy erre számíthat. A kiszámíthatóság nemcsak megnyugtató, hanem a beépített figyelmeztetés lehetőséget ad arra, hogy maguktól elaludjanak, mielőtt hirtelen „lefekvésidő” következne.

A rutin betartása nem jelent egyben rugalmatlanságot. A gyerekek nagyobb valószínűséggel működnek együtt, ha megvan a szülői jóindulat, ezért célszerű a rugalmas időbeosztás. Például közölje gyermekével, hogy tizenöt percet játszhat, majd hagyja, hogy ő eldöntse, hogy a fürdés előtt vagy után szeretne játszani. Ne feledje, hogy minden gyerek más, ezért előfordulhat, hogy az alvási rutin, amely egy gyereknél működött, nem működik a testvérénél.

A szülő ágya, nem a gyereké

Az alvás egyik legnagyobb zavaró tényezője az, hogy egyes gyerekek hajlamosak az éjszaka közepén a szülők ágyába menni kényelemért. Egyes gyerekek nagyon gyakran csinálják ezt, ami nehéz lehet az egész családnak. Ha gyereke felébred az éjszaka közepén, a lehető leghamarabb vigye vissza a saját ágyába. Ne beszélgessen hosszasan, és ne engedje, hogy bemásszanak a szülők ágyába. A gyerekek szeretnek ilyen késő esti interakciókat folytatni a szüleikkel, de ha a gyerek visszamegy a saját ágyába, azért nem jár jutalom.

Azok a gyerekek, akik nagyon függnek ettől a fajta kényelemtől, és másként nem alszanak el, sokkal jobb, ha a szülő visszakíséri a gyereket a szobájába, majd leül egy ágy melletti székre, hogy a gyerek ne legyen egyedül amíg el nem alszik. Ez fárasztó lehet a szülőnek, főleg ha a gyerek rendszeresen felébred, ilyenkor használjon egy kényelmes széket, de a gyereknek mindenképpen meg kell tanulnia, hogy tud egyedül aludni.

Ha gyereknek komoly elalvási nehézségei vannak, és a következetes alváshigiénia nem működik, mindig érdemes gyermekorvoshoz fordulni. Altatót nem szabad gyerekeknek adni, de más beavatkozások működnek.

A Redpower Harmony gyógyital kúra szerű alkalmazása azonban hozzásegítheti a gyereket és a felnőttet is a nyugodt, minőségi alváshoz.