A paraguay fű energizáló hatása hosszabb ideig tart, mint a hagyományos koffein tartalmú italoké, mint például a kávé. A paraguay fű kellemesen stimuláló hatása elsősorban 3 xantin-alkaloidnak köszönhetõ: koffein, teobromin és teofillin. [Az alkaloid elnevezés Carl Friedrich Wilhelm Meißner (1792-1853) német gyógyszerésztől származik.] A paraguay fő lassan és egyenletesen növeli az energiaszintet. Hosszan tartó hatása van, és a legtöbb ember ezt sokkal élvezetesebbnek tartja, mint a kávét. Kevés koffeint és teofillint tartalmaz, ugyanakkor magas teobromint tartalma, kevésbé befolyásolja az idegrendszert, mint a koffein.
Mitől olyan hasznos a paraguay fű?
Kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, beleértve a karotint, az A-, C-, E-, B1-, B2-, B-komplexet, riboflavint, nikotinsavat, pantoténsavat, biotint, C-vitamin komplexet, magnéziumot, kalciumot, vasat, nátriumot, kálium, mangán, szilícium, foszfátok, kén, sósav, klorofill, kolin és inozit. 1964-ben a Pasteur Intézet tanulmányt készített e gyógynövény tulajdonságairól. A világ bármely területén nehéz olyan növényt találni, amely tápértékében megegyezik a paraguay fűvel. Ez tartalmazza az élet fenntartásához szükséges összes vitamint.
Paraguay fű magas antioxidáns tartalma
Paraguay fű magas antioxidáns tartalmú. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a paraguay fű több antioxidánssal rendelkezik, mint a zöld tea. A Pasteur Intézet tanulmánya szerint a paraguay fű antioxidáns értéke magasabb, mint az aszkorbinsavé (C-vitamin). Az antioxidánsok jelentik a szervezet legfőbb védekezését a szabad gyökök ellen! A szabad gyökök kémiai vegyületek, amelyeket a szervezet a szennyezés, a sugárzás, a nehézfémek és a peszticidek mérgező expozíciójának eredményeként állít előõ. A szabad gyökök növelik annak valószínűségét, hogy az érintett sejtek fogékonyak lesznek a fertőzések és degeneratív betegségek széles körére, beleértve a rákot, a cukorbetegséget, a szívrohamokat, a korai öregedést és agyvérzéseket. Az antioxidánsok olyan tápanyagok, amelyek szabad gyököket keresnek és semlegesítik káros sejthatásukat.
Paraguay fű és a fogyás
A kutatók úgy gondolják, hogy a paraguay fű elősegíti a fogyást azáltal, hogy potenciálisan zavarja a koleszterin anyagcserét és késlelteti a zsír bélben történő felszívódását. A paraguay fű „termogén” gyógynövény. A „termogén” azt jelenti, hogy valójában arra ösztönzi a testet, hogy a testzsírként már eltárolt kalóriákat égesse el. Ilyen termogén gyógynövény még például a cayenne, a fahéj, a gyömbér és a kurkuma. Megjegyezzük, hogy a Redpower Allergy nevű italunk egyik eleme a kurkuma. Energiaital, ami zavartalan alvást biztosít.
A paragváj fű tonizáló hatása
Úgy tűnik a paraguay fű tonikként viselkedik, felpezsdíti a legyengült és depressziós idegrendszert, de ellazítja a túl izgatott szervezetet. A paraguay fű növeli a vitalitást, a koncentrációs képességet; csökkenti a stresszt, a fáradtságot. Ennek ellenére, többnyire nem avatkozik be az alvási ciklusokba, hanem segít egyensúlyban tartani azokat. Jó a gyomornak
A paraguay fű jó hatással lehet a gyomor-bél traktusra.
A paraguay fű tartalmú italok fogyasztása javítja az emésztést, serkenti a bélmozgást, valamint az epe és az emésztőnedvek áramlását. Kiváló szövetséges a székrekedés enyhítésére, különösen ha napi 2 liter folyadékot is kap a szervezet.
