Az allergiások közül a tél elején sokan fellélegeznek, véget ér a pollen szezon. Azonban vannak, akiknek a hideg idő sem nyújt enyhülést és az allergia továbbra is keseríti napjaikat. Az allergia stádiumairól már korábban olvashattak blog rovatunkban.
A szezonális allergiák és a vércukorszint közötti kapcsolat: hisztaminok és inzulintermelés.
Az allergiás reakció egyik kulcsszereplője egy apró, de erőteljes molekula, a hisztamin. A kutatók 1932-ben fedezték fel a hisztamint, és azóta jól dokumentálták szerepét szinte minden élettani funkcióban. A hisztamin receptorok minden testszövetben jelen vannak, de a legnagyobb koncentrációjuk a tüdőben és az immunsejtekben van.
A hisztaminnak számos tünetben van fontos szerepe, például:
- anafilaxiás reakciók
- viszkető, fájdalmas kiütések
- savas reflux
- orrfolyás
- légszomj (hörgőszűkület) asztmában
- fejfájás
- emlékezet kiesés
- alvási problémák
- gyulladás
Allergia és gyulladás
Amikor valaki érintkezésbe kerül egy allergénnel, akár a belélegzi, akár a bőrén érzi, az immunrendszer ezt gyakran félreértelmezi fenyegetésnek tekinti, nem pedig természetes expozíciónak. A teljes légző rendszerben az immunsejtek nagy mennyiségű hisztamint szabadítanak fel, ami bejut a keringésbe ez pedig gyulladásos folyamatot indít el. Ennek a gyulladásnak a következményeit láthatjuk, ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk. De hogyan befolyásolja ez a vércukorszintet?
A gyulladás egy orvosi szakkifejezés, amely klasszikus jelek és tünetek összességére utal. Ezek szövetkárosodás, környezeti tényezők, trauma, túlzott igénybevétel vagy fertőzés hatására lépnek fel. A legtöbb esetben a gyulladás megvédi, helyrehozza és helyreállítja a szervezetet. Ha azonban krónikussá válik, növeli a szívbetegségek kockázatát, gátolja a glikémiás kontrollt, gyorsítja az öregedést és növeli a rák kockázatát, amint azt számos tanulmány kimutatta.
A különböző allergiák számos fehérje molekula felszabadulását váltják ki a gyulladásos folyamatokon belül. Csak néhány példa: reaktív oxigén gyökök, citokinek és kemokinek (lázat okozhatnak), C-reaktív fehérje, prosztaglandinok (szerepet játszanak a duzzanatban és a fájdalomban). Ki kell emelni a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt, amely szabályozza a kortizol termelését és kiválasztását.
A gyulladás a kortizolszint emelkedését okozza
A felsorolt molekulák végül aktiválják a szervezet kortizol nevű stresszhormonját. A kortizolnak számos egészséges funkciója van; nélküle nem tudnánk élni. Kellően magas szinten tartja a vérnyomásunkat a szív és az agy megfelelő vérellátásához, számos szervünket jó állapotban tartja, és számos más fontos hormon szintézisét segíti elő. A gyulladáshoz hasonlóan, a krónikusan magas kortizolszint káros hatással van a cukorbetegekre. A kortizol receptorok minden szervben jelen vannak, különösen a májunkban, az izomsejtekben, a zsírszövetben és a hasnyálmirigyben. A glükokortikoidok (kortizol) kulcsszerepet játszanak a cukrok, fehérjék és zsírok metabolizmusában.
A krónikusan magas kortizol magas vércukorszinthez vezethet
Mindez végső soron magas vércukorszinthez (hiperglikémiához) vezethet. Amikor nap mint nap nagy stresszben élünk és rosszul alszunk, ez a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt is aktiválja, hogy több kortizolt szabadítson fel.
Tehát a szezonális allergiák vércukorszint-emelkedést okozhatnak?
Igen, az allergiák megemelhetik a vércukorszintet. Az allergiás reakciók gyulladást okoznak, mely hatására a kortizol emelkedik. A magas kortizolszint az inzulinérzékenység csökkenéséhez és a glükagonraktárak felszabadulásához vezet. (A glukagon egy peptidhormon, amely a hasnyálmirigyben termelődik és feladata a vércukorszint emelése, vagyis hatása ellentétes az inzulinéval.)
Ez vércukorszint-ugrásokat eredményez. Egy hasonlattal szemléletnénk a folyamatot. Az allergia és a vércukorszintek egy pörgő körhintához hasonlítanak (a gyulladás és a kortizol miatt). Megfelelő sebesség esetén mindenki jól és biztonságban érzi magát a hintán. Amikor a hinta túlpörög, kikerül az irányítás alól, óriási erőre, energiára van szükség ahhoz, hogy hirtelen leállítsák. Ugyanez érvényes a gyulladás – kortizol – glükagon trió miatt, sok gyógyszerre van szükség ahhoz, hogy a folyamat gyorsan elálljon.
Sokunknál kifejlődik valamilyen allergia az élete során, de ettől még nem kell zavart okoznia a szervezet stresszre adott válaszában, a gyulladás és a vércukorszint kérdésében. Ha még azelőtt kezeli allergiáját, hogy a körhinta kipördülne, kordában tarthatja vércukorszintjét, és élvezheti az életet.
Mit ajánl a Redpower csapata az allergiás tünetek csökkentése érdekében?
Feltehetően minden érintett személynek már van valamilyen kezelési módszere. Aki előnyben részesíti a gyógynövényt a gyógyszer helyett, azoknak ajánljuk a tünetek csökkentése, esetleg teljes megszüntetése céljából ajánljuk a Redpower Allergy és Redpower Immuno gyógyitalokat. Ezek kúraszerű fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre. Mindkettő egyszerre is alkalmazható allergia ellenes italként és immunerősítő szerként.
A Redpower termék fejlesztőinek köszönhetően hamarosan megjelenik a vércukorszint karbantartását szolgáló új termék. Ezzel plusz segítséget kaphatnak az allergiások is.
Redpower Allergy gyógynövényes funkcionalis ital – 1500 ml
Készleten
Redpower Immuno gyógynövényes funkcionális ital – 1500 ml
Készleten