Köménnyel a levestől az arcpakolásig

Hűséges köménymag

A kömény nem csak kulináris fűszerként népszerű, hanem a benne levő aromás anyagok miatt gyógynövényként is használják. Már a középkorban meglehetősen kedvelt volt, borsos íze miatt, Európában a szerelem és a hűség ikonjává vált és néhányan köményt tettek a zsebükbe az esküvői szertartásokra.

Valószínű sokaknak a köménymagról a régi menzai rántott leves jut eszébe, ami nem tartozott a kedvenc ételek közé. Ma már előkelőbb helyet kapott e növény, gondoljunk a köményes sült csirkecombra, vagy a köményes karajra, esetleg a köménymagos pogácsára.

Gyógynövényként a hasfájós csecsemőket köménymagos teával lehet megszabadítani a kínjuktól. Ugyanezt az italt sokan fogyókúra során használják. Arab országokban gyakori, hogy étkezés után köménymagot rágcsálnak szélhajtás céljából és a rossz lehelet megakadályozására.

A kömény megtalálható a népszerű RedPower Immuno és RedPower Allergy nevű termékekben is, egyik fontos összetevűjük a kömény kivonat. Egy korábbi cikkünkbűl kiderül, hogy a fogyasztókat érdekli a termékcímkén olvasható összetevűk listája. Ezért úgy gondoltuk érdemes részletesen bemutatni ezt az egzotikus össztevűt.

Hogyan termesztik a köményt?

A sikeres kömény termesztéshez meleg éghajlat, jó áteresztőképességű, homokos, nedves talaj és fény szükséges. Arábiában, Iránban, Indiában, Kínában és a Földközi-tengerrel határos országokban előszeretettel termesztik. A kömény apró virágú lágyszárú növény, kicsi, szürkés-barnás sárgás, hosszúkás alakú magvak jellemzik, külső részükön függőleges bordákkal. A növény 60-90 cm magasra nő, kézzel szüretelik.

Ha saját kertjében szeretne köményt termeszteni magról vagy palántáról lehet elkezdeni. A mag kb. 2 hét alatt csírázik ki, a kiültetésig várjon 4-6 hetet. Akár saját, akár vásárolt palántát használ, azt az utolsó fagy után szabad csak kiültetni. A sorok között hagyjon 90 cm helyet, az egyes palánták között pedig 20-30 cm szükséges. A betakarítást kb. 70 nap múlva kezdheti.

A friss levelek bármikor leszedhetők, a magokat viszont nagyjából egy hónappal a virágzás után gyűjtse be, majd árnyékos helyen szárítsa meg. Felhasználásig légmentesen záródó üvegedényben tárolja. Meg kell jegyeznünk, hogy sok más gyógynövénnyel ellentétben, sajnos a köményt nem lehet cserépben nevelni.

Melyek a kömény hasznos részei?

Kömény növény és köménymag
  • A kömény levelei: sokszínűek, hosszúak, szegmentáltak. Salátákhoz adva különleges íz érhető el.
  • Kömény mag: sárga vagy barnásszürke színű és hosszúkás alakú termés. A feldolgozott köménymag gyomor védő, emésztést serkentő, puffadást csökkentő, gyulladás csökkentő, immunerősítő hatással rendelkezik.
  • Köménymag olaj: az illóolaj kinyeréskor a termést megszárítják, porítják majd a lepárlás következik. A gőzdesztillációval nyert köményolaj alkoholos italok, desszertek és fűszerek ízvilágát gazdagítja. Illatos összetevőként krémekben és parfümökben is megtalálható. Köhögés elleni szerként, valamint fájdalomcsillapítóként is alkalmazzák. Labor vizsgálatok során tapasztalták, hogy a köménymag illóolaja antibakteriális aktivitást mutat a Klebsiella pneumoniae nevű baktérium ellen.

Hogy hasznosul a kömény a szervezetben

A köménymag számos fitokemikáliát tartalmaz, amelyek ismert antioxidáns, szélhajtó és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A magok kiváló élelmi rost forrást is jelentenek.

Kömény, mint gyógynövény

A kömény, mint gyógynövény felhasználási célok közé tartozik a gyulladás csökkentése, vizelet kiválasztás fokozása, a bélgázképződés megelőzése és az izomgörcsök megszüntetése. Használják emésztési zavarok, sárgaság, hasmenés és puffadás, kezelésére is.

Népszerű az antioxidáns, rákellenes, antibakteriális hatása miatt is.

Ugyancsak alkalmas vércukorszint csökkentésére, görcsök cőõsítésre. A fitoösztrogén tartalma miatt csökkentheti a vizelettel kiválasztott kálcium mennyiséget, ezzel javítva a csontsűrűséget.

Kömény, mint fűszernövény

A köménymagot főzéshez fűszerként is használják. A kömény a fő összetevője a legtöbb távolkeleti fűûszerkeveréknek, például a curry- és chiliporoknak, amelyek különféle élelmiszerek ízesítésére szolgáltak. Alkoholos italok, desszertek és fűszerek ízesítésére is szolgál.

Kömény, mint kozmetikai alapanyag

Köményt felhasználják a kozmetikai iparban is. Krémek, testolajok és parfümök illatos összetevőjeként is alkalmazzák. Íme egy házilag is könnyen alkalmazható recept.

Arcpakolás készítéséhez egy tálban keverjen össze 3 egység finomra őrölt kurkumát és 1 egység köményt majd adjon hozzá néhány csepp mézet, hogy sima krémet kapjon. Vigye fel a bőrére és száradás után mossa le. Ez a maszk azonnal puha és ragyogó bőrt kölcsönöz.

Van-e a köménynek mellékhatása?

A kömény hagyományos és egyben gyógyhatású növény is, de van néhány mellékhatása is. Mint minden gyógyszert és gyógynövényt, étrendkiegészítőt, a köményt is átgondoltan kell fogyasztani. A következő esetekben fokozott figyelmet érdemel a köménybevitel.

Allergia – kontakt dermatitiszek (bõrkiütés az allergénnel való érintkezés vagy irritáció révén.

Májrákban, fekélyben szenvedõk, terhes és szoptatós nõk – túladagolás esetén nagyon lecsökkentik a vércukorszintet, növelik a vérzés kockázatát

Immunrendszert befolyásoló gyógyszereket szedők – a receptre felírt gyógyszer hatását megváltoztathatja a kömény valamely összetevője.

A RedPower termékekben levő kömény kivonat koncentrációja nem tud túladagolást okozni. A fent felsorolt állapotok valamelyikének jelenléte esetén azonban célszerű a kezelőorvossal beszélni a felírt gyógyszerekkel együtt fogyasztható gyógyhatású termékekről. Ezt a témát részletesebben taglalja előző bejegyzésünk, mely a gyógynövény-drog és gyógyszer kölcsönhatásról szól.