Barion Pixel

Vérszegénység elleni harc gyógynövényekkel

Tudásközpontunk egy korábbi bejegyzésében érintettük az indiai gyógynövényes orvoslást, más néven ajurvédikus medicinát. Ezt a gondolatkört bővítve, most áttekintést adunk a 8 legjobb ájurvédikus gyógynövényről, melyek bevethetők a vérszegénység ellen. Természetesen nem azt sugalljuk, hogy a már kialakult vérszegénységgel ne keressék fel az orvost, hanem inkább a megelőzésre próbálunk ösztönözni a felsorolt gyógynövények fogyasztásával.

A vérszegénység kezelésére szolgáló ajurvédikus gyógynövények listája

Fahéj

A fahéj kiváló elemeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezet vasszintjének helyreállításában. A fűszer kalciumot, vasat, mangánt és rostot tartalmaz, amelyek segíthetnek egyensúlyban tartani a vércukorszintet és javíthatnak a vashiányos állapoton is. A fahéj jót tesz a hangulatnak is és javítja a koncentrálást. A fahéj megtalálható a Redpower Immuno nevű gyógyitalban is.

Kömény

A kömény a legjobb módja a vérszegénység kialakulásának természetes megelőzésére, mivel javítja a szervezet vasszintjét. A kömény hozzájárulhat az emésztés és az alvás javításához. Különböző antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek elősegítik az immunrendszer erősítését és megelőzik a fertőzéseket. A kömény megtalálható a Redpower Allergy nevű gyógyitalban is.

Csalán

A csalán vasban gazdag gyógynövény. Segít helyreállítani a vashiányt a szervezetben, több A-, B-, C- és K-vitamint tartalmaz, ami javítja a szervezet általános vas felszívódását. A csalán használható tonikhoz, teához. A jobb fogyasztás érdekében szószokba vagy salátákba is használható.

Citrom

A citrom és a citrusfélék sok vitamint tartalmaznak, amelyek szintén elősegítik a vas felszívódását a szervezetben. Citrom fogyasztásával sok C-vitaminhoz juthat.

Petrezselyem

A petrezselyem egy másik nagyszerű gyógynövény, amely segít a vérszegénység kezelésében. Ez magas vastartalmának köszönhető. van, ami segíthet leküzdeni a vérszegénységet. A petrezselyem fogyasztható petrezselyemlé vagy tea formájában is.

Kurkuma

A kurkuma az egyik leggyakoribb ayurvédikus fűszer a vérszegénység kezelésére. A kurkumát nagyon kevés mennyiségben kell fogyasztani, különben káros lehet a szervezetre.

Gyömbér

A gyömbér kiváló ajurvédikus fűszer a vérszegénység ellen, segít az izomfájdalmak enyhítésében és antioxidánsokkal is ellátja a szervezetet. Ezen kívül növeli a szervezet vasszintjét.

Pitypang

Egy másik gyógynövény az ájurvédában a pitypang; amely segít a szervezetet vassal és más tápanyagokkal ellátni. Nemcsak sok vasat, hanem alapvető ásványi anyagokat is tartalmaz. A vérszegénység leküzdésére naponta egyszer fogyasszon gyermekláncfű teát. Ez a gyógynövényben párosítható csalánnal is, ami fokozza a jótékony hatást.

Pár szó a vérszegénységről

Vérszegénység (orvosi kifejezéssel anémia) akkor fordul elő, ha a szervezetben nem termelődik elegendő vörösvértest. Az okok között szerepelhet többek között a szervezetben fennálló túlzott vérzés vagy a vörösvértestek rendellenes pusztulása.

A vérszegénység tünetei sokrétűek, például légszomj, zavar, szédülés, sápadt bőr. fáradtság vagy gyengeség, álmatlanság, nyirkos kezek, testi fájdalmak, nyugtalanság, irritáció, energiahiány.

A vérszegénység típusai

Ahogy a tünetek, úgy a vérszegénység típusai is különbözőek lehetnek. Szerencsére laboratóriumi vérvizsgálattal, vagy súlyosabb esetben csontvelő vizsgálattal az orvos meg tudja mondani a típust.

  • Vashiányos vérszegénység: a vérszegénység leggyakoribb típusa, amely különféle problémákhoz vezethet. A vas szükséges a hemoglobin termeléséhez a szervezetben, mert ha a szervezet nem tudja felszívni a vasat az elfogyasztott élelmiszerekből, az vérszegénységhez vezethet.
  • Sarlósejtes vérszegénység: az egyik legritkább és legsúlyosabb vérbetegség, amely előfordulhat. A testben lévő sarlósejtek blokkolhatják a véráramlást, ami káros és súlyos állapotokhoz vezethet. A sarlósejt abnormális alakú, ami különbözik a többi sejttől.
sarlosejtes-verszegenyseg-redpower-tudas-kozpont
  • Aplasztikus vérszegénység: akkor jön létre, ha nincs elég vörösvérsejt a szervezetben. A vörösvértestek 120 naponta újra termelődnek a szervezetben, és ha a csontvelő nem termel elegendő vörösvérsejtet, akkor vérszegénység jön létre.
  • Haemolitikus vérszegénység: az okozza, hogy a vörösvértestek elpusztulnak, mielőtt a normál élettartamuk lejárna. A csontvelő nem képes új vörösvérsejteket termelni, amikor a szervezetnek szüksége van rá.
  • B12-vitamin-hiányos vérszegénység: a szervezetnek B12-vitaminra van szüksége a hemoglobin megfelelő termeléséhez. A B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszer alapanyagokban találhatók.