Barion Pixel

Nem minden fahéj egyformán jó

Ceyloni vagy cassia fahéj – melyiket válasszam?

A RedPower Immuno rostos almalé a jó fajtaként elismert ceyloni típusú fahéjat tartalmazza. Az immunerősítő italban levő fahéj koncentrációja alacsony. Ezért nem jelent veszélyt az ital kúraszerű fogyasztása sem. Persze a fahéjra allergiások helyzete más.

Cikkünkben összefoglaltuk melyik a veszélytelenebb fahéj és milyen mennyiségben célszerű fogyasztani. Nézze meg milyen fahéjat vásárol! A fahéjnak több típusa létezik, de ezek közül kettő a legismertebb:

  • Az egyik a ceyloni fahéj, azaz „igazi” fahéj, melyet a RedPower Immuno ital is tartalmaz.
  • A másik a cassia fahéj, amit az emberek általában „fahéjnak” neveznek. Bár a cassia a gyakoribb, de ettől még nem jobb.

Fontos a fahéj származási helye

Amikor fahéjat vásárol, nézze meg a csomagoláson a termék származási helyét. Őszintén szólva a cikk írója megnézett néhány szupermarketben kapható fahéj csomagolást, de nem látta rajta a fahéj eredetét. Sajnos márkaneveket jogi okoknál fogva nem említhetünk. Ebben az írásban összefoglaljuk, hogy miért jobb a ceyloni fahéj, amit a RedPower Immuno immunerõsítõ italba is keverünk.

A sok cassia fahéj veszélye

A Cassia fahéj a Cinnamomum cassia fából származik, más néven Cinnamomum aromaticum. Dél -Kínából származik, és kínai fahéj néven is ismert. Mindazonáltal több alfaj létezik széles körben Kelet- és Dél -Ázsiában. A Cassia sötétbarna-vörös színű, vastagabb rudakkal és durvább textúrával rendelkezik, mint a ceyloni fahéj. A Cassia fahéjat alacsonyabb minőségűnek tekintik. Nagyon olcsó, és a leggyakrabban fogyasztott típus a világon. A cassia-t régóta használják a főzésben és a hagyományos kínai orvoslásban. Olajának nagyjából 95% -a fahéj-aldehid, amely nagyon erős, fűszeres ízt kölcsönöz.

A ceyloni és a cassia fahéj kissé eltérő egészségügyi tulajdonságokkal rendelkezik. A cassia kumarint tartalmaz, amely csökkenti a véralvadást és nagy mennyiségben mérgező lehet. A kumarin olyan vegyület, amely természetes alkotórésze számos növényfajnak, például borsmenta, levendula. Vizsgálatok kimutatták, hogy rágcsálóknál a kumarin vese-, máj- és tüdőkárosodást okoz, sõt még rákot is. Emberben vannak hasonló hatású elszigetelt esetek. Azonban több emberi szervezeten végzett vizsgálatra van szükség annak megállapítására, hogy ugyanaz-e a kapcsolat a rák és a kumarin között az ember esetében is.

Mennyi a sok fahéj?

A cassia típusú fahéj körülbelül 1% kumarint, míg ceyloni csak 0,004% -ot, vagyis 250 -szer kevesebbet tartalmaz. Ez olyan alacsony, hogy gyakran nem észlelhető. Sok cassia fahéj fogyasztásával könnyen túlléphető a tolerálható napi beviteli (TDI) határ. A kumarin egészségügyi határértékét az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg mértékben határozta meg. Ez azt jelenti, hogy a napi egészséges mennyiség egy 50 kg-os személy esetén 5 mg, egy 20 kg-os kisgyermek esetén viszont mindössze 2 mg kumarin.

Cseh kutatók 2102-ben megmérték 60 különböző fahéj termék kumarin tartalmát. A minták a cseh boltokból származtak. Megállapították, hogy egy átlagos teáskanál fahéj súlya körülbelül 2,6 gramm, melyben a kumarin tartalom 6,9-18 mg között változik. (Forrás cikk itt olvasható) Sok esetben mindössze 1-2 teáskanállal átléphető ez az egészségügyi határérték.

Ezért, ha valaki rendszeresen sok fahéjat eszik, vagy fahéj tartalmú kiegészítőt szed, akkor az mindenképpen ceyloni típusú legyen. Napi egy teáskanál cassia fahéj sok átlagos méretű felnőttet kitehet a májkárosodás veszélyének. Ez különösen igaz azokra, akik már rendelkeznek valamilyen májbetegséggel.

