Barion Pixel

Kávé helyett Redpower Energy

Sokan egy reggeli csésze kávéra vagy délutáni koffeinre támaszkodunk, hogy átvészeljük a napot. De a koffein sokkal többet tesz annál, mint hogy ébren tart. A koffein a központi idegrendszert stimuláló szer, amely számos módon hat a szervezetre. Ha ismeri a koffein hosszú távú hatásait a szervezetre, kétszer is meggondolhatja magát hány csésze kávé iszik naponta. Nem lenne jobb akkor a Redpower Energy ital?

A koffein hatása a szervezetre

Nem a kávé ellen indítunk hadjáratot, de a magas koffein tartalmú kávén kívül van más ital is arra, hogy egész nap jó erőben érezze magát. A gyógynövény tartalmú, vegán italunk – a Redpower Energy íze különösen azoknak kedvez, akik nem szeretik a kávé kesernyés aromáját, a sok cukrot és a koffein okozta gyomorégést. A koffein önmagában nem biztosít tápértéket. Ez az összetevő szinte mindig okoz bizonyos tüneteket. Minimum energikusabbnak érezheti magát, de idővel a túl sok koffein elvonási tüneteket okozhat.

A világhírű Mayo Klinika szerint a legtöbb egészséges felnőtt számára a napi 400 milligramm koffein biztonságos. Ha naponta rendszeresen ugyanannyi koffeint fogyaszt, a szervezet toleranciát alakít ki vele szemben. Más tényezők, mint például az életkor, a testtömeg és az általános egészségi állapot, szintén meghatározhatják a koffein toleranciáját. Ha csökkenteni szeretné a bevitt koffein mennyiségét, a legjobb, ha lassan, fokozatosan csökkenti a fogyasztását.

Melyik szervünkre hogyan hat a koffein?

A koffein hatása a központi idegrendszerre

A koffein központi idegrendszeri stimulánsként működik. Amikor eléri az agyat, a legszembetűnőbb hatás az éberség. Éberebbnek és kevésbé fáradtnak érzi magát, ezért gyakori összetevője az álmosság, fejfájás és migrén kezelésére szolgáló gyógyszereknek.

A koffein hatása az emésztő- és kiválasztórendszerek

A koffein növeli a gyomorsav mennyiségét, és gyomorégést vagy gyomorpanaszokat okozhat. A felesleges koffein nem raktározódik el a szervezetben. A máj feldolgozza és a vizelettel távozik. Ez az oka annak, hogy röviddel a koffein bevétele után megnövekedhet a vizeletürítés. Ha gyomor panaszai vannak, például savas reflux vagy fekély, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy szabad-e koffeint fogyasztania.

A koffein hatása a keringési és légzőrendszerek

A koffein a gyomorból szívódik fel. Egy-két órán belül eléri legmagasabb szintjét a véráramban, hatására a vérnyomás rövid időre megemelkedhet. Úgy gondolják, hogy ez a hatás vagy az adrenalinszint növekedésének, vagy az artériákat természetes módon tágító hormonok átmeneti blokkolásának tulajdonítható. A legtöbb embernél nincs hosszú távú hatása a vérnyomásra, de ha szabálytalan szívritmusa van, a koffein megnehezítheti a szívműködést. Ha magas vérnyomása (hipertónia) vagy szívproblémái vannak, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy biztonságos-e a koffein fogyasztása. A koffein túladagolása gyors vagy szabálytalan szívverést és légzési nehézségeket okozhat. Ritka esetekben a koffein túladagolása görcsök vagy szabálytalan szívverés miatti halálhoz vezethet.

A koffein hatása a csontváz és izomrendszerek

A koffein nagy mennyiségben megzavarhatja a kalcium felszívódását és anyagcseréjét. Ez hozzájárulhat a csontritkuláshoz. A túl sok koffein izomrángást is okozhat. Ugyanakkor a koffeinelvonás tünete is lehet izomfájdalom. Koffein és reprodukciós rendszer A koffein a véráramban halad, majd átjut a méhlepénybe. Mivel stimuláns, fokozhatja a magzat pulzusszámát és anyagcseréjét. A túl sok koffein lelassítja a magzati növekedést és növeli a vetélés kockázatát. A legtöbb esetben egy kis koffein biztonságos a terhesség alatt.

A Mayo Klinika szerint napi 200 -300 milligramm közötti mennyiségre kell korlátoznia a koffeinfogyasztást ha teherbe akar esni. Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a nagy mennyiségű koffein megzavarhatja az ösztrogéntermelést és a fogantatáshoz szükséges anyagcserét.