Barion Pixel

Az allergia és a vércukorszint kapcsolata

Az allergiások közül a tél elején sokan fellélegeznek, véget ér a pollen szezon. Azonban vannak, akiknek a hideg idő sem nyújt enyhülést és az allergia továbbra is keseríti napjaikat. Az allergia stádiumairól már korábban olvashattak blog rovatunkban.

A szezonális allergiák és a vércukorszint közötti kapcsolat: hisztaminok és inzulintermelés.

Az allergiás reakció egyik kulcsszereplője egy apró, de erőteljes molekula, a hisztamin. A kutatók 1932-ben fedezték fel a hisztamint, és azóta jól dokumentálták szerepét szinte minden élettani funkcióban. A hisztamin receptorok minden testszövetben jelen vannak, de a legnagyobb koncentrációjuk a tüdőben és az immunsejtekben van.

A hisztaminnak számos tünetben van fontos szerepe, például:

  • anafilaxiás reakciók
  • viszkető, fájdalmas kiütések
  • savas reflux
  • orrfolyás
  • légszomj (hörgőszűkület) asztmában
  • fejfájás
  • emlékezet kiesés
  • alvási problémák
  • gyulladás

Allergia és gyulladás

Amikor valaki érintkezésbe kerül egy allergénnel, akár a belélegzi, akár a bőrén érzi, az immunrendszer ezt gyakran félreértelmezi fenyegetésnek tekinti, nem pedig természetes expozíciónak. A teljes légző rendszerben az immunsejtek nagy mennyiségű hisztamint szabadítanak fel, ami bejut a keringésbe ez pedig gyulladásos folyamatot indít el. Ennek a gyulladásnak a következményeit láthatjuk, ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk. De hogyan befolyásolja ez a vércukorszintet?

A gyulladás egy orvosi szakkifejezés, amely klasszikus jelek és tünetek összességére utal. Ezek szövetkárosodás, környezeti tényezők, trauma, túlzott igénybevétel vagy fertőzés hatására lépnek fel. A legtöbb esetben a gyulladás megvédi, helyrehozza és helyreállítja a szervezetet. Ha azonban krónikussá válik, növeli a szívbetegségek kockázatát, gátolja a glikémiás kontrollt, gyorsítja az öregedést és növeli a rák kockázatát, amint azt számos tanulmány kimutatta.

A különböző allergiák számos fehérje molekula felszabadulását váltják ki a gyulladásos folyamatokon belül. Csak néhány példa: reaktív oxigén gyökök, citokinek és kemokinek (lázat okozhatnak), C-reaktív fehérje, prosztaglandinok (szerepet játszanak a duzzanatban és a fájdalomban). Ki kell emelni a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt, amely szabályozza a kortizol termelését és kiválasztását.

A gyulladás a kortizolszint emelkedését okozza

A felsorolt molekulák végül aktiválják a szervezet kortizol nevű stresszhormonját. A kortizolnak számos egészséges funkciója van; nélküle nem tudnánk élni. Kellően magas szinten tartja a vérnyomásunkat a szív és az agy megfelelő vérellátásához, számos szervünket jó állapotban tartja, és számos más fontos hormon szintézisét segíti elő. A gyulladáshoz hasonlóan, a krónikusan magas kortizolszint káros hatással van a cukorbetegekre. A kortizol receptorok minden szervben jelen vannak, különösen a májunkban, az izomsejtekben, a zsírszövetben és a hasnyálmirigyben. A glükokortikoidok (kortizol) kulcsszerepet játszanak a cukrok, fehérjék és zsírok metabolizmusában.

A krónikusan magas kortizol magas vércukorszinthez vezethet

Mindez végső soron magas vércukorszinthez (hiperglikémiához) vezethet. Amikor nap mint nap nagy stresszben élünk és rosszul alszunk, ez a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt is aktiválja, hogy több kortizolt szabadítson fel.

Tehát a szezonális allergiák vércukorszint-emelkedést okozhatnak?

Igen, az allergiák megemelhetik a vércukorszintet. Az allergiás reakciók gyulladást okoznak, mely hatására a kortizol emelkedik. A magas kortizolszint az inzulinérzékenység csökkenéséhez és a glükagonraktárak felszabadulásához vezet. (A glukagon egy peptidhormon, amely a hasnyálmirigyben termelődik és feladata a vércukorszint emelése, vagyis hatása ellentétes az inzulinéval.)

vercukorszint-redpower-tudaskozpont

Ez vércukorszint-ugrásokat eredményez. Egy hasonlattal szemléletnénk a folyamatot. Az allergia és a vércukorszintek egy pörgő körhintához hasonlítanak (a gyulladás és a kortizol miatt). Megfelelő sebesség esetén mindenki jól és biztonságban érzi magát a hintán. Amikor a hinta túlpörög, kikerül az irányítás alól, óriási erőre, energiára van szükség ahhoz, hogy hirtelen leállítsák. Ugyanez érvényes a gyulladás – kortizol – glükagon trió miatt, sok gyógyszerre van szükség ahhoz, hogy a folyamat gyorsan elálljon.

Sokunknál kifejlődik valamilyen allergia az élete során, de ettől még nem kell zavart okoznia a szervezet stresszre adott válaszában, a gyulladás és a vércukorszint kérdésében. Ha még azelőtt kezeli allergiáját, hogy a körhinta kipördülne, kordában tarthatja vércukorszintjét, és élvezheti az életet.

Mit ajánl a Redpower csapata az allergiás tünetek csökkentése érdekében?

Feltehetően minden érintett személynek már van valamilyen kezelési módszere. Aki előnyben részesíti a gyógynövényt a gyógyszer helyett, azoknak ajánljuk a tünetek csökkentése, esetleg teljes megszüntetése céljából ajánljuk a Redpower Allergy és Redpower Immuno gyógyitalokat. Ezek kúraszerű fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre. Mindkettő egyszerre is alkalmazható allergia ellenes italként és immunerősítő szerként.

A Redpower termék fejlesztőinek köszönhetően hamarosan megjelenik a vércukorszint karbantartását szolgáló új termék. Ezzel plusz segítséget kaphatnak az allergiások is.

Redpower Allergy gyógynövényes funkcionalis ital – 1500 ml

4900 Ft

egységár 3,26 Ft/ml

A RedPower Allergy a természet erejével harcol az allergiás tünetek ellen. Gyógynövényekkel gazdagított funkcionális ital az allergia kellemetlen tüneteit csökkentheti, és erősíti az…

Készleten

SKU: 83876
Category:

Redpower Immuno gyógynövényes funkcionális ital – 1500 ml

4900 Ft

egységár 3,26 Ft/ml

A RedPower Immuno egy természetes gyógynövényes ital, mely rostos almalével és gyógynövényekkel támogatja az immunrendszer működését. Fokozza a szervezet védekezőképességét, segítve a fertőzések…

Készleten

SKU: 83875
Category: