Barion Pixel

És megint energiaital!

Egyre többet foglalkoznak orvosok a serdülők energiaital fogyasztásával. Mi is írtunk korábban erről a problémáról. 2021. június 4-én jelent meg egy szlovákiai kutatók által végezett felmérés eredménye e témában. A cikk címe „Érzelmi és viselkedési problémákkal összefüggő energiaital-fogyasztás az alváshiány és a kihagyott reggeli miatt serdülők körében„.

Iskolai szinten a 11-15 éves korosztályból 140 véletlenszerűen kiválasztott iskolát kerestek meg Szlovákia minden régiójából (vidéken és városon egyaránt), 8405 fő válaszolt a kérdőívre, a tanulók átlag életkora 13,43 év volt, közülük a fiúk aránya 50,9 %. A kérdőívek szlovák, és a magyar kisebbségi iskolák esetén magyar nyelvűek voltak. Egy hasonló kérdőív magyar nyelven tájékoztatásul itt olvasható.

Az elemzés megállapította, hogy a vizsgált 11 éves lányok 6,1 %-a fogyaszt naponta energiaitalt, míg ugyanez a szám fiúknál a duplája, 13,2 %. A legkisebb arányban a 15 éves lányok reggeliztek naponta (36,5 %), és ugyancsak közülük aludtak legkevesebben napi 8 vagy több órát (49,7 %). Nagyon elgondolkodtató az írás, úgy érezzük érdemes lenne a szülőknek is elolvasni.

Serdülők energiaital fogyasztásának és viselkedésének kapcsolata


Vizsgálatuk célja annak feltárása volt, hogy az energiaital fogyasztás összefüggésben áll-e érzelmi és viselkedési problémákkal, és hogy ezt az összefüggést közvetítheti-e a serdülők alvási és reggelizési szokásai. Az elvégzett feltáró lineáris regressziós elemzés szignifikáns összefüggést mutat a magasabb energiaital fogyasztás és az érzelmi és viselkedési problémák között. Eredményeik összhangban vannak más vizsgálatok eredményeivel. Azok a serdülők, akik rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, több érzelmi nehézségről és depresszióról, szorongásról, idegességről és stresszről számoltak be. Bizonyíték van arra is, hogy a serdülőkorúak körében az energiaitalok fogyasztása összefüggésbe hozható a negatív viselkedési következmények széles körének megnövekedett kockázatával, mint például a szerhasználat, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az agresszív, erőszakos és önpusztító viselkedés, a hiperaktivitás/figyelmetlenség tünetei és az érzéskereső magatartás.

Az energiaitalok káros hatásai a serdülők érzelmeire és viselkedésére a nagy dózisú koffein és más pszichoaktív szerek, például taurin, guarana vagy ginzeng fogyasztásával magyarázhatók. Az energiaitalok ezért potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek az érzelmek és viselkedések tekintetében a fent említett stimuláns tartalom miatt, és nem megfelelőek a serdülők számára.

Mit tudnak a serdülők az energiaitalokról?

A serdülők azonban nincsenek tisztában ezekkel a lehetséges kockázatokkal. Ellenkezőleg, elvárásaik vannak az energiaitalok a hangulatra, a teljesítményre és az éberségre vonatkozó pozitív hatásairól. Ezenkívül az energiaitalokat könnyű energiaforrásnak tekintik, amely segít nekik megbirkózni a stresszes helyzetekkel, pozitív érzelmeket nyújt, mint például az öröm és az izgalom. Bár a bizonyítékok pozitív összefüggést mutatnak az energiaitalok fogyasztása és a serdülők érzelmi és viselkedési problémái között, nem világos, hogy ez a kapcsolat véletlenszerű-e, milyen jellegű és hogyan befolyásolhatják más tényezők. Ezért megvizsgálták az alvás időtartamának és a reggelizésnek a szerepét az energiaital fogyasztás és a serdülők érzelmi és viselkedési problémái közötti összefüggésben.

energiaital-es-gyerekek-egeszsege-blog

Az energiaital, az alvás és a viselkedés kapcsolata


A kutatók azt találták, hogy a serdülők körében az energiaital fogyasztása összefügg az alvás időtartamával, valamint az érzelmi és a viselkedési problémákkal. Azok a serdülők, akik nagyobb mennyiségű energiaitalt fogyasztottak, kevesebbet aludtak, és több érzelmi és viselkedési problémáról számoltak be. Korábbi tanulmányok megerősítették azon megállapításaikat, hogy az energiaitalok túlzott használata csökkent és elégtelen alvásidővel vagy akár álmatlansággal is összefügg.

A szakemberek azt találták, hogy az energiaital fogyasztás hatása a serdülők érzelmi állapotára és viselkedésére nem közvetlen, hanem az alvás időtartamán keresztül hat. Azonban az alvás időtartama és az érzelmi, viselkedési problémák közötti összefüggés valószínűleg kétirányú és összetettebb, más tényezők is hozzájárulnak ehhez a kapcsolathoz. Tanulmányukban a serdülők táplálkozási szokásaival kapcsolatban egy szempontra fókuszáltak. Konkrétan a reggelizés gyakoriságára, melynek közvetítő szerepet tulajdonítanak az energiaitalok fogyasztása és az érzelmi, viselkedési problémák között. Az eredmények alapján azt találták, hogy a reggelizés összefügg az energiaital fogyasztással és a serdülők érzelmi és viselkedési problémáival.

Azok a serdülők, akik nagyobb mennyiségű energiaitalt fogyasztottak, hétköznap rendszeresen kihagyták a reggelit, több érzelmi és viselkedési problémáról számoltak be. A cikkben két tanulmányra hivatkoztak, melynek szerzői az energiaitalok és a reggeli fogyasztás közötti összefüggésre, valamint a serdülők mentális egészségére és viselkedésére gyakorolt hatásukra összpontosítanak. A tanulmányok bizonyítékot szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a reggeli kihagyása a stressz, szorongás és depresszió szintjével, valamint a rossz tanulmányi teljesítménnyel járt együtt. Az energiaital-fogyasztás a gyorsételek gyakoribb fogyasztásával és a reggeli kihagyásával járt együtt.

Fontos azonban észrevenni, hogy az energiaital fogyasztáson kívül más tényezők is felelősek lehetnek a reggeli kihagyásáért, például a reggelizésre vonatkozó családi szabályok hiánya. Az eredmények azt mutatják, hogy az energiaitalok fogyasztása nem közvetlenül kapcsolódik a negatív mentális és viselkedési következményekhez, hanem inkább az egészségtelen táplálkozás része, beleértve a reggeli kihagyását.

Tudnivalók az energiaital fogyasztásról

A gyerekekkel foglalkozó szakembereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az egészségtelen táplálkozási szokások és az alváshiány összefügghetnek a serdülők érzelmi és viselkedési problémáival. Figyelembe kell venniük, hogy a nagy mennyiségű energiaitalok fogyasztása, a reggeli kihagyása és az alváshiány markerekként szolgálhatnak az érzelmi és viselkedési problémákkal küzdő serdülők azonosítására. Fel kell hívni a szülők és a serdülők figyelmét a rendszeres reggelizés és az elegendő alvás fontosságáról, és javasolni kell az energiaitalok fogyasztásának kerülését.

Azok a serdülők, akik nagyobb mértékben fogyasztanak energiaitalokat, több érzelmi és viselkedési problémáról számoltak be, összhangban a korábban publikált eredményekkel. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a szülőknek és a serdülőkkel foglalkozó szakembereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az egészségtelen táplálkozási szokások és az alváshiány érzelmi és viselkedési problémákkal hozható összefüggésbe.