A szívbarát energiaital
A kutatások egyre inkább rámutatnak a koffein szerepére a szív egészségének javításában. A paraguay fűvel kapcsolatos tanulmányok azt sugallják, hogy további előnyökre is számíthatunk. A krónikus gyulladás károsíthatja az ereket és a szívet, ami szívbetegséghez vagy akár szívelégtelenséghez vezethet.
Néhány állatkísérlet, köztük egy 2013-as patkányokon végzett vizsgálat (a cikk a Fitoterapia címû szaklap 2013 Janár, 84 számában jelent meg) arra utal, hogy a paraguay fű csökkentheti a gyulladást, különösen az elhízással kapcsolatos gyulladásokat. Segíthet az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszint csökkentésében is, amely a szívbetegségekhez kapcsolódó koleszterinfajta.
A paragaváj fű jó az immunrendszernek
A paraguay fű magas szaponin tartalommal rendelkezik. A szaponinok természetes emulgeálószerek, amelyek stimulálják az immunrendszert, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A paraguay fű erős antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek polifenolokként ismertek. Ezek a növényi alapú vegyületek modulálják a túl aktív immunválaszt, amelynek szerepe van a szezonális allergiában, a gyulladásos bélbetegségekben, a rheumatoid arhtritiszben és a cukorbetegségben.
A paraguay fû képes erõs csontokat építeni
A paraguay fű tartalmú ital fogyasztása növeli a csontsűrűséget, még azoknál az embereknél is, akik nem sportolnak. Ez némileg meglepő felfedezés, mivel a koffein a csont ásványi anyag tartalmának vesztésével jár, és a testmozgást alapvetőnek tekintik az erős csontok felépítéséhez. Egy 2012-ben megjelent tanulmányban (Bone, 2012. 50. évfolyam, 1. szám) leírták, hogy olyan posztmenopauzás (változó korban lévő) nők, akik rendszeresen fogyasztottak paraguay fű tartalmú italt, gerincében 9,7 % -kal nagyobb a csontsűrűség, mint azoknál a nőknél, akik ezt nem fogyasztották. Az oszteoporózis szempontjából a változó korba lépett hölgyek különösen veszélyeztetett csoportot képeznek.
A kutatásba 146 nőt vontak be és 4 évig tartott a vizsgálatuk. Sem a posztmenopauzás sem a kontroll csoport tagjai nem végeztek rendszeres testmozgást.
Paraguay fű mellékhatások és kölcsönhatások
Bármilyen jó és hasznos az egészségünk számára egy adott gyógynövény, a mértékletesség akkor is fontos. Néhány embernél előfordulhatnak a koffein túlfogyasztás tipikus tünetei: szorongás, idegesség, szívdobogás és álmatlanság. Mivel kiválóan karban tartja a rendszeres székletürítést, a túl sok paraguay fű tartalmú ital hashajtó hatású lehet. Nem ajánljuk, ha terhes, szoptat vagy szorongásos problémája van.
Ráadás a rostos almalé
A RedPower Energy energiát növelő ital nem csak paraguay füvet tartalmaz, hanem ráadásként e gyógynövény fentiekben felsorolt összes jó tulajdonságát rostos almalébe zártuk. Az alma szénhidrátban gazdag, melyről sokan tévesen azt gondolják, hogy csak a kenyérben, tésztában, süteményben található meg. A szénhidrát a gyümölcsökben is jelen van, ez a test és az agy fő üzemanyagforrása.
Mi történik, ha almát eszünk? A szénhidrát glükóz nevű cukorra bomlik és bejut a véráramba (ahol ezt vércukornak nevezik). Ez a cukor eljut a sejtekhez, ahol energiává alakul, amiből a test táplálkozik. De itt van a kulcs! Bizonyos típusú szénhidrátok – például fehér kenyér, cukorka – gyorsan bomlanak le, gyorsan jutnak a véráramból a sejtekbe.
A kulcs az, hogy lassabban lebomló szénhidrátokat fogyasszunk, így stabilabb lesz a vércukorszint, és nem fogja érezni azokat hullámvölgyeket, amelyek kellemetlen hatással vannak az energiaszintre és étvágyra. A RedPower Energy rostos almalé rost tartalma lassítja a szénhidrátok emésztését és felszívódását, aminek következtében a vércukorszint közel sem emelkedik olyan gyorsan.