Barion Pixel

A citromfű és a RedPower Harmony harmóniája

A citromfű élvezetének legjobb módja a RedPower Harmony italon kívül a növényből készített tea. Ez utóbbi is élvezetes ital, de a frissen préselt almalé alapú gyógyital testesebb, és sok más értékes anyagot is tartalmaz.

Mi is a citromfű?

A citromfű (Cymbopogon citratus) más néven citronella, Délkelet-Ázsiában õshonos trópusi növény. Jellemző rá a magas növés, fűszerű kinézet. A délkelet-ázsiai konyhák kedvelt fűszernövénye. A növény alsó szárának és hagymájának friss, tiszta, citromos illata van, amelyet néha teákhoz, pácokhoz, curryhez és húslevesekhez is adnak. Az ízesítőszerként való felhasználás mellett a citromfüvet és a citromfű illóolajat gyógyászati célokra is használják, amelyek közül néhányat tudományos bizonyítékok is alátámasztanak.

Az Afrikában, Ausztráliában, valamint Észak- és Dél -Amerikában termesztett citromfüvet széles körben használják természetes gyógymódként emésztési gondok, neurológiai problémák és magas vérnyomás ellen. A citromfûnek antibakteriális és gombaellenes hatást is tulajdonítanak. Hagyományosan fájdalomcsillapítóként és lázcsillapítóként használják.

A citromfűolaj fő alkotórésze a citrál, ami egy természetes növényi vegyületet, melynek többek között szorongásoldó, görcsgátló, gyulladáscsökkentő hatása van. A citromfű kivonatot számos szappan, gyertya, fertőtlenítőszer és rovarriasztó szer friss illatához is használják. Kiváló szúnyogriasztó.

A citromfű élvezetének legjobb módja a RedPower Harmony italon kívül a növényből készített tea. Ezt akár citromfű levélből készült filteres formában megvásárolhatjuk az üzletekben, vagy friss citromfűszárból otthon készíthetjük. Friss citromfűszár az ázsiai élelmiszerboltokban található. A RedPower Harmony termékről már írtunk korábban, sőt egy részletes vásárlói véleményt is közzétettünk.

Hogy néz ki a citromfű összetétele?

Citromfű kalória tartalma

Egy evőkanál friss citromfű körülbelül öt kalóriát tartalmaz, amelyek többsége szénhidrátból (rostból) és fehérjéből származik (az USA Földművelésügyi Minisztériuma adatai szerint). Ne feledje, hogy a citromfű ízû olaj lényegesen több kalóriát biztosít, mert általában étolaj (például repceolaj) és citromfű kivonat kombinációja.

Például a citromfű ízesítésű olaj egyik népszerű márkája olajonként 40 kalóriát (1 teáskanál) és 4,5 gramm zsírt biztosít.

Citromfű ásványi anyag tartalma

A citromfűben található ásványi anyagok közé tartozik a kalcium (3 mg), a kálium (34 mg), a mangán (0,2 mg), a magnézium (2,9 mg) és a vas (0,4 mg). A vas a hemoglobin alapvető alkotóeleme, létfontosságú anyag, amely oxigént szállít a tüdőből a vérbe.

Citromfű vitamin tartalma

A citromfű bizonyos vitaminokat is biztosít (nagyon kis mennyiségben), beleértve az A -vitamint, a C -vitamint, a folsavat és a niacint. A citromfű fogyasztása azonban nem befolyásolja jelentősen a napi vitaminszükségletet.

A citromfű lehetséges egészségügyi előnyei

A kutatások a citromfű számos lehetséges egészségügyi előnyét tárták fel. A citromfű gazdag flavonoidok és fenolos vegyületek forrása, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak. Hatékony antibakteriális és gombaellenes szer, amely gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

Nyugtató hatás

A citromfű feszültségoldó hatása főleg a benne található citronellol és geraniol együttes hatásának köszönhetően. A citromfű fogyasztása különösen hasznos azok számára, akik nyugtalanságban, alvászavarban szenvednek. Nem okoz hozzászokást, így nyugodtan fogyasztható.

Gyulladásgátló hatások

A citromfű kvercetint, flavonoidot tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. A kvercetin csökkenti a gyulladást, ami gátolja a rákos sejtek növekedését és megelőzi a szívbetegségeket. Koleszterinszint csökkentő hatás A citromfüvet Afrikában szívkoszorúér betegség kezelésére használják. Egy tanulmány hét napos citromfű kivonatot végzett patkányokon, amelynek eredményeként az emelkedett koleszterinszint jelentősen csökkent.

Gombaellenes hatás

A citromfű illóolaja gomba- és gyulladáscsökkentő hatást mutatott, ha helyileg alkalmazzák. A kutatók tesztelték a citromfűolaj helyi alkalmazását egerek gombás fertőzésein és gyulladásos bőrbetegségein. Bár ígéretesnek bizonyult a bőrbetegségek hatékony kezelésére, további kutatásokat kell végezni. E. Coli fertőzés Az E. coli baktérium ételmérgezést okozhat annál, aki ezzel a kórokozóval szennyezett ételeket fogyaszt. A baktérium felelős lehet a húgyúti fertőzések és tüdőgyulladás egy részéért. Egy tanulmány megállapította, hogy a citromfű kivonat hatékonyan csökkenti az E. coli tenyészetek toxicitását, és segíthet az emésztőrendszeri bakteriális fertőzések kezelésében.

Citromfű az ételben

A citromfüves gyömbéres csirkecomb receptje alapján gyors, egyszerű és szuper ízletes, tökéletes ételt készíthetünk. Citromfüves gyömbéres csirkecomb hozzávalói:

  • Csirkecomb – csirkecomb filét ajánlott mert hamarabb elkészül, mint a csontos bőrös csirkecomb. A recepthez csirkemell is használható, de a csirkecomb általában ízletesebb.
  • Pác – legfontosabb összetevői a citromfű, a gyömbér és a fokhagyma. A friss fokhagymát helyettesíthetjük 1/2 teáskanál száraz fokhagymával. Vigyázat! A pácban levő citromfű és gyömbér meglehetősen gyorsan és könnyen megég.
  • Avokádóolaj, ez mindig helyettesíthető bármilyen más semleges olajjal.
  • Méz, de helyette a barna cukor is tökéletesen működik.
  • Tengeri só, ízlés szerint.
  • Kagylóhagyma – zöldhagymát is használhat, amely gyakorlatilag ugyanaz. Ügyeljen arra, hogy csak a zöld részt használja. A fehér részt más recepthez tegye el.
  • Csirkehúsleves – ha szükséges, használhat marhahúslevest vagy zöldséglevest is. Leveskocka is megfelel.
  • Kókuszcukor (mártáshoz) – bármilyen cukor működik, de a kókuszcukor és a barna cukor a legjobb.
  • Szójaszósz (mártáshoz) – helyettesítheti a szójaszószt tamarin mártással, hogy gluténmentes legyen.
  • Rizs ecet (mártáshoz) – a rizsecet íze nagyon enyhe, és különleges ízt kölcsönöz a szósznak, de mindig helyettesíthető lime levével vagy bármilyen más ecettel.
  • Szezámolaj (mártáshoz) – opcionálisan használható, de nagyon ajánlott mert különleges ízt ad.
Citromfüves csirkecomb készítése

Citromfüves gyömbéres csirkecomb előkészítése

Reszelje le a citromfüvet – attól függően, hogy mennyire friss vagy régi, a citromfű elég kemény és rostos lehet. Az íze annyira csodálatos, de az állaga nem annyira. Távolítson el legalább egy külső réteget és vágja le a száraz végeket. A lereszelt citromfüvet tegye egy sekély tálba.

Reszelje le a gyömbért is. Hámozzon meg egy kb. 5 cm méretű friss gyömbért, majd adja hozzá a reszelt citromfűhöz a tálba.

Reszeljen vagy préseljen össze 4 gerezd fokhagymát.

Préseljen pár szem szegfűszeget ugyanabba a tálba. Adjon hozzá ízlés szerint tengeri sót, avokádóolajat és mézet, ezeket is tegye bele a tálba. Keverje össze a pácot a tálban. Addig keverje, amíg jól össze nem áll.

Csirkecomb pácolása – tegyen bele fél kg csirkecomb filét a pácba és kézzel alaposan forgassa meg a combokat. Ezután tegye félre, és hagyja pácolódni 15 percig szobahőn, vagy legfeljebb két órát hűtőben.

Szeletelje fel a kagylóhagymát vagy zöldhagymát – vágja apróra 3-4 hagymának csak a zöld részét. A fehér részt másra használja fel.

A citromfüves csirkecomb sütése

  • Csirkecombok pirításához alacsony vagy közepes lángon melegítsen elő egy nagy serpenyőt. A hőmérséklet azért fontos, mert a fokhagyma és a citromfű könnyen megég.
  • Miután a serpenyő felmelegedett, tegye bele a pácolt csirkét, elegendő helyet hagyva a combok között. Süsse aranybarnára az egyik oldalon 4-5 percig, míg a másik oldalon 3-4 percig. Ha kell süsse a combokat két adagban, azokat ne zsúfolja össze mert ha a combok túl közel vannak egymáshoz a gőz beszorul és a csirke nem sül meg megfelelően.
  • Ezután készítse el a mártást. Miután kivette a csirkecombot a serpenyőből, öntsön csirkelevest a forró serpenyőbe és kezdje lekaparni az aljáról az égett darabokat egy spatulával. Ezután adja hozzá a kókuszcukrot, a szójaszószt, a rizsecetet és a szezámolajat, majd keverje jól össze.
  • Végül tegye vissza a csirkét a serpenyőbe úgy, hogy jól ellepje a mártás. Hagyja párolódni még egy-két percig. Vegye le a tűzről és a tetejére szórja rá a finomra vágott hagymát, majd főtt rizzsel és párolt brokkolival tálalja. A tányéron mindenre öntsön egy kis mártást, ettől szép és gusztusos lesz a tálalás.

Jó étvágyat! Reméljük ízleni fog a recept alapján készített citromfüves étel, mely a fotóval együtt Lorena Grater gyűjteményéből való. (greenhealthycooking.com)