Barion Pixel

Szakácskönyv helyett recept generátor?

Nemrég röppent fel a hír, hogy Magyarországon egy új energiaital recept létrehozásában a mesterséges intelligencia előkelő szerepet kapott. A hazai vonatkozás annyiban áll, hogy a gyártó magyar székhelyű.

A Redpower is foglalkozott korábban a serdülők megnövekedett energiaital fogyasztásának negatív hatásairól. Világszerte számos egészségügyi szervezet adott ki riasztást az energiaitalok emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt. A 18 éven aluliak körében több magyar orvos is felhívta a figyelmet az energiaitalok káros hatásaira. A fiatalok rendkívül érzékenyek az energiaitalokra és a koffeinre, ami szívritmus zavarokhoz és vérnyomás problémákhoz vezethet.

“A gyermekorvosok véleménye az, hogy a 18 éven aluliaknak meg kell tiltani az energiaital-fogyasztást, mert az energiaital-fogyasztás már az általános iskolások körében is egyre divatosabb, a 14-18 évesek körében pedig szinte járvány” mondta

Bense Tamás, gyermekorvos

A Redpower a mesterséges intelligencia helyett a saját józan eszét használta az Energy nevű gyógynövénytartalmú termékének fejlesztéshez.

Szakácskönyv helyett recept generátor?

Lassan a szakácskönyv helyett a tabletet kell elővenni ha valamilyen új ételt szeretnénk kitalálni. Csak egy-két kattintás, és elkészül a vacsora recept. Ehhez csupán egy webalapú eszközt, az AI recept generátort kell használni. A program a mesterséges intelligencia segítségével egyedi recepteket állít elő az otthoni összetevők alapján. A hozzávalók beírása után a recept közvetlenül a megadott email címre érkezik.

A mesterséges intelligencia egyik legjelentősebb hatása a kulináris világra az új és egyedi receptek kidolgozása. Az ízprofilokról, az összetevők kombinációiról és a főzési technikákról szóló hatalmas mennyiségű adat elemzésével az AI-rendszerek innovatív recepteket hozhatnak létre, amelyek már-már feszegetik a hagyományos konyha határait.

mesterseges-intelligencia-recept-generator-redpower-blog

Az AI integrálása a konyhaművészetbe azonban nem mentes a kihívásoktól.

Az egyik elsődleges probléma az emberi kreativitás potenciális elvesztése a konyhában. Míg az AI-rendszerek innovatív recepteket generálhatnak és pontosságot biztosítanak az ételkészítés során, nem képesek megismételni egy képzett szakács szenvedélyét, intuícióját és művészi képességeit.

Mint ilyen, alapvető fontosságú, hogy a kulináris ipar megtalálja az egyensúlyt a mesterséges intelligencia előnyeinek felkarolása és az emberi elem megőrzése között, amely a gasztronómiát gazdag és sokszínű területté teszi.

Redpower reprodukálás mesterséges intelligenciával

Csak próbaként, beírtuk a Redpower Immuno összetevőit egy recept generátorba. Az eredmény „nulla recept állítható elő”. Hát pont ezért van még mindig létjogosultsága a természetes gondolkodásnak, a józan észnek.

Ha már annyira az AI felé halad a világ, miért ne használnánk azt az egészséges ételek, italok és az egészséges életmód népszerűsítésére? Különösen a fiatalok körében lenne fontos a helyes életmód tudatosítása.