Barion Pixel

Megfázás, influenza vagy allergia? Mi a különbség?

Tudja-e mi a különbség a megfázás, az influenza és az allergia között, hiszen oly sok közös tünettel rendelkeznek? Amikor meglehetősen rosszul érzi magát, szipog, tüsszög, fáj a toroka, felmerül-e a kérdés, hogy mi a baj? A különbségek megértése segít kiválasztani a legjobb kezelést. Ehhez a megértéshez próbál ez a bejegyzés hozzájárulni.

Ha valaki tudja, hogy milyen betegsége van, valószínű nem szed olyan gyógyszereket, amelyekre nincs szüksége, amelyek nem hatékonyak, vagy akár ronthatják is a tüneteket.

Fontos közös vonás, hogy a megfázás, az influenza és az allergia is hatással van a légzőrendszerre, ami megnehezítheti a légzést. Azonban mindegyik állapotnak kulcsfontosságú tünetei vannak, amelyek megkülönböztetik őket. (A légzőrendszer a légzést segítő szerveink, beleértve az orrot, a torkot és a tüdőt.)

Különbség a kórokozókban

A megfázást és az influenzát különböző vírusok okozzák. Mindkét betegség orrfolyáshoz, orrduguláshoz vezethet, köhögés és torokfájás jelentkezhet. Az ökölszabály szerint az influenzával kapcsolatos tünetek súlyosabbak. Az influenza is okozhat 3-4 napig tartó magas lázat, melyhez fejfájás, fáradtság és általános fájdalmak társulhatnak. Ezek a tünetek viszont kevésbé gyakoriak megfázás esetén.

Az allergia egy kicsit más, mert nem vírus okozza, hanem a szervezet immunrendszere reagál egy kiváltó okra, más néven allergénre. Tegyük fel, hogy valaki virágporra vagy a háziállatok szőrére allergiás. Amikor ezeket belélegzi, akkor az orrában és a légutakban lévő immunsejtek túlreagálhatnak ezekre az amúgy ártalmatlan anyagokra. Az érzékeny légúti szövetek ekkor megduzzadhatnak, az orr pedig bedugulhat vagy folyhat. Az allergiák viszkető, könnyező szemeket is okozhatnak, ami általában nem jelentkezik megfázás vagy influenza esetén.

Különbség a betegség időtartamában

Fontos különbség, hogy az allergiás tünetek általában addig tartanak, amíg az illető ki van téve az allergénnek, ami körülbelül 6 hétig tarthat a pollenszezonban. A megfázás és az influenza ritkán tart tovább 2 hétnél.

Különbség a kezelési módban

A megfázás vagy influenza kezelésére ajánlott a sok pihenés, az ágynyugalom, és nagy mennyiségű folyadék fogyasztása. Influenza esetén szükség lehet még fájdalomcsillapítóra vagy lázcsillapítóra. Az allergiák antihisztaminokkal vagy nyákoldókkal kezelhetők.

Ügyeljen arra, hogy elkerülje a gyógyszer hatóanyag átfedést, amikor olyan gyógyszereket szed, amelyek 2 vagy több aktív hatóanyagot tartalmaznak. Például, ha két különböző gyógyszert szed, az egyiket orrdugulásra, a másikat fejfájásra, de mindkettő tartalmaz paracetamolt (acetaminophen), akkor túl sok paracetamol juthat a szervezetébe.

A recept nélkül vásárolt gyógyszerek címkéit alaposan tanulmányozza át. Gondosan olvassa el a figyelmeztetéseket, a mellékhatásokat, az adagokat. Kétség esetén konzultáljon a háziorvosával vagy a gyógyszerésszel. Így elkerülheti a túlgyógyszerezést, és olyan gyógyszerek szedését, amelyek kölcsönhatásba léphetnek egymással.

A megfázás, az influenza és allergia jellemzőinek összefoglalása

Megfázás jellemzői:

a tünetek orrdugulás, orrfolyás torokfájás, köhögés;
a tünetek legfeljebb 2 hétig tartanak;
a tünetek enyhítése pihenéssel, sok folyadékkal, vény nélkül kapható gyógyszerekkel lehetséges.

Szezonális influenza jellemzői:

a tünetek magas láz (38-39 fok vagy magasabb fiataloknál), fejfájás, fájdalmak, gyengeség, kimerültség, köhögés, mellkasi diszkomfort;
a tünetek általában 1-2 hétig tartanak
kezelési mód pihenés, sok folyadék bevitel, vény nélkül kapható gyógyszerekkel és vényköteles vírusellenes gyógyszerekkel kombinálva.

Allergia jellemzői (levegőben terjedő allergének esetén):

a tünetek orrdugulás, orrfolyás, viszkető, könnyező szemek;
a tünetek addig tartanak, amíg allergének (például pollen, háziállatszőr) jelen vannak;
kezelési mód antihisztamin, dekongesztáns (orrdugulást megszüntető készítmény), szteroidos orrspray.

Az allergia egyszeregy fontos és alapvető információkat nyújt az allergiáról. Egy korábbi bejegyzésben közzétett allergia kviz kitöltése segíthet abban, hogy önnek van-e valamilyen allergiája.

Az allergia tüneteinek csökkentése, esetleg teljes megszüntetése érdekében javasoljuk a Redpower Allergy nevű gyógyitalt. E termék kúraszerű fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy a pollen szezonban ne kelljen állandóan orrot fújni vagy a könnyező szemét törölgetni. Ez a gyógynövény tartalmú ital nem csak a levegőben terjedő pollenek által kiváltott allergiára hasznos, hanem konkrét tapasztalat szerint az allergiás bőrreakciókra is.

Redpower Allergy gyógynövényes funkcionalis ital – 1500 ml

4900 Ft

egységár 3,26 Ft/ml

A RedPower Allergy a természet erejével harcol az allergiás tünetek ellen. Gyógynövényekkel gazdagított funkcionális ital az allergia kellemetlen tüneteit csökkentheti, és erősíti az immunrendszert. Kiváló antioxidáns forrás, segíti a méregtelenítést, és elősegíti a fertőzések megelőzését. Emellett rosttartalma révén támogatja az egészséges táplálkozást. Teljes élet allergiával is lehetséges – próbáld ki a RedPower Allergy-t!…

Készleten