Barion Pixel

Milyen gyógynövény jó

A milyen gyógynövény jó kezdetű kérdésre a választ jó esetben a termékcímkéről leolvashatjuk. Honnan tudjuk, hogy a közölt információ igaz? Ha a vásárló előtt még ismeretlen a termék és gyártója, akkor ez feltehetően pusztán hit kérdése. Nos, most ezt a hitet szeretnénk megerősíteni és meggyőződéssé fejleszteni a Redpower gyógynövényes italokkal kapcsolatban.

Bizonyíték keresés a gyógynövény hatására

A gyógynövényes termékeink előállításánál a Redpower csapatának alapvető szempontja, hogy olyan gyógynövényeket használjunk, melyeknek tulajdonságai, hatásai igazolhatók. Ennek érdekében folyamatos kutatómunkát végzünk a bizonyítékok beszerzéséhez.

E tevékenységünk egyik fontos forrása az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency ) tudományos útmutatói, monográfiái. Ez a szervezet irányelveket ad többek között a gyógynövény tartalmú készítményekben található gyógynövény eredetű anyagok/készítmények egységes feltüntetésének tartalmára. Útmutatót nyújt a címkézésre az alkalmazási előírásra, a betegtájékoztatóra vonatkozóan.

Másik fontos forrásunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szaklapja, az EFSA Journal. Az EFSA által elfogadott tanulmányokban közzétett információ alapján fogalmazzuk meg a termékeink címkéin és ismertetőiben olvasható szöveget.

A fahéj, mint a tudomány alanya

Egy konkrét példával illusztrálnánk azt a munkát, amit egy-egy gyógynövényre vonatkozó pontos információ összegyűjtése jelent. A Redpower Immuno az egyik legnépszerűbb termékünk, mely fahéjat is tartalmaz. Nézzük meg a fahéj tudományos hátterét.

A CBI (Centre for the Promotion of Imports from developing countries: A fejlődő országokból származó importot előmozdító központ) 2023. május 1-i fahéjjal foglalkozó cikke szerint a fahéjat széles körben használják az európai élelmiszer- és italipar különböző kategóriáiban. Egyben az egyik legszélesebb körben forgalmazott fűszer Európában. A fahéjat egyre gyakrabban használják termékinnovációban és -fejlesztésben, különös tekintettel az ázsiai konyhák népszerűségének növekedésére Európában. Az európai fahéjimport volumene mérsékelten nőtt, de meredek értéknövekedése az elmúlt évek erőteljes áremelkedését jelzi.

A fahéjjal már korábbi bejegyzéseinkben is foglalkoztunk. Elemeztük a két leggyakoribb fahéj, a ceyloni és a cassia közti különbséget . A ceyloni fahéj mellett döntöttünk, ennek okáról is írtunk az Immuno és a ceyloni fahéj kapcsolata című bejegyzésben.

nem-minden-fahej-egyforman-jo-redpower-blog

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már 2011 óta évente foglalkozott a fahéj egészségre vonatkozó állításaival. A Közösségi gyógynövény monográfia című dokumentumokban foglalkoznak többek között azzal, hogy az adott fahéj tartalmú termék milyen tünetekre használható, milyen formában, mekkora dózisban, milyen életkorban, mik az ellenjavallatok, milyen kölcsönhatásban van más szerekkel. Példaként itt a 2011. május 10-én elfogadott ceyloni fahéjfa kéreg olajra vonatkozó gyógynövény monográfia . A fahéj vizsgálata során

  • 2013-ban a fahéj és a szervezet cukorháztartása és inzulinszintje közti kapcsolat volt fókuszban.
  • 2014-ben a fahéj emésztésre kifejtett hatásáról volt szó.
  • 2015-ben a fájdalomcsillapító hatás,
  • 2016-ban a felső légúti rendszer,
  • 2017-ben a szív és keringési rendszer,
  • 2018-ban a reproduktív és húgyúti rendszer,
  • 2019-ben a bőr, nyálkahártya és immunrendszer,
  • 2020-ban az antioxidáns aktivitás pozitív hatásairól írtak.

Minden állítást tudományos referenciákkal támasztották alá a szerzők.

A gyógynövény hatásában ne csak higgyünk!

A hit fontos dolog, de szeretnénk elérni, hogy termékeink hatása és minősége ne csak hit, hanem meggyőződés is legyen.
Redpower receptjeinek kidolgozása során a felsorolt szervezetek közleményeit állandóan figyelemmel kísérjük, mert szeretnénk tudományos eredményekkel alátámasztani a termékeink leírásaiban, termékcímkéinken olvasható információt. Ezzel a törekvésünkkel foglalkozik egy korábbi bejegyzésünk arról, hogy az általunk is elnyert V-védjegy, azaz a Vegán cimke használatának milyen szigorú feltételei vannak.