A szülők is legyenek óvatosak, mert egy kisgyermek túl sok kumarint fogyaszthat akkor is, ha viszonylag kis mennyiségű cassia fahéjat kap. Például egy 18 kilós, 5 éves gyermek mindössze 1,8 mg kumarint fogyaszthat, ami megfelel egy kis méretű fahéjas süteménynek. Bár ez nem jelent állandó veszélyt, de a fahéjas ételek rendszeres fogyasztását lehetőleg kerülni kell.

A fahéj fogyasztásra vonatkozó figyelmeztetések

Terhes- és szoptató anyák: még nincs elegendő megbízható tudományos eredmény a cassia fahéj szedésének hatásairól terhes vagy szoptató anyák esetén. A biztonság érdekében az állapotos vagy szoptatós anyák kerüljék a fahéj tartalmú étrend kiegészítők használatát, fűszerként pedig figyeljenek a mértékletes fogyasztásra.

  • Gyermekek: mint fentebb írtuk gyermekeknél különösen vigyázni kell a cassia típusú fahéj bevitelével. Sütemények esetén is célszerű meggyõzõdni a használt fahéj típusáról. A cukrászda vagy a szupermarket péksége kell, hogy tudjon érdemi választ adni.
  • Cukorbetegség: a cassia fahéj csökkentheti a vércukor szintet. A cukorbetegeknek ezért különösen fontos figyelniük az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jeleit és gondosan ellenőrizzék vércukor szintjüket, ha cassia fahéjat nagyobb mennyiségben használtak.
  • Májbetegség: a cassia fahéj károsíthatja a májat. Akinek májbetegsége van, semmiképpen ne fogyasszon többet, mint az élelmiszerekben szokásos mennyiség.
  • Műtét: a cassia fahéj a vércukor szintre gyakorolt hatása miatt zavarhatja a vércukorszint szabályozását a mûtét alatt és után. Ezen kívül a véralvadást is befolyásolja. Műtét előtt mindenképpen beszélje meg a kérdést az altató orvossal.

Fahéj és gyógyszer kölcsönhatások

A fahéj bizonyos gyógyszerekkel történő folyamatos együttes alkalmazása némi veszélyt jelenthet. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy aki folyamatosan gyógyszert szed, mindig tájékoztassa orvosát azokról a fűszerekről, étrend kiegészítőkről, melyeket rendszeresen szed. Így lehet elejét venni a kellemetlen kölcsönhatásoknak. A gyógyszer és gyógynövény kölcsönhatásról már egy korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

Májat károsítható gyógyszerek (hepatotoxikus gyógyszerek) Ne fogyasszon nagy mennyiségű cassia fahéjat, ha olyan gyógyszert szed, amely károsíthatja a májat. Néhány gyógyszer hatóanyag, amelyre figyeljen: acetaminofen, amiodaron, karbamazepin, izoniazid, metotrexát , metildopa, flukonazol, itrakonazol, eritromicin, fenitoin, lovasztatin, pravasztatin, szimvasztatin és még sokan mások.

Cukorbetegség gyógyszerei (antidiabetikumok) Mint tudjuk, a cassia fahéj cukorbetegség elleni gyógyszerekkel való együttes alkalmazása túl alacsony vércukor szintet okozhat. Mérsékelt kockázatot jelent, de mindenképpen beszéljen orvosával. Figyelje folyamatosan vércukor szintjét, mert lehet, hogy módosítani kell a cukorbetegség elleni gyógyszer adagját. Néhány antidiabetikum hatóanyag: glimepirid, gliburid, inzulin, metformin, pioglitazon, roziglitazon, klórpropamid, glipizid és mások.

Fahéj allergia

Bármilyen finom és illatos a fahéjas süti, sajnos sokan allergiásak erre a fűszerre. Nekik nyilván kerülni kell a fahéjas termékek fogyasztását. Az allergiás tünetek igen különbözőek lehetnek.

Ha az elfogyasztott ételben benne van az allergén, akkor a panaszok elsősorban a gyomorra- és bélrendszerre vonatkoznak. Kialakulhat hasmenés, hasfájás, puffadás.

Ha az allergén kozmetikumban van jelen, akkor gyakran bőrkiütést okoz. A fahéjolajat például széles körben alkalmazzák a kozmetikában.

A RedPower termékek fejlesztői mindig ügyelnek arra, hogy a gyógyitalokba mindig a megfelelő minõségű és mennyiségű gyógynövény kivonat kerüljön. Az alkalmazott fahéj pedig minden esetben ceyloni típusú.